Ny USA-doktrine: Kina og Russland er større trussel enn terror

0

Krigen mot terror kommer ikke lenger til å være USAs fremste sikkerhetspolitiske sak. I stedet er det Kina og Russland som står høyest på agendaen. Dette sa forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis i en tale i Baltimore 19. januar 2018. Svenske SVT gjengir ham slik:

– Vi möter i dag ökande hot från så skilda länder som Ryssland och Kina, nationer som försöker skapa en värld i enlighet med deras auktoritära modeller, sade Jim Mattis i ett anförande där han presenterar Pentagons framtidsstrategi i ett dokument som går under namnet Nationell försvarsstrategi.
– Vår militär är fortfarande stark, även om vi tappar konkurrensfördelar inom samtliga områden – i luften, på marken, till havs, i rymden och i cyberrymden, fortsatte han talet som hölls på Johns Hopkins University i Baltimore.

Den nye doktrinen er lagt fram i dokumentet National Defense Strategy of The United States of America.

Der heter det blant annet:
«Long-term strategic competitions with China and Russia are the principal priorities for the Department, and require both increased and sustained investment, because of the magnitude of the threats they pose to U.S. security and prosperity today, and the potential for those threats to increase in the future. Concurrently, the Department will sustain its efforts to deter and counter rogue regimes such as North Korea and Iran, defeat terrorist threats to the United States, and consolidate our gains in Iraq and Afghanistan while moving to a more resource-sustainable approach.»  (s. 4)

USAs militære eventyr og endeløse kriger har kostet mye mer enn de offisielle tallene har vist. En revisjonsrapport fra 2016 viste at US Army hadde forfalsket sine regnskaper med 6.500 milliarder dollar, skriver Reuters.

Ved innledninga til 2018 er USA i den situasjonen at statsadministrasjonen kan stoppe opp hvis ikke vil løfte gjeldstaket ytterligere. Og det er ingen tvil om at det ikke minst er USAs kriger som har satt landet i denne situasjonen. USA har kunnet finansiere disse krigene ved å selge statsobligasjoner til blant annet Kina. Om Kina er så interessert i å fortsette denne indirekte finansieringa av USAs krigsmaskin nå som det er klart at opprustninga retter seg mot Kina, er vel heller tvilsomt.

Nå var «krigen mot terror» aldri noen krig mot terror, det var mye mer en krig for terror, slik vi har sett i Afghanistan, Somalia, Irak, Libya og Syria. Og USA har sjøl støttet opp under og skapt terrororganisasjoner som har ført stedfortrederkriger for imperiet. Men nå er det offisielt. Doktrinen er endret. Nå er det Russland og Kina det handler om.

Neocons i USA har lekt seg med tanken om en krig med Kina i 20 år. Nå har de fått Donald Trump til å godkjenne sin agenda.

RAND Corporation som ble ble grunnlagt av Douglas Aircraft Company for å gi råd til USAs militære styrker, publiserte i 2016 en rapport som har tittelen War with China – Thinking Through the Unthinkable.

Rapporten går ikke så langt som til å anbefale krig, men den sier at USA har et tidsvindu åpent fram til 2025. Etter den tid vil USAs eventuelle tap øke og Kinas minske.

USA taper raskt terreng som supermakt på de områdene som tradisjonelt var USAs styrke i glansdagene, nemlig økonomi, handel og innovasjon. Det er bare på ett område at USA har et betydelig overtak, og det er som krigsmakt. Og USAs strateger har innsett at sjøl på det området er de i ferd med å tape terring. Hvis de ikke kan nedkjempe Kina før 2025, lyder tankegangen, så kan det være for seint. Etter det vil Kina være for sterkt militært også.

Det haukene i Washington ikke har tatt inn over seg er at USA ikke har vunnet en eneste av de krigene som er ført under tittelen «krig mot terror», og det har vært mot fjerderangs krigsmakter. Og nå sikter de altså inn trådkorset mot Russland og Kina.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.