En lenge hemmeligholdt rapport om USAs biologiske krigføring i Nord-Korea

0

Under Korea-krigen ble det hevdet at USA brukte bakteriologiske våpen mot Nord-Korea. En av Storbritannias aller mest framtredende forskere den gangen, Sir Joseph Needham, ledet ei gruppe forskere fra blant annet Sverige, Frankrike, Italia, Sovjetunionen og Brasil i et forsøk på å finne ut hva som hadde skjedd. International Scientific Commission dro til Nord-Korea i 1952 for å samle data og informasjon. De publiserte en rapport på 60 sider, men med 600 sider dokumentasjon.

For dette arbeidet ble Needham svartelistet av USA til langt ut på søttitallet, og det ble hevdet at han hadde blitt manipulert av kineserne og russerne, men noen dokumentasjon for dette ble aldri framlagt.

Rapporten konkluderte med at USA hadde brukt en serie biologiske våpen. inkludert miltbrannbakterier (anthrax), pest og kolera. Disse stoffene ble spredd på ulike måter, gjennom spraying, porselensbomber, selvdestuerende papirbeholdere og papirløpesedler.

Denne rapporten har siden vært hemmeligholdt, men forskeren Jeffrey S. Kaye har nå publisert den på InsurgeIntelligence.

Inntil nylig har ikke Needhams materiale vært tilgjengelig for andre forskere. Men nå foreligger den altså skannet og søkbar, slik at andre forskere kan gjøre kritiske studier av den dokumentasjonen Needhan og hans gruppe la fram i 1952.

Et viktig avsnitt i rapporten er det som omtaler USAs samarbeid med det keiserlige Japans avdeling for biologisk krigføring. I 1952 var dette samarbeidet med kjente krigsforbytere totalt ukjent og topphemmelig. Men i dag er dette godtatt som historiske fakta også av historikere i USA. Justisdepartementet i USA har offisielt bekreftet dette.

USA gjorde aldri noen seriøs undersøkelse av påstandene om bruk av biologiske våpen. Det ble bare karakterisert som en del av propagandaen i den kalde krigen. Men nå ligger Needhams rapport tilgjengelig for alle, og seriøse forskere kan gjennomgå og vurdere dokumentasjonen.

Forrige artikkel– EU-kommisjonen vil ta makt over gassrørledninger til utlandet
Neste artikkelRussland, Steinfeld og Dagsnytt 18
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).