Militærindustrien: – Store profittmuligheter i våpen mot opprør

23

Er du avhengig av de vanlige store mediene for å vite hva som skjer i verden, vil du ha et bilde av at alt går som det skal og at demokratiet virker. Men leser du hva de mektige skriver til hverandre, og studerer planene deres, får du et helt annet bilde. En ny rapport ser på de store profittmulighetene til våpenindustrien på grunn av en sterk vekst i det de kaller «riot control».

oppror militar
Anti-opprørsutstyr til salgs på Milipol security expo i Paris 2015 (Credit: IB Times)

Opprørskontroll en stor vekstnæring

Kapitalismen har i hele dette århundret slitt med å holde veksten i økonomien oppe. Men er det noe som vokser, så er det millitær- og våpenindustrien. En ny rapport med tittelen Global Riot Control System Market, 2016–2020 peker på det store vekstpotensialet i våpen og utstyr beregnet på å slå ned opprør.

Abhay Singh, som er analytiker i selskapet som står bak rapporten, Infiniti Research Ltd, sier:

Protests, riots, and demonstrations are major issues faced by the law enforcement agencies across the world. In addition the increase in incidents of civil wars in countries such as Syria, Iraq, Lebanon, and Egypt along with an increase in the global defence budget will generate demand for riot control systems.

Analysen tyder på at Europa, Midt-Østen og Afrika vil være de største markedene med en årlig vekstrate på over 5%. Det totale markedet der for dette segmentet av rustningsidustrien vil passerer to millarder dollar i 2020, hevder rapporten.

Det er Nafeez Ahmed i InsurgeIntelligence som har analysert rapporten. Han tar den for seg i artikkelen Defence industry poised for billion dollar profits from global riot ‘contagion’.

Rapporten ser for seg en betydelig vekst i etterspørselen etter «ikke-dødelige og dødelige» våpensystemer på grunn av en kommende økning i protester og opprør «som følge av økende økonomiske forandringer». Det er altså den økonomiske krisa og det at folk protesterer mot virkningene av den som gjør at de rike og mektige trenger mer våpen og utstyr til å beskytte seg og det skakkjørte systemet sitt.

riot control

I rapporten heter det også:

The market demand for non-lethal weapons is on the rise, especially from police departments. These weapons are essential to control crowds and during the arrest of drug peddlers and burglars. Non-lethal weapons are used to disable people temporarily in situations where lethal force cannot be used. Quite a lot of the equipment can be switched to lethal mode if necessary.

Man viser her til narkotikahandlere og innbruddstjuver, men alle skjønner at når de skriver om «crowd control» og «riot control», så handler det om å slå ned store folkemengder, altså gjerne med «ikke-dødelige våpen», som riktignok kan omstilles til «dødelig modus dersom det er nødvendig».

Nafeez Ahmed viser også til en rapport fra Lloyds’ med tittelen Political violence contagion, spredninga av politisk vold. Trevor Maynard, som har skrevet denne rapporten sier:

The report suggests that instances of political violence contagion are becoming more frequent and the contagion effect ever more rapid and powerful.

I en forklarende note skriver han i rapporten: «Armed insurrection, insurgency, secessionist, may involve ideology (e.g. Marxism, Islamism).»

schnoggersburg

Trener for borgerkrig

Nylig holdt politi- og militærenheter i EU en øvelse som gikk ut på å trene for en mulig borgerkrig i Tyskland. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Andrej Hunko, som sitter i den tyske forbundsdagen for Die Linke, prøvde å få være observatør ved øvelsen, men sier til avisa Junge Welt at han ble nektet. Folkevalgte er tydeligvis uønsket når man skal trene på å slå ned folket. Øvelsen ble holdt i Weeze i Nordrhein-Westfalen og fant sted i april 2016.

Jeg har tidligere vist at det er bygd opp en hel treningsby med navnet Schnöggersburg. Det er et militært treningsfelt der Bundeswehr og andre EU-hærer skal trene seg på å slå ned folkelige opprør.

Den danske avisa Arbejderen skrev i desember 2014 at:

Danske soldater træner i at nedkæmpe civile opstande og «neutralisere» oprørere i et tænkt scenarie i Vestjylland. Militæret kan nu blive sat ind mod civile danskere i tilfælde af social uro, bekræfter Forsvarsministeriet overfor Arbejderen.

Militarisering av politiet med sikte på å slå ned opprør foregår også i Norge. Dette pekte jeg på i artikkelen Kjæringhetsministeriet (refusert I Klassekampen) allerede i oktober 2012.

Milliardærenes skrekkscenarier

Erik Plahte har for steigan.no gjennomgått dokumentene fra World Economic Forum 2016, og de viser også hvordan denne «milliardærenes verdenskongress» virkelig frykter sosial uro og sosialt opprør. Global Risk Report 2016 er en dystopisk rapport der milliardærenes utredere ser for seg muligheten av at verden innen 2030 synker ned i det Plahte oppsummerer slik:

Jeg leser beskrivelsen som et nyliberalt helvete omtrent som i Margaret Atwoods bok Oryx og Crake (Aschehoug, 2004), med ekstrem ulikhet, alle felles goder og offentlige tjenester privatisert og tilgjengelig bare for dem som har penger og som bor i festningsaktige byer for å holde de undertrykte og mer eller mindre rettsløse hordene ute. I resten av verden finnes alle de fattige og arbeidsløse, flyktninger, væpnede bander, mafia og kriminelle, borgerkriger og humanitære kriser som militariserte sikkerhetsstyrker ikke klarer å kontrollere. Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.

I en slik verden trenger de 0,01% flere våpen og mer utstyr til å kontrollere de rasende og uberegnelige massene. Som om det meste annet går skeis i den moderne kapitalismen, så er det i hvert fall utsikter for gode fortjenester for investorene i rustnings- og våpenindustrien. På de kanter regnes vel det som en glad-melding?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


23 KOMMENTARER

  • Vi trenger ikke å gjøre så mye, Ola. Det er bare et spørsmål om å kunne vente – Det er jo Papirtigre de er – når tida er inne – setter vi bare en fyrstikk borti. Det enkleste våpen som finnes.

 1. «Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.»

  Seinmiddelalderen var ei blomstringstid som WEF har mye å lære av: http://hilobrow.com/2011/11/04/douglas-rushkoff/

  «DR: So for about three centuries, the middle and merchant classes were doing really well. Towns that had been in shambles since the fall of the Roman Empire and had lived under strict feudalism were finally coming into their own. This all hinged on the use of local currencies — grain receipts — through which people transacted. They were what we would now call “demurrage” currencies that were earned into existence. Towns ended up creating more value than they knew what to do with. They started investing in their infrastructure and their windmills and their water wheels; and also in their future in the form of cathedrals and other tourist attractions.

  PN: They didn’t get money from Rome to fund their cathedrals?

  DR: They did not. The Vatican and central Rome did not build the cathedrals. The funds came from local currency, which was very different than money as we use it now. It was based on grain, which lost value over time. The grain would slowly rot or get eaten by rats or cost money to store, so the money needed to be spent as quickly as possible before it became devalued. And when people spend and spend and spend a lot of money, you end up with an economy that grows very quickly.

  Now unlike a capitalist economy where money is hoarded, with local currency, money is moving. The same dollar can end up being the salary for three people rather than just one. There was so much money circulating that they had to figure out what to do with it, how to reinvest it. Saving money was not an option, you couldn’t just stick it in the bank and have it grow because it would not grow there, it would shrink. So they paid the workers really well and they shortened the work week to four and in some cases three days per week. And they invested in the future by way of infrastructure — they started to build cathedrals. They couldn’t build them all at once, but they took the long view — with three generations of investment they could build an entire cathedral, and their great-grandchildren could live in a rich town! That’s how the great cathedrals were built, like Chartres. Some historians actually term the late Middle Ages “The Age of Cathedrals.”

  They were the best-fed people in the history of Europe; women in England were taller than they are today, and men were taller than they have been at any point in time until the 1970s or 80s (with the recent growth spurt largely the result of hormones in the food supply). Life expectancy of course was still lower; they lacked modern medicine, but people were actually healthier and stronger and better back then, in ways that we don’t admit.

  That was right before the corporation and the original chartered monopolies were created, before central currency was created and local currencies were outlawed. When everything gets moved into the center, things began to change.

  PN: It seems like the Dark Ages were not perhaps so “dark.”

  DR: Yes, I think that’s disinformation. I’m not usually a conspiracy theorist about these things, but I think the reason why we celebrate the Renaissance as a high point of western culture is really a marketing campaign. It was a way for Renaissance monarchs and nation-states, and the industrial age powers that followed, to recast the end of one of the most vibrant human civilizations we’ve had, as a dark, plague-ridden, horrible time.

  Historically, the plague arrived after the invention of the chartered corporation, and after central currency was mandated. Central currency became law, and 40 years later you get the plague. People got that poor that quickly. They were no longer allowed to use the land. It shifted from an abundance model to a scarcity model; from an economy based on annual grain production to one based on gold released by the king.

  That’s a totally different way of understanding money. Land was no longer a thing the peasants could grow stuff on, land became an investment, land became an asset class for the wealthy. Once it became an asset class they started Partitioning and Enclosure, which meant people weren’t allowed to grow stuff on it, so subsistence farming was no longer a viable lifestyle. If you can’t do subsistence farming you must find a job, so then you go into the city and volunteer to do unskilled labor in a proto-factory for some guy who wants the least-skilled, cheapest labor possible. You move your whole family to where the work is, into the squalor, where conditions are overcrowded and impoverished — the perfect breeding ground for plague and death.»

  • Jeg vil bare påpeke at korn som basis for penger er mye eldre. Korn og krøtter har fungert som betaling så lenge vi har dervet på her på jorda. De første myntene var basert på korn.
   Det som er så fantasisk med korn er at det ikke er GOLDT; som gull, men uendelig reproduserbar, i motsetning til petrodollaren som i høyeste grader forgjengelig.

 2. Nafeez Ahmed, er dette den samme som Nafeez Mossadeq Ahmed? Det er min bestemte overbevisning at sistnevnte arbeider for CIA og produserer desinformasjon om 9/11, 7/7 og det meste annet.

  • Det vet jeg ikke noe om. Som du ser er han her bare en døråpner til to interessante rapporter om militærindustriens satsing på å knuse opprør, så i det forbindelsen har det lite å si hvem han jobber for. Jeg ville også ha sitert en CIA-rapport som sa det samme.

 3. Makten vet det kommer til å bli ille, skikkelig ille. Så de forbereder seg, mens resten ser på TV, går på konsert eller spiller PlayStation.

  • Selvsagt vet de det. Som Gail Tverberg skriver i en kommentar nå nettopp:

   «I believe that the minimum 3% growth rate is one that the IMF has come up with for the world economy. We are supposedly at 3.2% now–just above “stall speed.” I noticed that in one chart Chinese GDP growth seemed to make up something close to one-third of that 3.2%. If China’s GDP shrinks much lower, the system stalls.»

   https://ourfiniteworld.com/2016/05/02/debt-the-key-factor-connecting-energy-and-the-economy/comment-page-7/#comment-88223

   IMF har altså kommet fram til at går veksten under 3 % går verdensøkonomien i vranglås. Vi har nå 0,2 prosent margin for en systemkollaps, og av denne veksten utgjør Kina oppunder 1/3-del.

   Ikke rart at de forbereder seg!

  • Folkene som styrer USA, har kjøpt minst 30 000 giljotiner (fra et arabisk land) til de flere tusen FEMA-leirene (konsentrasjonsleire). Videre har de kjøpt minst en halv million lik-kister. Og nok høypotent ammo til å føre en omfattende krig i 24 år. (Like omfattende som forrige Irak-krig.) I tillegg har de kjøpt tusenvis av pansrede kjøretøyer. For å nevne noe.

   Alt sammen er klart til bruk i den nært forestående amerikanske borgerkrigen.

   For ordens skyld: Kilden til noe av denne infoen er Forbes. Så da er vel Forbes også «konspirasjonsteoretikere», tenker jeg. (Ifølge Braanen og Kjelsberg & Co.)

 4. «Militærindustrien: – Store profittmuligheter i våpen mot opprør»

  Det er klart: Store profittmuligheter kan ikke ignoreres. – Kapitalismens prosjekt nå ser ut til å være at menneskeheten skal overleve på å krige mot hverandre.

  Hva kan vel være galt ved en slik strategi? – Ingen selvmotsigelse der, naturligvis. For når det bryter ut opprør mot strategien, så viderefører jo det strategien elegant. Smart, ikke sant ?-) Simpelthen en profittmodell som ikke kan slå feil.

  Men kan hende har kapitalismen glemt klimakrisene den skaper samtidig. – Kanskje likevel strategien med å nekte bort eller bombe og krige mot klimaskadene forventes å virke? Tross alt knuste G W Bush Irak med rundt en million døde på løgngrunnlag og klarte å nekte det bort. – Vi får krysse fingrene og fokusere på neste «Spice Girls»-skandale så lenge, mens klimakokingen går over av at vi slutter å tenke på det.
  Jf. http://www.truth-out.org/news/item/35860-as-climate-disruption-advances-un-warns-the-future-is-happening-now

  Av og til kan det likevel se ut som at Naturen tar hevn: Skiferolje-hovedstaden Fort McMurray, Canada, brenner lystig i dag.

  Kanskje Gaia-kloden er litt lei av å ha menneskelus? – «We have met the enemy, and it is US.»

 5. Mht økonomisk vekst er jeg utrolig nok superoptimist, pga Kina. Tallene som forteller om fallende vekst i Kina baserer seg kun på dataene fra skattevesenet, kassaapparatdelen av økonomien, altså den hvite delen av økonomien. Ikke glem at den sorte økonomien i Kina er flerfoldige ganger større enn den hvite, og her finnes det i mindre grad tall. Jeg tror verden kommer til å være sikret økonomisk vekst for all overskuelig fremtid, men at Kina kommer til å ta over hele butikken. De kommer til å kjøpe opp USA eftersom USA går konk og de kommer til å kjøpe opp alt annet også; Hellas, Sognefjorden, Svalbard, Eiffeltårnet og 17. mai. Det siste har allerede begynt, se på John Helge Dahl. Ta på dere styrthjelm og lær dere mandarin like godt først som sist. Verden kommer til å overleve, men den vil bli kinesisk. Det kommende årtusen vil se kinesisk økonomi, sprog og kultur dominere absolutt hele verden. Det vil bli en mye dyptgripende og langvarig kulturell og økonomisk dominans enn USA og engelsk sprog forestod i efterkrigstiden. Kinas internasjonale økonomiske og kulturelle dominans vil bare kunne sammenlignes med og til og med overgå Romerrikets og latinens dominans på vestlig kultur i de siste to tusen år.

 6. Den kinesiske tigeren kan synes mektig og uovervinnelig. På samme vis som Titanic framsto for sine reisende. Intet kunne stoppe Titanic! Men Titanic var offer for entropi, stålet i skroget hadde altfor høyt svovelinnhold, noe som gjorde det sprøtt i kaldt vann. Derfor tålte ikke Titanic sammenstøtet med isfjellet.

  Isfjellet kan sammenlignes med dagens gjeldsberg. Dessverre er verdensøkonomien, som Kina er en del av, plaget av alvorlig entropi. Entropi er en så ufattelig fiende at selv den mektige kinesiske tigeren skyter rygg i frykt! Dette uhyggelige monsteret har tre hoder:

  A) Økende gjeld

  B) Økende forurensning

  C) En mer kompleks økonomi

  Dette har jeg omtalt i en annen artikkel:

  – Three Kinds of Entropy: https://blog.p2pfoundation.net/three-kinds-entropy-economy/2016/03/31

  I kommentarfeltet til Gail Tverbergs siste artikkel «Debt: The Key Factor Connecting Energy and the Economy» fant jeg nettopp to interessante nye kommentarer, hvorav den første går rett inn i den kinesiske økonomien:

  «Gail Tverberg says:
  May 5, 2016 at 2:23 pm

  Thanks. The article says,

  «China requires more and more credit to generate less and less growth: it now takes nearly four yuan of new borrowing to generate one yuan of additional GDP, up from just over one yuan of credit before the financial crisis.»

  I am sure that calculation is assuming that China is really generating as much GDP growth as they claim to be generating. If not, the ratio is a lot worse.

  The big problem is that the world was counting on China’s growth–particularly its debt growth, but also its coal consumption growth–to prop up the world economy. Without China’s lead, there is no one else to really follow. If China reins in its debt growth, there likely will be a huge debt collapse.

  In my view, one of the issues with China is that it over-reached on the level on improvement in housing that it could offer to its people. Now, the people cannot really pay for the housing they are in, especially if wages are low enough to compete with low wage countries.

  The data can be confusing. China has a very savings rate. At least in part of this is because housing is terribly expensive for people in the city, and “savings” seems to include savings for housing. Another factor in the high savings rate may be the one child family situation, and the lack of children to care for the elderly. If China want’s to give pensions to the elderly, the cost will be terribly high, relative to what young people earn. This is a cost, whether included in savings or taxes. China seems to have a real mess on its hands.

  I understand that some of China’s savings is repackaged debt of the many companies that are in trouble. This could be a big problem.»

  Kommentar to:

  «Gail Tverberg says:
  May 7, 2016 at 9:40 am

  In my view, it is the soaring whole system costs, together with the soaring debt that these higher costs + longer timelines lead to, that is the problem. These soaring costs (which themselves use energy) act as a tax on the whole system. The result is slower economic growth, which leads to soaring debt defaults. This is related to the rising entropy of the system.

  One result of the soaring whole system costs is falling return on human labor. This is equivalent to the falling wages of non-elite workers. This is a type of EROEI. In fact, it is the type of EROEI that brought about the collapse of civilizations from the beginning of time. We end up with a maximum affordable price level. At some point, price collapses back from the cost of extraction. This seems to have started in July 2014.

  Fossil fuel EROEI, which can be measured in various ways, is to some extent an attempt to measure the overhead of the system. In its original form, I don’t see EROEI calculations working very well in this regard. BW Hill has developed his own EROEI approach.

  BW Hill looks at pieces of the problem. It does come out with results which are “sort of” in the right direction–oil prices reaching a maximum and coming back down. But it misses the debt connection, so it is at best a rough approximation to the problem.»

  Den kinesiske tigeren beveger seg nå innn i et ukjent land, som Tverberg har gitt navnet «Our Finite World». Her holder entropimonsteret til. Jeg ville ikke stole blindt på den kinesiske tigerens ledelse i en slik situasjon. All tidligere økonomisk teori er foreldet, vi har intet kart som kan lede oss trygt inn i denne nye verdenen som ligger foran oss, vår endelige verden.

  • Det fine med gjeld er at det bare er tall. Hvis en stryker en null, så er den plutselig blitt mindre. Når Kina klarer seg helt uten dollaren, vil de bare trykke reset, og starte produksjonen igjen. De har jo produksjonsutstyret. For den virkelige eliten er det bare en fordel. De vil nok føle seg tryggere beskyttet av gjennomdisiplinerte kinesere, enn innleide ghettounger fra vesten.
   Jim Rogers (som krasja pundet samen med Soros, sa alt for ti år siden at hans barn lærte mandarin, for å forberede seg på framtida.

   • Samme om det er dollar eller yen, verdienytten av et fat olje for samfunnet er den samme uansett: https://ourfiniteworld.com/2016/05/02/debt-the-key-factor-connecting-energy-and-the-economy/

    «3. Rising debt allows for a temporary false valuation of the benefit of energy products. The true value of oil and other energy products comes primarily from the Btus of energy they provide, such as how far a truck can be made to travel. Thus we would expect that the true value of energy products would remain relatively constant over time. If anything, the value of energy products will tend to rise by a small amount (say, 1% per year) as technology improvements lead to growing efficiency in their use.

    What we think of as the magic hand of the economy determines a price for commodities at all times, based on “supply” and “demand.” This price clearly is not very close to the future energy profit that the energy products will actually provide, because it tends to vary widely over time. We don’t know what the true value of a barrel of oil to society is. If the true value is $100 per barrel (in today’s money), then back when oil prices were $10 or $20 per barrel (in today’s money), there would have been $80 to $90 (equal to $100 minus the actual price) of “energy profit” that could be pumped back into the economy as productivity gains for workers, interest on debt, and dividends on stock, tax revenue, and money for new investment. The economy could (and did) grow quickly. There was less need for added debt, because goods made with oil were cheap. Wages for workers could rise rapidly, as they did in the 1950 to 1968 period (Figure 4).

    If prices approach the true value of oil (assumed to be $100 per barrel), the extra energy profit would pretty much disappear. The economy would increasingly become “hollowed out.” Productivity gains that lead to wage gains would mostly disappear. Businesses would find it hard to earn adequate profits, and would cut back on dividends. Some companies might need to borrow money in order to pay dividends. World economic growth would slow.

    Prices can even temporarily overshoot their true value to the economy, then drop sharply back. This happens because prices are set by demand, and demand depends on a combination of wage levels and debt levels. Oil prices can be high for a while, if borrowing is temporarily high, and then fall back as it becomes clear that profitable investments are not really available if oil is at such a high price level.»

    Tverberg anser den sanne verdien av et oljefat til å ligge rundt 100 dollar, når denne oversteg dette en periode fikk vi et kræsj, og å drive en gjeldsbasert økonomi blir vanskeligere og vanskeligere dess nærmere utvinningskostnadene kommer 100 dollar. I utvinningskostnadene må vi også regne inn den indirekte kostnaden av entropi, som en økende statlig og korporativ byråkratisk overbygning. Da blir det stadig mindre igjen til ikke-elite-arbeidere, som er fundamentet for økonomien. Dette vil lede til opprør, som elitene nå forbereder seg på.

    • Det spiller ingen som helst rolle om en kaller noe 10 eller 100 dollar, det har bare verdi i forhold til motparten, penger er i det store og hele kun tall i et regnskap.
     Å ja, priser kan i høyeste grad overstige realverdien. Dagens aksjemarked er et perfekt eksempel.
     Der stiger kursene fordi selskapene låner penger for å kjøpe egne aksjer, ikke for å investere. De gjør dette for å kunne betale større bonuser til seg selv, og utbetale større utbytte så aksjeeierne tror at det går bra.
     poff- det sprakk oljefondet gitt, pensjonene forsvinner i det blå, og husprisene -vel, det kan være at vi må erkjenne realverdiene igjen. Sannsynligvis som gjeldsslaver.

     Det er best vi forbereder oss, slik at vi kan presentere alternativer og logiske forklaringer. Selv prøver jeg å bruke Ordet som ledesnor, men det er kun en personlig erkjennelse.
     Den som har øyer skal se, den som har ører skal høre.

     Hvis vi ikke nærmer oss dette med åpent sinn, kan det bli veldig stygt. Her synes jeg Steigan viser sin styrke. Som sagt – han er ingen gammel gubbe.

 7. Svar til Øyvind Holmstad,

  (Hvorfor fungerer ikke svar-funksjonen her?)

  Alle modellene du viser til baserer seg på den registrerbare hvite økonomien. Jeg ber deg anslå hvor stor du tror den sorte økonomien i Kina er. a) Fem ganger så stor som den hvite b) ti ganger så stor c) mer enn ti ganger så stor. Jeg tipper c) uten skygge av tvil. Hvordan blir tallene for gjeld i forhold til faktisk BNP seende ut da? Det samme med sysselsetting, investering, konsum, et cetera.

  Det finnes ingen økonomisk krise i Kina. Det eneste jeg kan observere, og billedet er det samme på landsbygden, er en vanvittig økonomisk boom. Overalt.

  • Alt hva mine temporært utskremte medarbeidere i Kina forteller om det landet nå for tiden tyder på et samfunn med typisk omtrent 10 til 90 %-forhold mellom hvit og svart økonomi, så det tror jeg lett på.

   Har jeg rett når jeg også antar at dette er noe Běijīng ikke bare vet utmerket godt, og helt i tråd med en overordnet strategi lar være slik, men faktisk har regnet ut og bestemt på kammerset at skal være slik en periode fremover for å få maksimal grøde ut av folks gründer-evner, initiativ og tiltakslyst?

   Jeg velger å ikke her gå inn på hvilke andre og evt. mindre ønskelige konsekvenser en slik politikk kan ha i tillegg til nevnte, men regner i så fall med at Běijīng også har regnet på dette, veiet og funnet innvendingene for lette for sin politikk.

   Hva tror du?

 8. Joda. Tror dette er bevisst politikk. Leste et sted at kun 8% av alle kinesere betaler inntektsskatt. Holder på å pusse opp Mettes leilighet og så ringer Knut Tangen, som jeg intervjuet ifjor. Han forteller meg at han nettopp har tjent en obscøn mengde med penger og at han gjerne vil feire ved å spandere nye isolerglassvinduer på leiligheten. Hurra, hurra. Når det går for presten, så .. det er et eller annet med presten og klokkeren her, men jeg husker ikke detaljene. Uansett. Jeg lærte et eller annet veldig viktig da jeg var tyve og fersk Blindern-student. Jeg tok meg jobb som brødkjører. Måtte stå opp halv fem. Når vi hadde kjørt ut brødet, var det alltid noe feilvarer fra bakeriet vi kunne ta med hjem. Jeg manglet aldri brød eller loff eller kaker så lenge jeg hadde den jobben. Omtrent samtidig begynte en studiekamerat å jobbe i bank. Jeg så fort at han på sin side aldri manglet penger. Det er et eller annet prinsipp der et sted. Og det prinsippet forteller meg at det kan være lurt å holde seg inne med Kina, særlig for et knøttlite land som Norge. Da vil vi aldri mangle noe. Det behøver ikke være det offisielle Kina som vil komme oss til unnsetning, men like gjerne en eller annen tilfeldig kinesisk milliardær som får en knallgod ide. Kineserne tenker gjerne ukonvensjonelt. Hei, hvis vi tar dette høyfjellshotellet der og bygger en taubane over fjorden til den nedlagte skofabrikken der borte, da kan vi… Kina har i praksis funnet opp den økonomiske ekvivalenten av kald fusjon. Norge bør lære av det som skjer. Et helt sentralt element er at staten ikke bryr seg med hva vanlige folk tjener eller hvor mye de tjener eller hvordan de tjener det. Her i Kina kan jeg som ufør ha råd til hjemmehjelp. Ikke midt i Shanghai, der er det for dyrt, men på lageret, som ligger litt i utkanten, og her i Nordvestkina. Jeg må ikke spørre noen offentlig myndighet eller fylle ut noe skjema eller skatte av det. Heller ikke hjemmehjelpen. Svigerfar dyrker valnøtter iår. Har aldri hørt at han må skatte av det heller. Dette med skatt er noe forferdelige greier og det er det at vanlige mennesker i Kina ikke behøver å forholde seg til skatt hele tiden som er noe av forklaringen på det økonomiske mirakelet som utfolder seg her.

  Med det samme jeg har forsamlingen i tale, jeg er tilgjengelig på den elektroniske versjonen av Kina, som heter WeChat om noen ønsker å diskutere skatt, Kina eller revolusjonen eller andre ting. WeChat kan lastes ned fra Apples App Store helt gratis og brukernavnet mitt er IngarHolst.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.