Ny USA-doktrine: Kina og Russland er større trussel enn terror

0

Krigen mot terror kommer ikke lenger til å være USAs fremste sikkerhetspolitiske sak. I stedet er det Kina og Russland som står høyest på agendaen. Dette sa forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis i en tale i Baltimore 19. januar 2018. Svenske SVT gjengir ham slik:

– Vi möter i dag ökande hot från så skilda länder som Ryssland och Kina, nationer som försöker skapa en värld i enlighet med deras auktoritära modeller, sade Jim Mattis i ett anförande där han presenterar Pentagons framtidsstrategi i ett dokument som går under namnet Nationell försvarsstrategi.
– Vår militär är fortfarande stark, även om vi tappar konkurrensfördelar inom samtliga områden – i luften, på marken, till havs, i rymden och i cyberrymden, fortsatte han talet som hölls på Johns Hopkins University i Baltimore.

Den nye doktrinen er lagt fram i dokumentet National Defense Strategy of The United States of America.

Der heter det blant annet:
«Long-term strategic competitions with China and Russia are the principal priorities for the Department, and require both increased and sustained investment, because of the magnitude of the threats they pose to U.S. security and prosperity today, and the potential for those threats to increase in the future. Concurrently, the Department will sustain its efforts to deter and counter rogue regimes such as North Korea and Iran, defeat terrorist threats to the United States, and consolidate our gains in Iraq and Afghanistan while moving to a more resource-sustainable approach.»  (s. 4)

USAs militære eventyr og endeløse kriger har kostet mye mer enn de offisielle tallene har vist. En revisjonsrapport fra 2016 viste at US Army hadde forfalsket sine regnskaper med 6.500 milliarder dollar, skriver Reuters.

Ved innledninga til 2018 er USA i den situasjonen at statsadministrasjonen kan stoppe opp hvis ikke vil løfte gjeldstaket ytterligere. Og det er ingen tvil om at det ikke minst er USAs kriger som har satt landet i denne situasjonen. USA har kunnet finansiere disse krigene ved å selge statsobligasjoner til blant annet Kina. Om Kina er så interessert i å fortsette denne indirekte finansieringa av USAs krigsmaskin nå som det er klart at opprustninga retter seg mot Kina, er vel heller tvilsomt.

Nå var «krigen mot terror» aldri noen krig mot terror, det var mye mer en krig for terror, slik vi har sett i Afghanistan, Somalia, Irak, Libya og Syria. Og USA har sjøl støttet opp under og skapt terrororganisasjoner som har ført stedfortrederkriger for imperiet. Men nå er det offisielt. Doktrinen er endret. Nå er det Russland og Kina det handler om.

Neocons i USA har lekt seg med tanken om en krig med Kina i 20 år. Nå har de fått Donald Trump til å godkjenne sin agenda.

RAND Corporation som ble ble grunnlagt av Douglas Aircraft Company for å gi råd til USAs militære styrker, publiserte i 2016 en rapport som har tittelen War with China – Thinking Through the Unthinkable.

Rapporten går ikke så langt som til å anbefale krig, men den sier at USA har et tidsvindu åpent fram til 2025. Etter den tid vil USAs eventuelle tap øke og Kinas minske.

USA taper raskt terreng som supermakt på de områdene som tradisjonelt var USAs styrke i glansdagene, nemlig økonomi, handel og innovasjon. Det er bare på ett område at USA har et betydelig overtak, og det er som krigsmakt. Og USAs strateger har innsett at sjøl på det området er de i ferd med å tape terring. Hvis de ikke kan nedkjempe Kina før 2025, lyder tankegangen, så kan det være for seint. Etter det vil Kina være for sterkt militært også.

Det haukene i Washington ikke har tatt inn over seg er at USA ikke har vunnet en eneste av de krigene som er ført under tittelen «krig mot terror», og det har vært mot fjerderangs krigsmakter. Og nå sikter de altså inn trådkorset mot Russland og Kina.

Forrige artikkelKiev sier opp Minsk-avtalene
Neste artikkelGlem Truman-myten: Hvem var det egentlig som startet Korea-krigen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).