Kim Jong-uns olympiske diplomati

0
Den nordkoreanske heiagjengen med det felleskoreanske flagget.

Mens faren for en nærmest umiddelbar krig hang over Korea-halvøya ved årsskiftet, har OL i PyeongChang blitt en seier for freden – så langt. Det var helt uventet den nordkoreanske lederen Kim Jong-un som ved et elegant sjakktrekk klarte å snu konfrontasjonen til et fullstendig uventet tøvær mellom de to koreanske statene, og Sør-Koreas president Moon spilte med slik at suksessen ble sikret.

De to statenes lag marsjerte inn under et felles flagg, et kart over hele den koreanske halvøya i lyseblått på hvitt. Kim sendte sin søster Kim Yo-jong til å representere landet i lekene, og med sitt vinnende smil har hun tydeligvis vunnet både TV-seere og publikum i Sør-Korea. Og det ble jo direkte pinlig for USA da visepresident Mike Pence ble sittende mens alle andre reiste seg og applauderte da den koreanske fellesprosesjonen kom inn på arenaen. Han klarte da både å fornærme det sørkoreanske vertskapet og å demonstrere at USA blir stadig mer isolert i sin Korea-politikk.

Britiske The Times skriver på lederplass:

«When the whole world is watching, images carry more weight than a thousand diplomatic cables. The pictures of a beaming President Moon of South Korea standing beside the sister of Kim Jong-un, the dictator of North Korea, to applaud the triumphant entry of the joint team of athletes from the Korean peninsula have already changed the dynamics of the stand-off over Pyongyang’s nuclear programme. Suddenly, across the divide, a touch of warmth and diplomatic courtesy has produced a temporary rapprochement unimaginable only three weeks ago. Could this global festival in the snow halt the drift to military confrontation and even nuclear war in northeast Asia?…..
…….Kim has a keen sense of diplomatic theatre. First, he agreed to a joint team for the Pyeongchang Winter Olympics to represent two countries technically still at war. Then he sent Kim Yo-jong, a sister with an engaging smile, to represent him at the ceremonies and give his own family imprimatur on this volte-face — an important symbol in a dynastic regime.»

Og sjakktrekket med å sende nordkoreanske heiagjenger til OL har vist seg å være nærmest genialt. Hvem skulle ha trodd det fra en Kim Jong-un som ikke akkurat pleier å glitre med sin fingerspissfølelse. Jentene fra nord har både sjarmert publikum i senk og fått vestlige medier til å gå bananas.

Esquire: North Korea’s Cheerleaders Are Mesmerizing

USA today: 2018 Winter Olympics: North Korea cheerleaders are stealing the show

New York Times: A Night Out With North Korea’s Cheerleaders

The Guardian: North Korea’s cheerleaders amaze and appal at Winter Olympics

Det diplomatiske tøværet, som angivelig er kommet i stand etter sterkt russisk-kinesisk påtrykk, der Russland tok for seg Nord-Korea og Kina Sør-Korea, har brakt temaet om koreansk gjenforening på banen igjen.

En ny meningsmåling viser riktignok at bare fire av ti unge sørkoreanere mener at en gjenforening er nødvendig, mens tallet for folk i femtiåra er 62% og 67% for dem over 67.

Men om det er mange som ikke ønsker gjenforening, så ønsker de aller fleste fredelig sameksistens med Nord-Korea. Den eneste staten som aktivt hindrer det er USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.