The Guardian og krigsprofittørene

0

Avisa The Guardian blir av mange oppfattet som ei slags progressiv borgerlig avis, men det er vel mest fordi man ikke har fulgt med i timen. Det er lenge siden avisa er blitt en del av mainstream/elite-pressa. Den prosessen har ført il opprettelsen av nettsida Off-Guardian som stadig puster den gamle liberale avisa i nakken. I et oppslag 24. september viser Off-Guardian de ubehagelig tette bånda mellom avisa og krigsprofittørene.

Innledningsvis viser Off-Guardian til en artikkel av en viss Patricia McIlreavy.

Artikkelen er svært generell og lite preget av dokumentasjon. Den er til gjengjeld sterkere på mpralisme og krav om militærintervensjon, fordi «nok er nok». McIlreavy avslutter slik:

Stop the attacks, and hold accountable those who seek to harm us. The time for talk is over.

Det er gjerne slik man skriver og snakker når neste trekk er bombing.

Hvem er så denne McIlreavy? spør Off-Guardian. Hun pleide å jobbe i USAID, som er et direkte redskap for USAs utenriksdepartement. Nå jobber hun i InterAction, som er den største samlinga av USA-baserte NGO-er. De er sponset av Bill & Melinda Gates, George Soros, US State Department, Rockefeller Foundation osv.

The Guardians “Global development professionals network” ble oppretter i 2012. Denne delen av Guardians virksomhet er sponset av verdens rikeste mann, Bill Gates, framgår det av nettsida.

De som har sponset McIlreavys artikkel er noen som kaller seg Crown Agent. På deres merittliste står å hjelpe USA å privatisere Pakistans statseiendom og å «hjelpe» Ukraina med å bli med i WTO, samt å nyte godt av en meget stor kontrakt for å «gjenoppbygge Libya».

Off-Guardian oppsummerer:

The same company which made money off the aftermath of the Libyan war, is now sponsoring an article calling for war in Syria. It is an undeclared agenda, a classic conflict of interest, and totally disgusting. That it takes place in a supposedly “liberal paper”, with supposedly “progressive values”, in the name of charity and humanitarianism, is the height of modern hypocrisy.
The Guardian are selling space in their paper to for-profit companies, who publish pro-war opinion pieces, trying to incite public support for a war that will make them money.

En gang i tida ville dette ha vært sjokkerende. Nå er det bare å slå fast at det er slik det er.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Vil rive glorien av de hvite hjelmene
Neste artikkelHvem skal avgjøre Syrias framtid?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).