Kan de to Korea-statene virkelig lykkes med fredsprosessen?

0
Nord-Koreas Kim Jong Un og Sør-Koreas president Moon Jae-in

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in sa i et historisk felleskommuniké følgende 27. april 2018:

«Vi erklærer høytidelig overfor våre 80 millioner koreanere og verden at det ikke vil være mer krig på den koreanske halvøya og at en ny æra av fred har begynt.»

(Her er den fulle teksten i en uoffisiell oversettelse.)

Dette er en helt epokegjørende erklæring, og dersom den virkelig blir realisert vil det være en stor strategisk endring ikke bare for Korea, men for hele verden. Når de to lederne henvender seg til 80 millioner koreanere, så er det helt essensielt, for det finnes bare ett koreansk folk, som altså bor i to stater.

Jeg besøkte Sør-Korea i under diktaturet på 80-tallet og hadde møter med den illegale opposisjonen, og det var to ting som var sentrale for dem: demokrati og gjenforening. At drømmen om gjenforening er sterk, er møtet mellom de to lederne et klart tegn på. For hvis det virkelig skulle bli fred, vil gjenforening bl det naturlige neste punktet på dagsordenen.

Og skulle krigstilstanden bli avsluttet, må det også bety demontering av USAs baser på halvøya.

Det er en mengde uløste og vanskelige spørsmål som må løses på veien til et forent Korea. Blant annet er jo statsskikken i de to statene radikalt forskjellige, for å si det forsiktig. Men hvis de to koreanske staten og hele det koreanske folket ønsker det, er det høyst sannsynlig at de vil finne fungerende løsninger.

Som vi har pekt på før, vil et forent Korea bli en av verdens økonomiske stormakter nesten med én gang. Og etter et par tiår ville et forent Korea antakelig være blant de fem-seks sterkeste økonomiske maktene i verden. Ifølge en studie fra Goldman Sachs i 2009 ville et forent Korea kunne ha en økonomi som ville passere Japan i 2050 etter å ha gått forbi både Frankrike og Tyskland. Det finnes derfor sterke økonomiske hrunner til at koreanere skulle ønske gjenforening, i tillegg til de kulturelle, sosiale.og følelsesmessige.

Det skal nå bli vanskelig å finne sterkere kandidater til årets Nobelpris enn Kim Jong-un og Moon Jae-in.

Men USA er neppe begeistret for at det har oppstått en fredstrussel på den koreanske halvøya. Krefter i Washington vil nok gjøre sitt ytterste for å spolere fredsprosessen.

 

Les mer om Korea på steigan.no:

Glem Truman-myten: Hvem var det egentlig som startet Korea-krigen?

– I løpet av tre år drepte USA 20 prosent av befolkningen

En lenge hemmeligholdt rapport om USAs biologiske krigføring i Nord-Korea

Kim Jong-uns olympiske diplomati

USA prøver av alle krefter å hindre koreansk forbrødring

Forrige artikkelDag Solstad: Ved veis ende, minneord om Jon Michelet
Neste artikkelKinas århundre?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).