Merkel fordømmer kritisk rapport om Saudi Arabia – fra tysk sikkerhetstjeneste

0

Den tyske forbundsregjeringa har distansert seg fra en kritisk rapport som den tyske sikkerhetsthenesten Bundesnachrichtendienst (BND) har offentliggjort om Saudi Arabia. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) som skriver dette.

DWN mener at dette også kan skyldes at Berlin prøver å hindre en altfor stor oppmerksomhet omkring den beruktede tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT og dens samarbeid med IS/Da’esh.

Ifølge BND utgjør Saudi Arabias politikk en fare for stabiliteten i hele den arabiske verden. Die Welt siterer fra rapporten der det heter at «den forsiktige utenrikspolitiske holdninga som de ledende medlemmene av kongefamilien hittil har ført blir erstattet av en impulsiv intervensjonspolitikk» som tar sikte på å «styrke Saudi Arabias rolle som sunnittisk regionalmakt».

Særlig er det den nye forsvarsministeren og sønn av kong Salman, Mohammed bin Salman, som BND er kritisk til. Sikkerhetstjenesten mener at bin Salman med sin ekspansive politikk og kostandskrevende reformer kan destabilisere ikke bare Saudi Arabia, men hele den arabiske verden.

Dette ble for sterk kost for Angela Merkel & co, så regjeringa gikk til det uvanlige skrittet å desavuere sin egen sikkerhetstjeneste for å tekkes de hodekappende sjeikene i Riyadh. Derfra heter det at «uten et konstruktivt samarbeid med Saudi Arabia vil man ikke lykkes i Syria eller andre steder i regionen i å oppnå framganger som det er så påtrengende behov for».

Siden det er velkjent at Saudi Arabia er en hovedsponsor for terroristgrupper og har investert betydelige summer i krigen i Syria, er det litt uklart hvordan dette skal leses. Det viktigste budkskapet fra Merkel til BND er vel: Rør ikke kameraten min!

I juli 2015 ga Berlin et omstridt grønt lys for økt tysk våpeneksport til Saudi Arabia, så det er i hvert fall noen som tjener på dette. Og Merkels kamerat på den arabiske halvøya har en klar ledelse på Den islamske staten når det gjelder halshogginger i 2015. Innen utgangen av november 2015 hadde man kappet hodet av 151 mennesker, og nå skal angivelig også over 50 mennesker til måtte knele for bøddelen, ifølge BBC.

Men vestlige ledere er totalt uvillige til å ta et oppgjør med barbarene i Riyadh. Det gjelder naturligvis også den nåværende og den forrige norske regjeringa.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHellas mister siste rest av suverenitet
Neste artikkelDe rika styr valen i Colombia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).