Verdensøkonomien: Fraktratene falt med 70% på tre uker

0

Det finnes en indeks som gir en nokså tydelig markering av aktiviteten i verdenshandelen, og det er den som kalles Baltic Dry Freight Index. Den viser fraktratene, eller prisutviklinga på frakt av varer på skip. Når det er stor aktivitet i verdenshandelen, stiger prisene, og dermed indeksen. Når aktiviteten faller, eller ventes å falle, faller indeksen tilsvarende.

De siste tre ukene, altså i løpet av november 2015, har fraktratene falt med 70%! Det gjelder for frakt fra Asia til Europa. Dette sier alt om tilstanden i europeisk økonomi, og det på en tid av året da kjøpetrangen vanligvis er på topp. Og dermed sier det tilsvarende om etterspørselen for asiatisk, og spesielt kinesisk, økonomi.

Dette er drama i indeksform. Ratene har ikke vært så lave siden 1986!

Finanskrisa i 2008 førte til et ekstremt fall i fraktratene, men vi er lavere nå. Og enda har vi krakket foran oss. Metallindeksene, en annen målestokk på økonomisk aktivitet, faller også over hele fjela. Kopperprisen har for eksempel falt med 55% siden toppen i 2011.

Det eneste lyspunktet, hvis man er i det makabre hjørnet, er at aksjekursene for våpenindustrien går så det griner. Den store amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin har hatt en kursvekst på 328% siden 2010.

Som det heter i låta til Creedence Clearwater Revival fra 1969: Looks like we’re in for nasty weather. I see a bad moon on the rise.

Forrige artikkelDe ti mest leste i 2015
Neste artikkelSabotasje mot strømforsyninga på Krim
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).