Selger Ukraina våpen til IS via Qatar?

9

Jeg har tidligere vist til at en smuglerring knyttet til IS/Da’esh har smuglet våpen fra Ukraina til Syria. Det var politiet i Kuwait som sprengte denne smuglerringen, og det var omtalt i Arab Times.

Nå viser det seg at denne trafikken, som jeg antydet, sannsynligvis er mer offisiell fra Ukrainas side enn som så. gazetawarszawska melder at en delegasjon fra forsvarsdepartemetet i Qatar var i Kiev for å delta på ei våpenmesse, Arms and Security Expo, 22-27 september 2015. De ble enige med den statlige ukrainske våpeneksportøren UkrOboronProm om å kjøpe våpensystemet Pechora-2D. Dette er et anti-luftvåpen.

Styrkene til IS i Syria og Irak er svært utsatt for angrep fra lufta. De har lite anti-luftskyts. Og sannsynligvis får de nå dette fra Ukraina via Qatar.

Et par dager etter våpenmessa i Kiev skriver Ukrainas handelsattasjé ved ambassaden i Qatar til en kontakt på Kypros, Vasyl Babytskiy, direktør for Blessway Ltd og ber ham om å gjennomføre et «viktig og lønnsomt» oppdrag med disse våpnene. «Yankeene er informert, det er også bulgarerne og tyrkerne. Ruta er den samme.»

Den samme Babytskiy skal tidligere ha solgt 265 utdaterte polske anti-luftskytskanoner som var stilet til Ukraina, men som ble omdirigert via Saudi Arabia til IS.

Pechora-2D er derimot ikke utdatert, og rakettene er i stand til å treffe fly i stor høyde. Her er en ukrainsk presentasjon av våpenet.

Som jeg har meldt tidligere ble forbindelsen mellom jihadister og ukrainske fascister etablert så tidlig som i 2007, og tre bataljoner med jihadister kjemper sammen med ukrainske fascister på østfronten i Ukraina.

Flere ubekreftede meldinger har gått ut på at jihadister fra Den islamske staten i Syria har tatt seg til Ukraina, og nå har Ukraina vedtatt en lov som åpner full adgang til at utenlandske leiesoldater og andre kan delta i den ukrainske hæren.

Det vil derfor ikke være noen direkte overraskelse om det skulle vise seg at meldingene om ukrainsk våpensalg til IS skulle vise seg å stemme.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Det er selvfølgelig bare tull at USA ønsker at IS får antiluftvåpen. Den eneste måten som den internasjonale koalisjonen på 60 land, herunder Frankrike og USA, angriper IS på, ER via luftangrep. Og så skulle de sørge for at IS fikk antiluftvåpen?

  • Så vidt jeg klarer lese så er det Ukraina som selger disse omtalte våpene ikke USA.
   Ukraina handler på egenhånd og trenger ikke støtte fra USA for å selge sine våpen til hvem de vil. Og ikke tror jeg de ville spørre noe om tillatelse uansett.

     • Ja, og skal Steigans spekulsjoner om at historien er sann, bør man jo da forvente at dette brevet stemmer – altså at dette skjer med USAs, Bulgarias og Tyrkias vitende og vilje. Er det særlig sannsynlig? Ikke minst når vi også vet at Ukraina ønsker USAs hjelp på sin hjemmebane?

 2. Selger Ukraina våpen til IS via Quatar? Heldigvis er setningen formulert som et spørsmål. Ukraina og slaveholderstaten Quatar (en av våre nokså gode venner) er troende til det meste, men at missilsystemet Pechora er på vei til IS via Quatar tillater jeg meg å tvile på. Dette ligner mer på russisk desinformasjon. Vel er systemet ikke hypermoderne, men at USA og andre vestlige land som står i kø for å bombe IS med vitende og vilje skulle godta noe slikt er absurd selv i en absurd verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.