Kinas århundre?

0

Vi har gjort en liten analyse av Kinas posisjon i 2018 og sett på hvordan landet sannsynligvis både vil gå forbi og parkere USA. Dette vil ha dramatiske virkninger på situasjonen over hele verden, og tidsperspektivet er svært kort – det neste tiåret blir avgjørende. Men vil USA la det skje uten å svare med krig?

Bare en stor krig kan hindre Kina i å gå forbi USA, og den krigen ønsker Kina å forhindre

Om det ikke er forstått av de lojale mediene i USA og Norge, så vet de virkelige strategene i USA at det er bare et tidsspørsmål når Kina vil parkere USA som verdens ledende stormakt. Pentagon har allerede for noen år siden innsett at dersom ikke USA går til krig mot Kina før 2025, vil vinduet være lukket. Og tida jobber mot USA, også når det gjelder høyteknologi og vitenskap.

Les mer her.

Made in China 2025 er vendepunktet

USAs handelssanksjoner mot Kina går i stor grad ut på å forsøke å hindre Kina i å gjøre sitt store sprang inn i framtida, det som kalles «Made in China 2025». Svært mye taler for at dette forsøket på å få det kinesiske lokomotivet til å spore av ikke bare vil være mislykket, men at det også vil skade USAs egne interesser.

Les mer her.

Kinas frammarsj: Den uimotståelige krafta i de store tall

Det var i mars 2014 at Kinas president Xi Jinping for første gang presenterte tyske ledere for Kinas store plan om å skape en ny silkevei. Xi sa at Kinas forslag er å bygge det han kalte «Silkeveien økonomiske belte» for å forbinde de asiatsiek og europeiske markedene og der Tyskland og Kina som to store økonomier i hver sin ende av dette belte vil kunne være drivkrefter i en økonomisk vekst over hele det eurasiske kontinentet.

Les mer her.

Vladimir Putin og Xi Jinping håndhilser på Asia Pacific Economic Cooperation. (Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Russland, Kina og Silkeveibeltet

Da Kinas president Xi Jinping lanserte Kinas strategi om Silkeveien økonomiske belte var det ikke opplagt at Russland ville være udelt begeistret. Historisk har forholdet mellom Kina og Russland vært noe problematisk, og spesielt når det gjaldt økonomisk samarbeid i Sentral-Asia. Selv under «det evige vennskapet» mellom de to landene i Maos og Stalins tid var det markante underliggende motsetninger. Men de vestlige sanksjonene og truslene mot Russland som fulgte i kjølvannet av statskuppet i Ukraina i 2014 har fått Russland til å omfavne planen.

Les mer her.

Forrige artikkelKan de to Korea-statene virkelig lykkes med fredsprosessen?
Neste artikkelEinar Gerhardsen var ingen helt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).