Bayern: Et nytt nederlag for Merkel

2
Det hjalp ikke hvor mye Angela Merkel appelerte til stabilitet på kongressen til CSU. Valget i Bayern ga henne alt annet.

Landdagsvalget i Bayern 14. oktober 2018 ble enda et nytt nederlag for Angela Merkel og i enda større grad for det sosialdemokratiske SPD. Det dominerende partiet i Bayern gjennom nær sagt hele etterkrigstida har vært Den kristeligsosiale union (CSU). Ved forrige valg til landdagen (regionsparlamentet) fikk partiet over 47% av stemmene. I mange valg har partiet hatt over 50% av stemmene. Så seint som i 2003 fikk det 60,7%. I søndagens valg fikk det bare 37,2%. For ethvert annet parti i Europa ville det ha vært et kjemperesultat, men for CSU er det et betydelig nederlag.

For det sosialdemokratiske SPD ble valget enda verre. SPD har i 150 år vært det førende sosialdemokratiske partiet i Europa, og i hele etterkrigstida har det vært ett av de to styringspartiene først i Vest-Tyskland og siden i det forente Tyskland. Partiet har ikke vært like sterkt i det konservative Bayern, men hadde tross alt ved forrige valg 20,6%. Nå raste de ned til 9,7%, altså en halvering. Dette viser at det rakner for SPD, slik det stort sett gjør for sosialdemokratiske partier over hele Europa. De tapte stemmene gikk stort sett til Die Grüne, som gikk fram med 8,9% til 17,5%, og altså har erstattet SPD som det nest største partiet i Bayern.

Det samlede resultatet for de grønne, SPD og Linke ble omtrent det samme som ved forrige valg, nemlig litt over 30%. Men man må ikke tro at Grünen er noe venstreparti. Det er et borgerlig og imperialistisk parti. Da de hadde utenriksministeren i Tyskland ved Joshka Fischer gikk de i spissen for NATO-krigen i Kosovo og tysk deltakelse i Afghanistankrigen. Partiet ønsker et sterkt EU med en felles utenrikspolitikk.

Begge de to koalisjonspartnerne til Angela Merkel tapte altså i Bayern med samlet over 20%. Hennes samlingsregjering er allerede historisk svak, og dette valget gjør den ikke noe sterkere.

Innvandringsmotstanderne i AfD gjorde det dårligere enn prognosene sa på forhånd. De fikk 10,2%, mens målingene ga dem 12-14%. Men mange innvandringsmotstandere gikk til Freie Wähler, Frie Velgere, som fikk 11,8%. Dette er et lokalvalgsparti som er motstandere av Merkels migrasjonspolitikk. De er motstandere av euro-politikken og betrakter EU som en «gjeldsunion». Og begge disse populistiske partiene fikk altså flere stemmer enn SPD.

Bayern har alltid vært annerledes enn resten av Tyskland. «Det er jo et annet land,» som Tony Buddenbrook sier i Thomas Manns roman.  Der var også motstanden sterk mot å legge forbundshovedstaden i «det røde» Berlin. Men dette landdagsvalget vil utvilsomt påvirke situasjonen i hele Tyskland, og det til skade for Angela Merkels regjering. Die Welt mener at det kan føre til at hele storkoalisjonen bryter sammen.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. baluba says:

    Hvis man skulle peke på noe her ville det være at trenden med at innvandringskritiske parti som AfD får mindre oppslutning enn meningsmålingene også snart er vanlig i Europa. Man kan jo lure på hvorfor? Kanhende noen har et triks i ermet?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.