Militærindustrien: – Store profittmuligheter i våpen mot opprør

0

Er du avhengig av de vanlige store mediene for å vite hva som skjer i verden, vil du ha et bilde av at alt går som det skal og at demokratiet virker. Men leser du hva de mektige skriver til hverandre, og studerer planene deres, får du et helt annet bilde. En ny rapport ser på de store profittmulighetene til våpenindustrien på grunn av en sterk vekst i det de kaller «riot control».

oppror militar
Anti-opprørsutstyr til salgs på Milipol security expo i Paris 2015 (Credit: IB Times)

Opprørskontroll en stor vekstnæring

Kapitalismen har i hele dette århundret slitt med å holde veksten i økonomien oppe. Men er det noe som vokser, så er det millitær- og våpenindustrien. En ny rapport med tittelen Global Riot Control System Market, 2016–2020 peker på det store vekstpotensialet i våpen og utstyr beregnet på å slå ned opprør.

Abhay Singh, som er analytiker i selskapet som står bak rapporten, Infiniti Research Ltd, sier:

Protests, riots, and demonstrations are major issues faced by the law enforcement agencies across the world. In addition the increase in incidents of civil wars in countries such as Syria, Iraq, Lebanon, and Egypt along with an increase in the global defence budget will generate demand for riot control systems.

Analysen tyder på at Europa, Midt-Østen og Afrika vil være de største markedene med en årlig vekstrate på over 5%. Det totale markedet der for dette segmentet av rustningsidustrien vil passerer to millarder dollar i 2020, hevder rapporten.

Det er Nafeez Ahmed i InsurgeIntelligence som har analysert rapporten. Han tar den for seg i artikkelen Defence industry poised for billion dollar profits from global riot ‘contagion’.

Rapporten ser for seg en betydelig vekst i etterspørselen etter «ikke-dødelige og dødelige» våpensystemer på grunn av en kommende økning i protester og opprør «som følge av økende økonomiske forandringer». Det er altså den økonomiske krisa og det at folk protesterer mot virkningene av den som gjør at de rike og mektige trenger mer våpen og utstyr til å beskytte seg og det skakkjørte systemet sitt.

riot control

I rapporten heter det også:

The market demand for non-lethal weapons is on the rise, especially from police departments. These weapons are essential to control crowds and during the arrest of drug peddlers and burglars. Non-lethal weapons are used to disable people temporarily in situations where lethal force cannot be used. Quite a lot of the equipment can be switched to lethal mode if necessary.

Man viser her til narkotikahandlere og innbruddstjuver, men alle skjønner at når de skriver om «crowd control» og «riot control», så handler det om å slå ned store folkemengder, altså gjerne med «ikke-dødelige våpen», som riktignok kan omstilles til «dødelig modus dersom det er nødvendig».

Nafeez Ahmed viser også til en rapport fra Lloyds’ med tittelen Political violence contagion, spredninga av politisk vold. Trevor Maynard, som har skrevet denne rapporten sier:

The report suggests that instances of political violence contagion are becoming more frequent and the contagion effect ever more rapid and powerful.

I en forklarende note skriver han i rapporten: «Armed insurrection, insurgency, secessionist, may involve ideology (e.g. Marxism, Islamism).»

schnoggersburg

Trener for borgerkrig

Nylig holdt politi- og militærenheter i EU en øvelse som gikk ut på å trene for en mulig borgerkrig i Tyskland. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Andrej Hunko, som sitter i den tyske forbundsdagen for Die Linke, prøvde å få være observatør ved øvelsen, men sier til avisa Junge Welt at han ble nektet. Folkevalgte er tydeligvis uønsket når man skal trene på å slå ned folket. Øvelsen ble holdt i Weeze i Nordrhein-Westfalen og fant sted i april 2016.

Jeg har tidligere vist at det er bygd opp en hel treningsby med navnet Schnöggersburg. Det er et militært treningsfelt der Bundeswehr og andre EU-hærer skal trene seg på å slå ned folkelige opprør.

Den danske avisa Arbejderen skrev i desember 2014 at:

Danske soldater træner i at nedkæmpe civile opstande og «neutralisere» oprørere i et tænkt scenarie i Vestjylland. Militæret kan nu blive sat ind mod civile danskere i tilfælde af social uro, bekræfter Forsvarsministeriet overfor Arbejderen.

Militarisering av politiet med sikte på å slå ned opprør foregår også i Norge. Dette pekte jeg på i artikkelen Kjæringhetsministeriet (refusert I Klassekampen) allerede i oktober 2012.

Milliardærenes skrekkscenarier

Erik Plahte har for steigan.no gjennomgått dokumentene fra World Economic Forum 2016, og de viser også hvordan denne «milliardærenes verdenskongress» virkelig frykter sosial uro og sosialt opprør. Global Risk Report 2016 er en dystopisk rapport der milliardærenes utredere ser for seg muligheten av at verden innen 2030 synker ned i det Plahte oppsummerer slik:

Jeg leser beskrivelsen som et nyliberalt helvete omtrent som i Margaret Atwoods bok Oryx og Crake (Aschehoug, 2004), med ekstrem ulikhet, alle felles goder og offentlige tjenester privatisert og tilgjengelig bare for dem som har penger og som bor i festningsaktige byer for å holde de undertrykte og mer eller mindre rettsløse hordene ute. I resten av verden finnes alle de fattige og arbeidsløse, flyktninger, væpnede bander, mafia og kriminelle, borgerkriger og humanitære kriser som militariserte sikkerhetsstyrker ikke klarer å kontrollere. Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.

I en slik verden trenger de 0,01% flere våpen og mer utstyr til å kontrollere de rasende og uberegnelige massene. Som om det meste annet går skeis i den moderne kapitalismen, så er det i hvert fall utsikter for gode fortjenester for investorene i rustnings- og våpenindustrien. På de kanter regnes vel det som en glad-melding?

 

Forrige artikkelUdokumenterte påstander i Klassekampen
Neste artikkelStillheten før den globale stormen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).