Solberg punkterte Arbeiderpartiets trumfkort i ACER-striden

0
Bjørnar Moxnes (Rødt) og statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget. (Skjermdump)

På direkte spørsmål fra Bjørnar Moxnes fra Rødt punkterte Erna Solberg Arbeiderpartiets trumfkort i Acer-saka.

Espen Barth Eide har forsikret både motstandere og tvilere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om at han har en avtale med regjeringa som tilfredsstiller Ap-landsstyrets krav.  ABC Nyheter skriver:

«Men da Rødts Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utfordret statsminister Erna Solberg, punkterte hun ett av de viktigste kravene fra Ap-landsstyret og fagbevegelsen:

At en søknad om ny utenlandskabel til Storbritannia, North Connect, ikke ville bli behandlet før man har høstet erfaringene med de to nye kablene til utlandet, som allerede har fått tillatelse.

– De ansatte i prosessindustrien er bekymret for at flere utenlandskabler vil føre mer strøm ut av landet og øke strømprisene innenlands. Kan statsministeren garantere at hun vil vente til man har høstet erfaringene med de to nye kablene før man gir et svar til North Connect? spurte Moxnes.

– Vi kommer til å følge planen som er lagt og avtalen i Stortinget, svarte Erna Solberg og slo fast:

– Vi kommer ikke til å vente med North Connect til vi ser effektene av disse andre kablene. Vi kommer til å fatte vedtak som planlagt.»

Dermed er Barth Eides plan punktert og framstår som det taktiske spillet for galleriet den hele tida har vært.

Les hva Ap sa:   Barth Eide garanterer mot private utenlandskabler

Kathrine Kleveland i Nei til EU sier at hun er både overrasket og sterkt kritisk til at Ap har endret landsstyrets forutsetninger.

Trygve Slagvold Vedum fra Sentrepartiet mener at det Ap har hevdet er forledende, og lurer på hvorfor Ap på Stortinget stoler mer på FRP og Høyre enn på eget bakland. Sp vil i Stortinget reise LOs forslag om å utsette behandlinga av EUs energiunion.

Det er på sin plass å minne om at USAs ambassade en gang sendte et telegram til Washington der de ga Barth Eide en del interessante karakteristikker:

Han er pro-USA, men «litt vanskelig å plassere», han er dyktig, men «sleip som en rev» og han «setter personlige interesser foran Norges strategiske interesser».

Det er ofte USAs ambassade bommer med sine karakteristikker, men her må de vel sies å ha fått en inner-tier?

Forrige artikkelRegjeringa i Storbritannia forfalsker bevis mot Russland
Neste artikkelTidligere Ap-tingmann: Mindretallet må bryte ut og stemme med nei-sida mot Acer!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).