Verdensøkonomien: Fraktratene falt med 70% på tre uker

0

Det finnes en indeks som gir en nokså tydelig markering av aktiviteten i verdenshandelen, og det er den som kalles Baltic Dry Freight Index. Den viser fraktratene, eller prisutviklinga på frakt av varer på skip. Når det er stor aktivitet i verdenshandelen, stiger prisene, og dermed indeksen. Når aktiviteten faller, eller ventes å falle, faller indeksen tilsvarende.

De siste tre ukene, altså i løpet av november 2015, har fraktratene falt med 70%! Det gjelder for frakt fra Asia til Europa. Dette sier alt om tilstanden i europeisk økonomi, og det på en tid av året da kjøpetrangen vanligvis er på topp. Og dermed sier det tilsvarende om etterspørselen for asiatisk, og spesielt kinesisk, økonomi.

Dette er drama i indeksform. Ratene har ikke vært så lave siden 1986!

Finanskrisa i 2008 førte til et ekstremt fall i fraktratene, men vi er lavere nå. Og enda har vi krakket foran oss. Metallindeksene, en annen målestokk på økonomisk aktivitet, faller også over hele fjela. Kopperprisen har for eksempel falt med 55% siden toppen i 2011.

Det eneste lyspunktet, hvis man er i det makabre hjørnet, er at aksjekursene for våpenindustrien går så det griner. Den store amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin har hatt en kursvekst på 328% siden 2010.

Som det heter i låta til Creedence Clearwater Revival fra 1969: Looks like we’re in for nasty weather. I see a bad moon on the rise.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.