– Vil rive glorien av de hvite hjelmene

0

Avisa Klassekampen har et stort oppslått intervju 8.10.2016 med religionshistoriker og samfunnsdebattant Hanne Nabintu Herland der hun sier at organisasjonen De hvite hjelpene er et verktøy for å fremme vestlig storkrig i Syria. Et utdrag av intervjuet er slik:

– Organisasjonen Hvite hjelmer hylles over hele verden for å redde barn ut av bomberuiner i Aleppo, med livet som innsats. De var blant favorittene til fredsprisen, men du påstår de er en del av en «kynisk PR-kampanje» for vestlige interesser?
– Med «de hylles over hele verden» mener du nok at de hylles i vestlig presse som i stor grad styres av USA, der et fåtall eier mediene. Jeg har fulgt Al Nusra (syrisk opprørsgruppe red.anm.) og de al-Qa’ida-affilierte Hvite hjelmer i over ett år. De føyer seg inn i rekken av vestlige NGO-er (ikke-statlige organisasjoner red. anm.) og medieframstøt som har til hensikt å villede opinionen slik at vi støtter mer krig i Midtøsten. Hva er da bedre enn bilder av lidende barn. Det er et koordinert løp. Vi så det under opptakten til Libya-krigen. Da ble også vestlig presse matet med ukorrekt informasjon, og FN ga klarsignal til en flyforbudssone som i praksis betød at Nato kunne teppebombe Libya. Siden hjalp Nato al-Qa’ida- affilierte grupper til makten.

Samtalen fortsetter videre slik:

– Bilder og video av redningsoperasjonene til Hvite hjelmer har gått verden rundt. Det finnes til og med en Netflix- dokumentar. Mener du at disse redningsaksjonene er konstruert?
– Det hadde ikke forundret meg. Mediemanipulasjon som krigsstrategi og som propaganda er en velkjent metode. Trenden med nyhetsfabrikasjon for å fremme ulike parters interesser er også vanlig i arabiske medier. Det viktigste å forstå er at i en krig som den vi ser i Syria er det nesten umulig å vite hva som er sant. Vi må være kritiske til de historiene vi blir fortalt. Hvite hjelmer mottar betydelig økonomisk støttet fra vestlige regjeringer, først og fremst USA. Siden de plutselig dukket opp overalt i media i fjor, har de argumentert for akkurat det samme som Hillary Clinton ønsker: en flyforbudssone over Syria.

Herland svarer klart og tydelig for seg og intervjueren gjør også en visitt til en herværende blogger, som hun også parerer godt:

– Du henviser til forfatter og blogger Pål Steigan som mener Hvite hjelmers kampanje for flyforbudssone kan starte tredje verdenskrig. Deler du analysen?

– Definitivt. Propaganda er et svært viktig middel for å skape legitimitet for en storkrig. USA trenger en slik krig, på konkursens rand som de er. De kan ikke sette opp renten et halvt poeng engang uten å gå konkurs. USA har under Obama gått fra å ha rundt to billioner i gjeld til 22.

Klassekampen tenker naturligvis på artikkelen jeg skrev under tittelen White helmets: Bruker barn i kampanje for full krig.

Ofte er det jo sånn i pressa at den som har skrevet en kontroversiell eller oppsiktsvekkende artikkel sjøl blir intervjuet om den. Klassekampen velger altså i stedet å la Herland svare, og det gjør hun godt, så jeg klager ikke. Og det er godt å vite at også KK-redaksjonen følger med på steigan.no. Det håper jeg den har nytte og glede av.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTusener i fredsdemonstrasjon i Berlin
Neste artikkelThe Guardian og krigsprofittørene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).