«Katastrofal» kollaps i Frankrikes fuglepopulasjon

0

Av Ivar Austbø.

Fuglepopulasjoner i det franske landskapet har falt med en tredjedel de siste 15 årene, ifølge forskere.

Dusinvis av fuglearter har hatt en reduksjon i antallet, noen med opptil to tredjedeler, rapporteres det i to studier – en nasjonal og en annen som dekker en stor landbruksregion i det sentrale Frankrike.

«Situasjonen er katastrofal»» sier Benoit Fontaine, biolog ved Frankrikes nasjonalmuseum for naturhistorie og medforfatter av en av studiene. I en uttalelse utgitt av entre national de la recherche scientifique (CNRS), som også bidro til studien, sier Fontaine at landsbygda er i ferd med å bli en ørken.

Hovedmistenkte bak fallet er ifølge forskerne intensiv bruk av plantevernmidler på store områder av monokulturavlinger, spesielt hvete og mais. Plantevernmidlene tar livet av insektene, og da forsvinner en av fuglenes viktigste kilder til næring.

Tidligere forskning har avdekket lignende trender over hele Europa, og det anslås at flyvende insekter har falt med 80 prosent, og fuglepopulasjoner har falt med mer enn 400 millioner i løpet av 30 år.

Til tross for en offentlig plan om å halvere bruk av plantevernmidler innen 2020, har salget i Frankrike klatret jevnt ifølge EU-tall.

«Det som er særlig alarmerende er at forskjellige fuglearter faller i samme hastighet, til og med fugler som er mer tilpasningsdyktige og trives i skogkledte områder» ifølge Vincent Bretagnolle, en CNRS-økolog ved Senter for biologiske studier i Chize. «Det viser at den generelle kvaliteten på landbruksøkosystemet er forverret», legger han til.

Tall fra den nasjonale undersøkelsen – som bygger på observasjoner fra av et nettverk av hundrevis av frivillige ornitologer – indikerer at tempoet i populasjonsfallet har økt i 2016 og 2017.

Grafen viser tall på fuglearter i Frankrike etter biotop. Legg merke til at det er særlig tallet på fugler i jordbruksområder (oransje) som faller drastisk.

Færre insekter er ikke det eneste som antas å ligge bak. Krympende skoger, bortfallet av vekselsbruk der man lar jordene hvile, samt raskt voksende områder med mono-avlinger har hver spillt en rolle.

«Hvis det skal fortsatt skal kunne la seg reversere, så må alle aktørene i landbrukssektoren jobbe sammen for å endre praksis» sier Fontaine.

Studiene samsvarer med tall fra andre deler av Europa. På bare 30 år har 75 prosent av insektene forsvunnet fra Tyskland, noe som antakelig vil få alvorlige konsekvenser for økosystemet, og ikke minst for insektsetende fugler.  Undersøkelsen er også omtalt i Science . Funnene er så oppsiktsvekkende at en kommentar i magasinet går ut på at «man får håpe at undersøkelsen ikke er representativ». Men ingen har bestridt innholdet i studien.

Forrige artikkelTidligere Ap-tingmann: Mindretallet må bryte ut og stemme med nei-sida mot Acer!
Neste artikkelSå ersätter mänskliga reklampelare kunskap