Udokumenterte påstander i Klassekampen

29

Skribenten Ronny Kjelsberg (RK) gikk til et voldsomt angrep på meg og min blogg steigan.no i Klassekampen. Plassering og prioritering tydet på at dette hadde ryggdekning fra avisas redaktør. Enhver tvil om dette ble feid til side med Bjørgulv Braanens (BB) artikkel 3. mai der han stiller seg bak RK og indirekte beskylder meg for ”ukritisk bruk av tvilsomme kilder og viderformidling av udokumenterte konspirasjonsteorier”. Dette er en udokumentert påstand fra BBs side.

bb kk steigan

RK prøver å latterliggjøre meg fordi jeg har pekt på imperialismens rolle i å skape og opprettholde Den islamske staten. Det virker ikke som om han ikke er klar over at kolleger av BB sitter i fengsel i Tyrkia fordi de nettopp har påvist Tyrkias massive støtte til IS. Jeg har sitert deres artikler med lenker til dem på originalspråket. Jeg har sitert velrennomerte amerikanske journalister som Seymour Hersh og Robert Parry, som sier det samme. Og jeg har hentet fram dokumenter fra CIA som viser at man der allerede i 2012 visste at IS ville danne et kalifat, og at man så positivt på det. Jeg har vist hvordan senator John McCain tok forsvarsminister Carter i å juge for kongressen om oljetransportene til IS. Og så videre.

RKs opprinnelige artikkel inneholder ingen saklig dokumentasjon av det han påstår. Tvert om er det typiske for steigan.no at jeg dokumenterer alt med lenker, slik at enhver kan kontrollere meg, og jeg anstrenger meg for å bruke kilder som ligger så nær makta som mulig, som CIA, Financial Times, Bundeswehr. Tusenvis av lesere av steigan.no vet at det er slik det er, og setter pris på det.

RKs svarreplikk inneholder ingenting av verdi, og han klarer til og med å feilsitere seg sjøl, så den ser jeg bort fra.

BB har ingenting å komme med som forsvarer det forsøket på karakterdrap som han har stilt avisa bak. Ikke så mye som en flik av dokumentasjon. Det i seg sjøl er presseetisk nokså tvilsomt. Men jeg skal gi ham ett eneste poeng, Emilie Ekebergs (og andres) jobb med Vimpelcom var eksemplarisk. Mer sånt og færre helsider som proklamerer at “Støre tar Norge til venstre”, så skal det vanke ros fra meg også.

BB vil ikke at jeg skal kalle meg “møkkagraver”. Samme for meg, jeg graver i politisk, mililtær og finansiell svindel og bedrag, og det jeg finner lukter ofte rett fra lasset.

Men vi burde jo kunne samarbeide. Jeg er ikke langsint. Og mitt arbeid burde ikke representere noe problem for KK. Tvert om burde man jo se på det som en ressurs. Jeg tilbyr meg å skrive gratis for KK om saker som avisa dekker dårlig i dag. Og jeg garanterer at det jeg leverer vil bestå de strengeste krav til kildekontroll.


 

Les også: Uro i konsensusland

Om min bakgrunn for å jobbe med informasjonsinnhenting og analyse.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


29 KOMMENTARER

 1. Da jeg var atten år og mørkeblå hundegutt var Steigan en av hovedfiendene. Etter diverse bøker, bl.a mange av Jens Bjørneboe forsto jeg betydningen av Albert Einsteins kloke ord: » Condemnation without investigation is the height of ignorance». Kjelsberg kaller seg radikal, men i bunn og grunn har han bevist hvor gammelkonservativ og innsnevret han i virkeligheten er.

  • @Noplaner Jeg mener å ha hørt en gang at Hundeguttene dreiv våpentrening med tanke på å bekjempe kommunister i en eventuell krigssituasjon, er det riktig?

   • Som forhv. mørkeblå «hundegutt» fra 70 tallet, kan jeg bekrefte det Noplaner forteller om eg selv.
    Det hadde ikke gått «fredelig» for seg, den drømmen AKP (m/l) hadde, for å si det forsiktig.

    Nå har jeg også, som Noplaner sett ‘lyset’.
    Dvs. min inderlige forakt er også rettet mot liberalismen, som nå selger ‘Norge på rot’ til den int. kapitalismen.

 2. Det han menar med «fakta och dokumentation» är «det vi ser på tv och läser i mainstream media». Alla fakta och all dokumentation som inte stämmer överens med det stora Narrativet som produceras i maktens centra är konspirationsteori.

  Det spelar ingen roll hur många fotnoter, källor, referenser du har, allt det där är helt overkligt i jämförelse med New York Times.

 3. Tak Pål…for skarpe vinkler på imperialismen, og den europæiske venstrefløjs fallit i at gennemskue hvad der sker. Centrum-Venstre allíancerne dør på stribe da de ikke virkelig tør udfordre det herskende oligarki.
  Der skal tænkes globalt da kapitalismen er global, se også Andre Vltchek som er skarp. Se http://www.andrevltchek.weebly.com

 4. Det er bare å vende tommelen ned for Klassekampen og redaktør Braanen. Snevrere virkelighetsoppfatning skal man lete langt og lenge etter. Det folk som ham aldri kommenterer er de konkrete sakene det pekes på og refereres til og som i tilfellet her, hvor Steigan klart og tydelig arbeider i det godes tjeneste, og utklasser samtlige journalister i landets dagsaviser. Hvorfor styrer de automatisk unna ting som er ubehagelige å ta stilling til, og avfeier alle teorier som konspiratoriske, uten engang å grave litt selv? At Pål tilbyr seg å skrive artikler gratis for denne møkkablekka er beundringsverdig tatt i betraktning av all dritten han har måttet tåle fra den kanten. Sjøl kunne jeg aldri finne på å betale for å lese alt vissvasset som skrives i den narrativvennlige Klassekampen, skjønt hadde Pål vært skribent for dem hadde det kanskje vært verdt å betale for. Har måttet revurdere mitt syn på elementer som utgir seg for å være på linje med folket, men som kun tjener som mobb overfor hvem det nå er som våger å brette ut ting slik de fremstår for en som ikke er blendet av forutintatte holdninger og redsel for å miste ansikt blant «sine egne».

  • «Hvorfor styrer de automatisk unna ting som er ubehagelige å ta stilling til, og avfeier alle teorier som konspiratoriske, uten engang å grave litt selv?» Fordi det er ubehagelig, hvis det eteblerte verdensbildet ikke stemmer. Men det viktigste er at KK vil miste pressestøtten hvis avisen hopper ut av linjen, som er tegnet opp av makten. Så pressestøtten kan igrunn ansees som en form for pressmiddel og bestikkelse, for å holde kjeft – og dermed selvsensur.

 5. «The further a society drifts from truth the more it will hate those who speak it».
  Sitatet fra Eric Arthur Blair (George Orwell) beskriver de omtalte «hendelsene» i Klassekampen ganske godt, synes jeg da.

 6. I forbindelse med og Libya og hendelsene der i tillegg med norsk bidrag, våknet jeg politisk etter flere års dvale bortsett fra å gå i diverse antikrigs demonstrasjoner. Libya førte til en nærmest hektisk søking etter informasjon på internett. Etter en stund hadde jeg en ganske stor andel alternative nettsteder fra rundt omkring internasjonalt. Mye arbeid å sjekke ut hva som var hva. Hva er det hold i osv. Mine nærmeste ble bombardert med disse lenkene og det var i en tid hvor det ikke sto et tilsvarende ord i en eneste norsk avis. På denne måten kom jeg over steigan.no. Jeg kjenner jeg blir forbanna når jeg skriver dette. Historien i Libya er så bedriten,- spesielt sett med norske øyne,-og den fortsetter i alle sine avgreininger. Takk til Steigan som gjør en kjempejobb og er en av de beste informasjonskanalene vi har. Og det gjelder selvfølgelig ikke bare Libya, men det var på den måten jeg fant min viktigste informasjonskilde og spørsmålsstiller.

 7. De elsker sannheten når den avslører seg, og de hater den når den avslører dem (Augustin). Er Ronny Kjelsberg for dum til å forstå komplekse situasjoner som oppstår, når kapitalismens fundament blir avslørt? Fortellingen om Judas og Peter – og deres fornektelse, beskriver mennesklige skralhet slik vi ser idag. At Bjørgulv Braanen forsvarer et patetisk forsøk på karakterdrap er vel noe unnskyldende – da han, Klassekampen og det norske folk, grovt og smått subsidieres av mennesklige skralhet. Men skal det være noe vits i Klassekampen, må det oppståtte våset legges død med en erkjennelse fra KK at her har de dumma seg ut. Hvis ikke bør et navnebytte tas opp på neste styremøte.

  Og til Klassekampens journalister:
  «What difference does it make to the dead, the orphans and the homeless, whether the mad destruction is wrought under the name of totalitarianism or in the holy name of liberty or democracy?» spør Mahatma Gandhi.

 8. Jeg vil ikke «link-whore» oversettelsene mine for mye, men her er et nytt eksempel fra Klassekampen om suppressio veri suggestio falsi:

  https://midtifleisen.wordpress.com/2016/05/07/propagandavarsel-luftangrepet-som-aldri-fant-sted/

  Klassekampen:

  http://www.klassekampen.no/article/20160506/NTBU/376469697

  Et luftangrep ble utført mot en flyktningleir nord i Syria. Klassekampen følger internasjonale presse (Deutsche Welle?) uten å stille grunnleggende spørsmål om propaganda i saken. Inntrykket som blir etterlatt er at Syrian Observatory for Human Rights er en pålitelig kilde og at deres fremstilling er korrekt.

  «Vi har registrert tidlige anklager om at det var et regimeangrep, men vi vil være helt sikre før vi legger skylden på noen»- legg merke til den fantastisk gode teknikken til den amerikanske pressetalsmannen, som egentlig ikke bekrefter noenting som helst («registrert tidlige anklager») mens han antyder at historien er sann. Klassekampen burde være mediebevisst nok til å kunne lese en slik setning for hva den er.

  • Akkurat.

   Selv plages jeg av den elendige økonomiforståelsen som råder der. Nå har det rast en liten økonomidebatt i leserspaltene. Kanskje de skulle benytte anledningen til å belyse hva den debatten egentlig handler om.
   Hvis de ikke føler seg kompetente til å gjøre det selv, kunne de jo hente ekstern hjelp – Steigan vet jo endel om marxistisk økonomiforståelse, det er også en god del av interesse å hente fra andre perspektiv.

   Jeg tenker på oppslaget om at Trond Andresen konspirerte med Varoufakis. Hva Andresen kunne bidra med var visst uten interesse, kun at han var nevnt i utenlandske media. Så vidt jeg husker, ble det konkludert med at de hadde spist middag sammen.

 9. Her er en «konspirasjonsteori» som ikke MSM vil omtale:

  Under den kalde krigen planla Norge, sammen med våre NATO-allierte, å sprenge dalfører med atomvåpen for å hindre at russerne lyktes å trenge gjennom norske forsvarslinjer, kan man lese i boken «Fryktens likevekt» som kom ut i 2001 og var skrevet av forskerne Rolf Tamnes og Kjetil Skogrand.

  Nå var det ikke bare dalfører NATO planla å sprenge med atomvåpen. NATO skulle også bruke atombomber mot flere byer og tettsteder i Nord Norge. I Tromsø skulle atombomben sprenges midt i Tromsøsundet, 100 meter nord om Tromsøbrua og 500 meter over havnivå.

  Gjennom flere år har media fortalt oss om de grusomme diktatorene Muammar al-Gaddafi og Bashar al-Assad som bombet sin egen befolkning! Men ingen har fortalt oss om vår egen grusomme regjering , som hadde planene klare for å bombe sin egen befolkning med atomvåpen!

  MEN DETTE VAR UNDER DEN KALDE KRIGEN, HVORDAN ER SITUASJONEN I DAG?

  “Den type militær planlegging driver vi ikke med lenger”, sier Asle Toje, som er forsker og medlem av Ekspertgruppen for forsvaret av Norge.

  Asle Toje lyver eller så kjenner han ikke sannheten. Gjennom mange år har regjeringen bygd ned forsvaret i Nord Norge, de har solgt de fleste militære anlegg og flyttet nesten alle avdelinger sørover. Skulle det oppstå en krigssituasjon mellom NATO og Russland så er Finnmark, Troms og deler av Nordland okkupert på 2 dager.

  I følge forsvarsstaben vil det at minst 1-2 måneder før Norge kan få hjelp fra NATO, og er det en konflikt på Balkan vil det ta enda lengre tid.

  Er det virkelig noen som tror at russiske styrker vil få lov til å være i Nord Norge så lenge uten at det settes inn motangrep? Motangrep vil det bli, og når de ikke kan bruke konvensjonelle styrker så må de bruke atomvåpen. Situasjonen i dag er klinkende klar, våre politikere har planene klare for å bombe sin egen befolkning med atomvåpen, og vår regjering er derfor minst 100 genger verre enn Gaddafi og Assad.

  http://www.nordlys.no/usa-skulle-slippe-atombomber-over-finnmark/s/5-34-81228

  https://www.aldrimer.no/1-2-maneder-for-natos-hovedstyrke-kommer/

  https://www.aldrimer.no/politisk-taushet-om-nato-vakuum/

  https://www.aldrimer.no/finnmark-skal-ofres/

  https://www.aldrimer.no/nato-traktaten-gir-ingen-garantier/

  https://www.aldrimer.no/operasjon-heltemodig-dod/

  https://www.aldrimer.no/haeren-holder-ut-bare-noen-dager/

  • Å, de satser nok på atombomber nå også, men denne gangen i troen på at det kan føres en begrenset atomkrig. Eller NUTS som det så passende heter.

 10. «såkalte «falsk flagg-operasjoner»» …

  Artig at Braanen setter falsk flagg-operasjoner i anførselstegn. Han velger å se bort fra høytstående etterretningsfolk som selv har dokumentert at slike operasjoner forekommer titt og ofte.

  Men i Braanens verden eksisterer naturligvis ikke sammensvergelser — med mindre de begås av Osama bin Laden og 19 arabiske flykaprere med tapetkniv. Sammensvergelser mellom vestlige maktmennesker er visst utenkelig for Braanen og Kjelsberg.

  Folk som Braanen og Kjelsberg har gjort det til en sport å ignorere innrømmelsene som kommer fra etterretningen og makteliten. Alt for å stryke etablissementet medhårs, og selv unngå å bli stemplet som tinnfolietulling eller konspinisse.

 11. Det er journalister som ikke ser ut til å vite hva etikk og moral er for noe. Disse skriver hva de vil, bare det gavner deres psyke agenda. Her en annen norsk journalist, en som har som sin spesialitet å stemple meningsmotstandere som antisemitter, eller noen som skal fremme antisemittisme – det hele er ganske grotesk. Jeg avslørte nylig hvordan en av disse operer i riksmedia, og hvordan han svarer når jeg etterspør noe som kan dokumentere hans påstand (publisert lydopptak):

  DET JOURNALISTISKE DOPET – JOHN FÆRSETH OG DAGBLADET
  https://rettsfarsen.wordpress.com/2016/04/26/det-journalistiske-dopet-john-faerseth-og-dagbladet/

  • Jeg håper det var ironi, ellers må du nesten forklare hva i artikkelen som tilsier noe slikt. Jeg ser bare at han pga. Bin Laden-historien ikke lenger har den samme status og tillit internt i amerikanske mediakonsern og blant visse kilder han lenge har hatt sjeldent god tilgang på informasjon fra i sin virksomhet. Og at det derfor først og fremst er i redaksjonene han er «fallen from grace», ikke for leserne sine. Jeg leser Counterpunch’s artikkel som et informativt gravskrift over et samarbeid som har gitt oss mye god informasjon opp igjennom årene, ikke som noe bidrag til hylekoret om Hersh’s manglende kredibilitet som leverandør av gravejournalistikk. At han nå primært publiserer i ikke-amerikanske medier er selvfølgelig et slag i ansiktet på en bransje som har sett på Hersh som en gallionsfigur for amerikansk ytringsfrihet, åpenhet og forestillingen om USA som de dyktigste møkkagravernes hjemland.

   • Tja, er det noe med hele saken som ikke er ironisk? Jeg tenker bare på at han nå er henvist til blogosfæren, der alle som har tippa over er. Marginalisering, tror jeg det blei kalt en gang,

    Selv leser jeg knapt tradisjonelle media, jeg ser ikke på tv og jeg hører ikke radio, så jeg visste ikke at det var et hylekor. Har noen ropt konspirasjonsteoretiker ennå?

    • Da er vi helt enige.

     Neida, jeg har heller ikke registrert noe voldsomt hylekor. Det var mest hypotetisk, for å understreke hva artikkelen i hvert fall heldigvis ikke er.

 12. Dette er en del av kald krig 2.0, som inneholder både hybridkrig og konseptuell krig. Ukraina spiller en nøkkelrolle for begge disse krigstaktikkene. Ukraina er nødvendig for å opprettholde et fiendebilde av Russland. Nazitroppene inngår i hybridkrigen, som går på alle former for drivstoff, islamisme, nazisme, liberalisme, alt driver hybridkrigen videre.

  – The New Normal: Cold War 2.0: http://www.zerohedge.com/news/2016-05-08/new-normal-cold-war-20?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

  «We are all living in Hybrid War time. From R2P (“responsibility to protect”) to color revolutions, from currency attacks to stock market manipulations.

  From judicial-financial-political-media enabled “soft” coups – as in Brazil – to support for “moderate” jihadis, multiple stages of Hybrid War now cross-pollinate and generate a vortex of new mutant viruses.

  Hybrid War, a Beltway concept, has even been turned upside down by the conceptualizers. NATO, affecting puzzlement at the very existence of the concept, interprets the Russian “invasion” of Ukraine as Hybrid War. That serves prime Hybrid War purveyors such as the RAND corporation to take it further, peddling war game scenarios of Russia being able to invade and conquer the Baltic states — Estonia, Latvia, and Lithuania — in less than 60 hours.

  And that, in turn, foments even more Western military hysteria, encapsulated by the new NATO commander, a.k.a. Dr. Strangelove; Gen. Curtis Scaparrotti, who made sure he would come up with a stage entrance worthy of his predecessor, Philip Breedlove/ Breedhate.

  Slightly amused at the whole conceptual circus, Russians respond with actions. Extra deployments in our Western borderlands? No problem; here’s your asymmetrical answer. And say hello, soon, to our new toy: the S-500s.»

  «This implies another necessity; the conceptual war – it’s the evil Russians who are waging Hybrid War, not us! — must be won at all costs, by instilling constant fear into the average EU citizen. In parallel, it’s also essential to put on a show; thus one of the most massive US-designed military operations on European soil since the end of the Cold War – complete with Navy and Air Force displaying nuclear capability.»

  Den kalde krigen 2.0 er vanskelig å forstå, forvirrende, fragmentert. Derfor er den konseptuelle krigen, med enkle fiendebilder, så viktig. Derfor er Putin så fin å bruke, slik at hovedstrømsmennesket får et enkelt, konkret fiendebilde å forholde seg til.

  Den eneste mediekanalen i Norge som informerer om den kalde krigen 2.0’s kompleksitet og mange avarter, er her på Steigan. Selv tror jeg politikerne våre også er fanger av forenklingen, slik er jo menneskesinnet. Derfor blir de sinte på herr Steigan som forvirrer de enkle tankene deres. Kognitiv disonnans er jo som kjent ubehagelig!

 13. I 1997 var der ein hard debatt om Klassekampen skulle stå fritt – som det så fint og lokkande heiter – eller om avisa skulle eigast og styrast av AKP-ml. Der fall mange og fagre ord om fridom stilt opp mot gammaldags politisk styring. Når eg ser dagens Klassekampen og forfallet som rår, tenkjer eg tibake på debatten i 1997. Kva var dei vakre orda verdt?
  Eg vil legge til at der var mange som åtvara mot det som kom til å skje.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.