EU/Sverige hjälper Turkiet -medan Turkiets stöd till IS fortsätter

0
Anders Romelsjö

EU-kommissionen vill att Sverige skjuter till 700 miljoner kronor för att hjälpa Turkiet ta hand om flyktingar, medan EU ger totalt 3 miljarder euros.
Expressen: ”Nu ska vi ge Turkiet respekt och ett erkännande för det man gör”, säger statsministern när han är på väg in i toppmötesbyggnaden Justus Lipsus.
Vad tänker han på då? Stödet till IS? Oljeköpen från IS, som berikat presidentens son Bilag? Den väpnade kampen mot kurderna? Nedskjutningen av det ryska flygplanet? Den hårda repressionsvågen mot AKP:s fiender som startade en månad efter valen i början av juni?

I en intervju i CNN International 26/11 hotade Erdogan att öka flyktingströmmen till EU samtidigt som han klagade på bristande samarbete från EU. ”Vad skulle hända om de 2,2 miljoner flyktingarna från Syrien som finns i Turkiet alla reser till Europa?” sade Erdoğan och kritiserade EU för att stänga sina gränser medan hans land hade problem med alla flyktingarna. http://www.todayszaman.com/diplomacy_erdogan-what-would-happen-if-22-mln-syrian-refugees-walk-to-europe_404224.html

sverige tyrkia

Expressen skriver ”EU ger nästan 30 miljarder kronor i stöd till Turkiet. Så sent som i fredags mördades den kurdiske människorättsaktivisten Tahir Elci i Diyarbakir och dagen före greps två turkiska journalister, anklagade för spionage. För EU-ledarna väntade under söndagen därför en känslig balansakt. Å ena sidan var de tvungna att kritisera bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet, å andra sidan måste de vädja till Turkiet att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.”
EU var i en utpressningssituation, kan man ursäkta. Men vad hindrar EU att öppet kritisera Turkiets stöd till IS samtidigt som man ger pengarna? Hur ska EU kontrollera hur pengarna används för resten? Vad hindrar EU att kritisera USA:s folkrättsvidriga krig i Mellanöstern, just nu det långvariga kriget via ombud i Syrien, och stödet till Saudiarabiens krig i Jemen? Och kräva att medlemsstaterna iakttar FN-stadgan och internationell rätt? Vilket innebär tillstånd från Syriens regering innan man bombar i landet? Jo, mäktiga EU-länder som Storbritannien och Frankrike har också varit och är engagerade i de illegitima krigen. Flera länder har stött USA:s politik ”Assad måste bort” (utan hänsyn till den syriska befolkningens uppfattning), med eget stöd och pengar till utlandsbaserade oppositionsgrupper, till rebeller i Syrien där al-Qaida gruppen al-Nusra vuxit fram men nu överflyglas av IS som stöds av bl.a. Turkiet, Saudiarabien, Qatar och indirekt av USA.
untitled (122)
Gång på gång visar det sig att EU:
* sluter upp bakom USA också i dessa brutala direkt krig (Irak efter 2003, Afghanistan), eller krig via ombud (Libyen via NATO där FN-mandat groteskt överdrevs, liksom i Afghanistan elelr som i Syrien via stöd till även terroristiska rebeller som al-Nusra och IS där stöd visat sig hamna
* inte visar respekt för FN-stadgan eller internationell rätt (se ovan), samt stödet till statskuppen i Ukraina mot folkvald regering
* inte respekterar demokrati eller nationellt oberoende (kränker Syrien och det syriska folkets rätt till nationellt oberoende och till att få själva besluta sin framtid under demokratiska förhållanden.

* Obama känner till Turkiets stöd till IS då han 27/11 bad Turkiet att stänga gränsen till Syrien. Även Washington Post har beskrivit detta (http://www.activistpost.com/2015/11/washington-post-confirms-isis-supplied-via-turkey-is-a-us-excuse-to-seize-syria.html).

* Putin har sagt att nedskjutningen av planet var ”Ett hugg i ryggen från terroristernas medbrottslingar”. Har han skäl för denna bedömning?

USA-stödda Turkiet – en stöttepelare för terrorismen.
Journalisten Rick Sterling behandlade frågan i en artikel i ConsortiumNews (https://consortiumnews.com/2015/06/25/turkeys-troubling-war-on-syria/) 25/6 och av Pål Steigan följande dag.
ISIS trupper med flagga images
Rick Sterling skriver bland annat:
•De politiska och militära huvudkvarteren för de väpnade rebellgrupperna i Syrien ligger i Turkiet, där många av deras politiska ledare bor.
•En del av jihadisternas kommendanter bor i Turkiet och pendlar in i Syrien för att föra krig när det behövs, vilket bl.a. visats i dokumentärfilmen Wolves of the Valley.
•Turkiets underrättelsetjänst MIT har ställt upp med lastbil för att transportera stora mängder vapen och ammunition till rebellerna i Syrien, bl.a. mer än 2000 lastbilslass till IS.
•Turkiet misstänks ha försett jihadisterna med kemiska vapen i Ghouta i augusti 2013 – se mer nedan. al-Nusra-krigare arresterades i Turkiet med saringas avsett för Syrien, men släpptes igen.
•Turkiets utrikesminister, spionchef och ledande officerare planlade en provokation som skulle ge Turkiet en anledning att angripa Syrien. Detta har dokumenterats i hemlig uppspelning (och har behandlats av blogginlägg av mig).
•Turkiet har givit direkt hjälp i form av militärt stöd, ambulanser och logistik. Turkiet har till och med ned skjutit ett syriskt flygplan som angrep jihadisterna. Erdogan påstod att flygplanet var över turkiskt territorium men störtade sju kilometer inne i Syrien, så påståendet är tveksamt.
•Turkiet har nyligen förstärkt sitt samarbete med Qatar och Saudiarabien för att förse rebeller med avancerade vapen, vilket medfört militära framgångar för rebellerna i Idlib og Jisr al Shugour i nordliga Syrien. Turkiet hjälpte till genom att störa syrisk radiokommunikation.
•IS får enligt New York Times en stadig ström av nya rekryter via Turkiet.
•Turkiet har sett till att IS fått stora mängde råvaror för att tillverka bomber för användning i Syrien.
•Turkiska myndigheter har förbjudit siter på internet som avslöjar landets stöd till rebeller i Syrien.

Washington Post skriver att Saudiarabien nu har gått in i kriget i samarbete med Turkiet och Qatar och skriver att «Jordan and Israel have developed secret contacts with members of the Jabhat al-Nusra group along their borders.»

Veterans Today har publicerat artikeln ”Captured documents prov Turkish Alliance with ISS” för den som vill botanisera vidare.

Exclusive: Captured Documents Prove Turkish Alliance with ISIS

I denna flyktingströmmens tid kan vi lugnt påstå att Turkiets politik inte bara stött IS utan definitivt är en orsak till de ökade flyktingströmmarna till Sverige och andra länder i och utanför Europa.

Vidare, i ett blogginlägg 26/8 2014 skrev jag ”USA:s och Turkiets stöd till IS” (http://jinge.se/allmant/usa-och-turkiets-stod-till-isis.htm) att Daniel Pipes skrivit två månader tidigare att ”Ankara kan förneka att man hjälper ISIS men bevisen för är överväldigande. Eftersom vi har den längsta gränsen med Syrien”, skriver Orhan Kemal Cengiz, en turkisk dagstidningsjournalist, ”var Turkiets stöd avgörande för jihadisternas möjligheter att komma in och ut ur landet”. Det var inte någon tillfällighet att ISIS befästningar skockas nära gränsen till Turkiet. Kurder, akademiska experter och den syriska oppositionen är överens om att syrier, turkar (uppskattningsvis 3000) och utländska soldater (i synnerhet saudier men också ett ganska stort antal västerlänningar) har korsat den turkisk-syriska gränsen och ofta för att ansluta sig till ISIS. Vad den turkiske journalisten Kadri Gursel kallar en ”tvåvägs jihadist-motorväg” innebär ibland aktivt stöd från den turkiska underrättelsetjänsten. CNN har även visat en video om ”Jihadisternas hemliga smugglingsväg genom Turkiet”.

Turkarna tillhandhöll huvuddelen av ISIS finansiella tillgångar, logistik, träning och vapen. Turkiska invånare nära den syriska gränsen berättar om turkiska ambulanser evakuerar skadade ISIS-krigare till turkiska sjukhus från stridszonerna mellan kurder och ISIS. Faktiskt finns ett fotografi som visar ISIS befälhavare Abu Muhammad i en sjukhussäng i Hatay State Hospital under behandling för krigsskador i april 2014.

* En turkisk oppositionspolitiker beräknar att Turkiet har betalat 800 miljoner dollar till ISIS för oljetransporter. En annan politiker informerar att turkiska soldater i aktiv tjänst tränar ISIS-medlemmar. Kritiker noterar att den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan har haft tre möten med en viss Yasin al-Qadi, som har nära band till ISIS och har finansierat det.

I blogginlägget 29/7 ”Turkiet – USA:s vapendragare i stöt åt IS för att störta Assad” tillade jag ** EU-länder är bland köpare av olja från IS, vars export Turkiet underlättat. EU:s ambassadör i Irak Jana Hybášková uttalade (2/9 2014 i Europa-parlamentet) ”We have blocs of trucks, some of them contain 5000 trucks in one spot, and we have five places like this of illicit trading of oil. Unfortunately we have European member states buying this oil.”

Också Pål Steigan har beskrivit Turkiets roll i en serie artiklar: (https://steigan.no/2015/11/30/tyrkias-rolle-i-a-stotte-og-bygge-opp-terrorismen/)
Idag har han skäl att resa frågan om Ukraina säljer vapen till IS via Qatar. (https://steigan.no/2015/12/01/selger-ukraina-vapen-til-is-via-qatar/)

Är detta allt?
Innebär den välvilliga behandlingen av Turkiet rentav carte blanche för fortsatta tuffa tag av Turkiet mot Ryssland? Är Turkiet rentav en murbräcka i ett planerat krig från USA/NATO för att försvaga och till slut vinna över Ryssland, helt eller i delar efter uppsplittring av landet som en slags lydig, odemokratisk vasall till USA, som EU.
I så fall kan man försöka sig på att stänga Bosporen och Dardanellerna, och då stänga in den ryska Svartahavsflottan, vilket vore en krigshandling. Enligt Montreux-konventionen 1936 kontrollerar Turkiet sunden, men är förpliktigat att låta både handelsskepp och militära fartyg passerar. Ryska Sputniknews har i en artikel 26/11 med titeln ”Turkey Has No Legal, Economic Basis to Close Bosphorus for Russian Ships” och visar att Turkiet endast får blockera sunden i händelse av krig.
Vem blir förvånad om Ryssland snart beskylls för krigshandlingar mot Turkiet, följt av en väldig demoniseringsvåg mot Ryssland?

i Andra om: ,, , , , ,, , Syrien, , , , , ,

Expressen 30/11 Intervju med Erdogan Turkiets roll som stöd till terrorismen Vill Turkiet stänga Bosporen? Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015 Express 25/11 DWN 29/10 Pål Steigan 1/11 Jan Guillou i Ab Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.