«Katastrofal» kollaps i Frankrikes fuglepopulasjon

7

Av Ivar Austbø.

Fuglepopulasjoner i det franske landskapet har falt med en tredjedel de siste 15 årene, ifølge forskere.

Dusinvis av fuglearter har hatt en reduksjon i antallet, noen med opptil to tredjedeler, rapporteres det i to studier – en nasjonal og en annen som dekker en stor landbruksregion i det sentrale Frankrike.

«Situasjonen er katastrofal»» sier Benoit Fontaine, biolog ved Frankrikes nasjonalmuseum for naturhistorie og medforfatter av en av studiene. I en uttalelse utgitt av entre national de la recherche scientifique (CNRS), som også bidro til studien, sier Fontaine at landsbygda er i ferd med å bli en ørken.

Hovedmistenkte bak fallet er ifølge forskerne intensiv bruk av plantevernmidler på store områder av monokulturavlinger, spesielt hvete og mais. Plantevernmidlene tar livet av insektene, og da forsvinner en av fuglenes viktigste kilder til næring.

Tidligere forskning har avdekket lignende trender over hele Europa, og det anslås at flyvende insekter har falt med 80 prosent, og fuglepopulasjoner har falt med mer enn 400 millioner i løpet av 30 år.

Til tross for en offentlig plan om å halvere bruk av plantevernmidler innen 2020, har salget i Frankrike klatret jevnt ifølge EU-tall.

«Det som er særlig alarmerende er at forskjellige fuglearter faller i samme hastighet, til og med fugler som er mer tilpasningsdyktige og trives i skogkledte områder» ifølge Vincent Bretagnolle, en CNRS-økolog ved Senter for biologiske studier i Chize. «Det viser at den generelle kvaliteten på landbruksøkosystemet er forverret», legger han til.

Tall fra den nasjonale undersøkelsen – som bygger på observasjoner fra av et nettverk av hundrevis av frivillige ornitologer – indikerer at tempoet i populasjonsfallet har økt i 2016 og 2017.

Grafen viser tall på fuglearter i Frankrike etter biotop. Legg merke til at det er særlig tallet på fugler i jordbruksområder (oransje) som faller drastisk.

Færre insekter er ikke det eneste som antas å ligge bak. Krympende skoger, bortfallet av vekselsbruk der man lar jordene hvile, samt raskt voksende områder med mono-avlinger har hver spillt en rolle.

«Hvis det skal fortsatt skal kunne la seg reversere, så må alle aktørene i landbrukssektoren jobbe sammen for å endre praksis» sier Fontaine.

Studiene samsvarer med tall fra andre deler av Europa. På bare 30 år har 75 prosent av insektene forsvunnet fra Tyskland, noe som antakelig vil få alvorlige konsekvenser for økosystemet, og ikke minst for insektsetende fugler.  Undersøkelsen er også omtalt i Science . Funnene er så oppsiktsvekkende at en kommentar i magasinet går ut på at «man får håpe at undersøkelsen ikke er representativ». Men ingen har bestridt innholdet i studien.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det gjør vondt å være biolog i dag, sier Terje Bongard i dette intervjuet med Kjartan Trana i NRK-Trøndelag: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troendelag/DKTL02002918/08-02-2018#t=1h55m20s

  “The Silent Spring” springer en i hu. Hvordan kan vi løse dette? Jo, ved å eliminere profittmotivet, slik at 10-20% av befolkningen kan gå tilbake til jordbruket, og ikke 1-2% som i dag. Nei, vi trenger ikke at 80% av befolkningen jobber i jordbruket, som før den industrielle revolusjon. Med permakultur kan vi intensivere avkastning per arealenhet med polykulturer o.a., jo lenger sør, dess mer effektivt. I Frankrike ligger enorme muligheter.

  Min mening er dessuten at The Permaculture Research Institute (PRI) of Europe bør etableres i Tolfa, som en del av allmenningene.

  Uansett, for virkelig å få et arealeffektivt jordbruk basert på permakulturen, må profittmotivet vekk, ved at vi reetablerer oss som stammesamfunn.

  Selv ønsker jeg å etablere PRI-Norway i Hurdal, men dette krever store offentlige investeringer for Grue gård i sentrum av bærekraftsdalen, og myndighetene foretrekker å ruste til krig mot Russland.

 2. På land som til havs!

  «Worst case» er en realitet

  Resultatene av studien viser dessverre at forskernes verste frykt vil bli en realitet.

  Sammen med resultater fra laboratoriet viser den nye studien at et «worst case»-scenario er det mest sannsynlige.

  Det sier Alejandro Ordonez Gloria, som er førsteamanuensis ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet og Queens University i Belfast.

  Gloria er ikke overrasket over resultatet, men han forteller at det tyder på at korallene blir rammet hardt av klimaendringer på to måter:

  1. For det første blir havet varmet opp, noe korallene ikke tåler.

  2. For det andre blir havet surt, og det innebærer at korallene får problemer med å vokse.

  – Resultatet er basert på studier av koraller i det fri, noe som gjør dem mer relevant enn forsøk i laboratoriet, sier Gloria, som ikke har noe med den nye studien å gjøre.

  Imens er det eneste som står i hodet på oss å generere profitt. Profittmotivet er det grunnleggende hinder for å gjøre noe med problemene. Vi kommer ikke noen steder før profittmotivet er eliminert.

  Profit can be achieved in following ways:

  • The workers get paid less than what products are sold for.

  • The products are sold for more than their value.

  • The products are made as cheap and with as short life span as possible to increase the turnover.

  • You use as little money as possible on working conditions, just enough to not adversely influence production.

  • Raw materials and resources are sourced as cheaply as possible and in large enough quantities to make them cheap.

  • You use as little money as possible to deal with and dispose of waste.

  Uansett hvordan vi vrir og vender på det, profittmotivet vil alltid hindre oss i å nå et bærekraftig samfunn.

 3. Det er vår i lufta og på tide å få opp fuglekassene. Disse våre venner er viktige trivselsskapere og nyttige medhjelpere for å holde insektpopulasjoner i sjakk. Nå bekrefter forskning at fuglekasser er et enda mer effektivt tiltak enn man hittil har trodd. En ny undersøkelse viser at hele 40 prosent av larvene som ble angrepet av predatorer døde, selv om de ikke ble spist. Videre produserte de som overlevde færre avkom.

  Caterpillars are a target of pest control, as they destroy food crops by eating the leaves of cabbages and other vegetables. This new study, however, suggests that natural predators, such as farmland birds, do not necessarily have to consume large numbers of insects, to have a significant effect on the size of the population. Researchers found that 40% of caterpillars that defended themselves from predators by regurgitating food, died before transforming into a butterfly, despite successfully surviving the initial attack.

  The study also showed that on average large caterpillars have 60 eggs, but those that used their defences against daily predator attacks produced approximately 30 eggs. It is thought that this effect could be widespread amongst herbivorous insects, suggesting that predators may have a larger impact on reducing the population of agricultural pests than previously thought.

  Så konklusjonen er, dess færre fugler, dess mer sprøytemidler trengs, som igjen gir færre fugler, mer sprøytemidler etc.

  Takk til den fantastiske kapitalismen og profittmotivet!

 4. Avatar for Frimann Frimann says:

  Dette kan du gjøre selv: tilfør litt kullsyre i saltvannet, ha i korallrev og la det stå udekket, men tilfør kullsyre jevnlig, da den forsvinner fra vannet. Hva tror du vil skje?

 5. Takk, et bra innlegg om et viktig tema som alltid.
  Macron har som mål å få større enheter i landbruket, han vil ikke subsidiere mindre bruk. Dette vil i så fall bety at det vakre franske kulturlandskapet med mindre gårder og små landbyer forsvinner. Erstatningen blir store industrielle bruk og monokultur av matplanter og vegetasjon, som naturlig nok desimerer fuglebestanden og antall arter.

  Macron har lovet bøndene at utenlandske investorer ikke lenger skal få lov til å kjøpe fransk matjord, men ikke før en kinesisk investor fikk kjøpe hele 2700 hektar av Frankrikes beste matjord i Allier. I det hele tatt bekymringsfullt at EU tillot en kinesisk investor å kjøpe matjord i Europas “breadbasket”.

  Enda et argument for å holde seg godt utenfor EU som tillater land grab av dyrkbar mark som gir mat, det ene av det to eksistensielle for mennesker, det andre er vann, og drikkevannskilder og vannverk vil den globale storkapitalen også ha eierskap til, noe som også deres EU gjerne gir dem.

 6. Avatar for baluba baluba says:

  CO" fursurer ikke koraller, det skaper dem

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.