Kina og Russland nå offisielt allierte

0

Kinas forsvarsminister Wei Feghe har besøkt Moskva for som han sa: «Vi er kommet for å vise USA hvor nære bånd det er mellom Russlands og Kinas væpnede styrker.»

Dette er første gang de to landene i så klare ordelag erklærer seg som militært allierte. Det er et svar både på den massive vestlige militæroppbygginga mot Russland, mot USAs nye militærdoktrine og mot den handelskrigen USA har annonsert mot Kina.

USA og NATO har gjennom sin ansvarsløse og hemningsløse aggresjonspolitikk oppnådd det stikk motsatte av det en god strateg alltid vil strebe etter. I stedet for å splitte sine motstandere, har USA og Vesten lykkes i å forene sine motstandere i en felles front.
Det er helt ulikt Kina å gjøre dette. Fra Deng Xiaopings dager har Kina bevisst ligget lavt og gjort sitt ytterste for å ikke komme i konflikt med Vesten. Men nå som USA offisielt har erklært Kina og Russland som sine hovedmotstandere og har slått fast en doktrine som gjør kjernefysiske våpen til en del av det ordinære arsenalet til USAs kommandanter, har Kina valgt å offisielt stille seg på Russlands side.

Dette kommer i en situasjon der det vestlige hegemoniet er i ferd med å smuldre og det kommer som et ledd i en utvikling som har pågått en stund.

Russland og Kina er allierte i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og Russland har omfavnet kinesernes Belt and Road Initiative (BRI). Men Kina har vært tilbakeholdent med å stå tydelig fram som Russlands militært allierte, inntil nå.

I sjakkspill har dette trekket et navn, det kalles Sjakk!

Det som måtte finnes av strategiske tenkere i Washington må nå ta inn over seg at de for første gang siden Warszawa-paktens sammenbrudd står overfor en militærallianse som er en likeverdig motstander og som ikke lar seg true til underkastelse. Og hvis de evner å være ærlige mot seg sjøl, må de innrømme at dette er noe USA har brakt inn over seg sjøl med sine uendelige kriger og sin aggresjon over hele verden.

For verdens folk er dette faktisk en stor fordel. I den grad noe kan hindre USA i å utløse den tredje verdenskrigen, så er det en styrkedemonstrasjon som dette.

 

Les også:

USA mister grepet og et nytt strategisk landskap stiger fram

Petrodollarsystemet smuldrer opp innenfra og utfordres utenfra

Dramatiske strategiske endringer på det eurasiske kontinentet

Forrige artikkelNovichok – en klikkbonanza!
Neste artikkelTroikadiktaturet i Hellas: de fleste arbeidstakere er fattige
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).