Hva var Saudi Arabias rolle i 11. september?

0

Etter terrorangrepet i Paris og framveksten av IS/Da’esh har kravet om offentliggjøring av en hemmelig del av 11. september-rapporten vokst seg sterkere i USA. Den offisielle rapporten fra Senatet og Representantenes hus er på 838-sider, og er i seg sjøl et tvilsomt stykke arbeid. Men det er ikke tema her. Nå dreier striden seg om de 28 sidene som er holdt hemmelig.

Medlemmer av den amerikanske kongressen får lov til å lese de 28 sidene, men de må gjøre det i et sikkert rom og under overvåking. Penn, papir, mobiltelefon og kamera blir tatt fra dem før de får lese, så det eneste de får med seg er det de klarer å huske.

Kongressmedlem Stephen Lynch fra Massachusetts bruker mye tid på en kampanje for å få frigjort de 28-sidene. Han har fortalt om hva de famøse sidene inneholder:

It gave names of individuals and entities that I believe were complicit in the attacks on September 11th. They were facilitators of those attacks and they are clearly identified. How people were financed, where they were housed, where the money was coming from, you know the conduits that were used and the connections between some of these individuals.

Tidligere senator Bob Graham sier følgende:

Here are some facts. The Saudis know what they did. Second, the Saudis know that we know what they did.

The position of the United States government has been to protect Saudi Arabia at virtually every step of the judicial process.

I en annen forbindelse har Graham sagt at de 28 sidene «point a very strong finger at Saudi Arabia as being the principal financier».

Kongressmannen Walter Jones fra North Carolina sa til The New Yorker at det er ingenting som angår nasjonal sikkerhet i de 28 sidene. «It’s about the Bush Administration and its relationship with the Saudis.»

Daværende president George W. Bush var en nær venn av Saudi Arabia og familien Bin Laden. Femten av de angivelige nitten kaprerne var saudiarabere. Så det er jo ikke helt unaturlig å stille spørsmålet om Saudi Arabias rolle. De 28 sidene som er hemmeligholdt skal altså i følge noen senatorer, som har lest dem, være avslørende for oljediktaturets rolle.

Vi vet at Saudi Arabia er den fremste sponsoren for jihadistisk terror i hele verden, i Libya, Syria, i Afrika og i Jemen. Og vi vet også at samtlige amerikanske presidenter de siste tiårene har holdt sin hånd over det hodekappende kongedømmet. Og det gjelder tydeligvis også kongedømmets eventuelle rolle i den største terroraksjonen på amerikansk jord.

Forrige artikkelEU/Sverige hjälper Turkiet -medan Turkiets stöd till IS fortsätter
Neste artikkelSaudi Arabia har overøst Obama med gaver
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).