USA prøver av alle krefter å hindre koreansk forbrødring

0
Bybilde fra Pyongyang i Nord-Korea. Foto: Shutterstock.

Tilnærmingsprosessen mellom de to koreanske statene fortsetter til USA-ledelsen sin store irritasjon og bekymring. Ser en bort fra de svulstige formuleringene fra Nord-Korea gir de nå positive signaler til Sør-Korea om at de vil at tilnærmingene skal fortsette.

Av Knut Lindtner, Derimot.no.


Pyongyang (Nord-Koreas hovedstad) har advart tredjeparter mot å fyre opp under spenningen og blande seg inn i forsoningsprosessen imellom de to koreanske statene. De hevder at de gjør «store anstrengelser» for å gjenforene den koreanske halvøya på bakgrunn av USAs atomtrussel.

«Vi vil modig knuse alle utfordringer mot nasjonens ønske om gjenforening», heter det i  en uttalelse fra den nord-koreanske regjeringen.  «La alle koreanere reise seg for å gå inn for freds-bestrebelsene – mot krig, og å forhindre USAs uforsvarlige skritt for atomkrig.  Det vil bare føre til katastrofe for landet vårt, at det skal gå opp i flammer».

I sin nyttårstale signaliserte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at han er villig til å reparere det dårlige forholdet til sine naboer i sør.  Og noe skjedde før de olympiske lekene i PyeongChang. Seoul gikk øyeblikkelig med på å åpne den militære krisetelefonen. Siden har de kommunisert, på et enestående diplomatisk nivå.

 

PyeongChang er en by i Sør-Korea hvor de olympiske lekene skal finne sted. Byen har under 50 000 innbyggere

Imens er USA og deres allierte mistenksomme mot Nord-Koreas «virkelige» hensikter.  Om Sør-Korea fortsetter dialogen med sin nabo i nord, kan det føre til fjerning av atomtrusselen mot  den koreanske halvøya.

«Uavhengig gjenforening»

Den nord-koreanske regjeringen har i mellomtiden uttrykt støtte til forsøkene på «å få til større endringer i forholdet nord-sør».  Faktisk ønsker Nord-Korea at «en ny, historisk uavhengig gjenforening» skal komme i gang så snart som mulig.

«La oss, så fort som mulig, forbedre forholdet mellom nord og sør, og brolegge en bred vei for at nasjonene igjen kan bli forenet, sterk og framgangsrik», sier kommunist-regjeringen i et opprop adressert til «alle koreanere, hjemme og ute».

For å forbedre forholdene sier Nord-Korea at de er villige «til å fjerne den akutte militære spenningen» for å «skape et fredelig klima» på den koreanske halvøya.  «Eremitt-staten» er villig til å fremme «kontakter, reiser og utvekslinger« mellom disse nabostatene for å skape et klima for forsoning og gjenforening».

Toppmøtet i Vancouver om Nord-Korea kom ikke med noen alternativer til forslagene fra russerne og kineserne.  Moskva foreslo «La oss få fart på de felles politiske partene, data-løsninger og felles kontakter, dialoger og aktivt samarbeide og utvekslinger hjemme og ute for å skape et klima for gjenforening».

Men Washington har vært svært kyniske når det gjelder samtaler med Nord-Korea.  Opprinnelig påsto Trump at det var hans ide å gjøre mulig forhandlinger mellom de to koreanske statene.  Men han holdt fast på den tøffe amerikanske holdningen overfor Nord-Korea, om sanksjoner og trusler om militær makt.  Dette mente han er det som må til for at Kim skal nærme seg sør.  Og samtidig uttrykker Trump tvil om at de felles-koreanske samtalene «vil føre til noe meningsfullt».

Presidenten i USA advarte mot at «det er godt mulig» at konflikten med Nord-Korea ikke kan løses på en fredelig måte.

 

USA truer Nord-Korea hele tiden militært.

I mellomtiden har den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in overtalt Trump til å utsette den årlige Foal Eagle militærøvelsen til etter de olympiske lekene.  Han mener USA forsetter med sitt ensidige press mot Pyongyang, i tillegg til de tallrike USA-sanksjonene mot Nord-Korea.

I forrige uke  ledet USA ‘Vancouver utenriksminister-møte om sikkerhet og stabilitet på den koreanske halvøya’.  Der deltok 20 utenriksministre.  De var enige om å opprettholde «de ensidige sanksjonene» for å dempe Nord-Koreas program om raketter og atomvåpen.  Kina og Russland var ikke invitert til dette møtet.

Trump ønsker å holde tilbake noe av Washingtons tordentaler etter hvert som Nord- og Sør-Korea fortsetter samtalene.  Men dette virker forstyrrende på det militær/industrielle komplekset.

 

Sanksjoner er en form for økonomisk krigføring

På onsdag innførte USAs finansdepartement ni flere sanksjoner mot Nord-Korea.  Det inkluderte to kinesiske firmaer, 16 personer fra Nord-Korea og seks nord-koreanske skip.  I mellomtiden understreket USAs utenriksminister «absolutt behov for alle parter å sette i verk FNs sikkerhetsråds resolusjon om Nord-Korea.

I mellomtiden fortsetter de to koreanske statene å nærme seg hverandre når de vil gjøre «Fredsolympiaden» til en suksess.  Tjueto atleter vil representere Nord-Korea ved lekene.  De skal kjempe i tre sportsgrener og i fem disipliner, fortalte IOC på lørdag.

Pyongyang har også gått med på sende en kunstnergruppe på 140 medlemmer.  Det skal være et orkester, sangere og dansere, med konserter i Seoul og i Gangnueng under neste måneds leker i PyeongChang.

Offisielt sa Seoul på onsdag at Pyongyang skal sende sine atleter til Sør-Korea på torsdag for å inspisere konkurranse-områdene.

Tidligere har en nord-koreansk delegasjon, ledet av Nords Samjiyon-orkester vært i Sør for å inspisere arenaene der de skal opptre.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut Lindtner


Kommentar;

USA kan ha mange motiver for å sabotere gjenforening av Korea. Ett motiv er å opprettholde sin atombase tett ved Kinas grenser. Et annet motiv er å bevare kontrollen over Sør-Korea. Et tredje motiv er å sabotere en potensiell økonomisk konkurrent. Ifølge en studie fra Goldman Sachs i 2009 ville et forent Korea kunne ha en økonomi som ville passere Japan i 2050 etter å ha gått forbi både Frankrike og Tyskland.

Pål Steigan

Forrige artikkelKönet i knoppen
Neste artikkelViktig møte i Varberg