Sabotasje mot strømforsyninga på Krim

6

På Krim-halvøya var 1,9 millioner mennesker helt eller delvis uten strøm 21. november 2015. Det er erklært unntakstilstand og det er satt i verk krisetiltak for å sikre strøm til sjukehus og andre livsnødvendige funksjoner.

Strømbruddet skyldes sabotasje mot kraftforsyninga til halvøya. Nettsider som tilhører ukrainske nazigrupper har vist bilder av ødelagte strømmaster med krimtatariske eller nazisymboler på. Ukrainske reparatører har blitt hindret i å gjøre reparasjonsjobber av aktivister fra de samme gruppene. Det er RT som melder dette.

På nettsida til den nazistiske Pravij sektor, Høyresektoren, bekreftes dette. Det vises et bilde av en ødelagt kraftlinje under en overskrift som skryter av Operasjon Blokker Krim. Høyresektoren gir også leserne kontaktinformasjon for aksjonen.

Det ukrainske fascister ønsker er å framprovosere nye kamper i Øst-Ukraina. De er misfornøyde med at den skjøre Minsk 2-avtalen fungerer på et vis og at europeiske land er kommet på talefot med Russland. Nå ønsker de ny krig, og har funnet ut at et sted å begynne er å ramme livsnødvendig strømforsyning til Krim.

Samtidig har det vært en økt militær aktivitet langs demarkasjonslinja i Donbass, melder Novorossia Today.

Dette har pågått i bølger på tross av Minsk 2, så det er uklart om det bygges opp til større krigshandlinger. Det Høyresektoren håper på er at den gjennom sabotasjer mot Krim kan provosere Russland til å handle, for på den måten å skade det gryende samarbeidet mellom Russland og flere europeiske land, og eventuelt utløse det fascistene ønsker: full krig i øst.

 

Tillegg fra Jan Herdal.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. De ukrainske fascistene er desperate på grunn av tilnærmimgen mellom vestlige land og Russland i kampen mot IS i Syria. Den nåværende tilstand er at de russiske separatistene har vunnet et faktisk indre selvstyre i de delene av østlige Ukraina de kontrollerer. De er en følge av ukrainske fascistene og den ukrainske hæren har lidde fullstendig nederlag på slagmarken 29.juli 2014.(«google»: aftenposten:»Slaget som forandret Europa – og som du aldri har hørt om».) Den eneste muligheten for revansj er å provosere fram en krig med Russland med det formål å få NATO-land med i krigen mot Russland.

 2. Hva jeg selv lurer på, og har fundert litt over de siste10-20 årene; er hvorfor ingen terrorister, – eller litt «gale» mennesker ikke har har «blåst» noen av hovedstrekkene for el-forsyningene i Norge. Selv om linjenettet er forsterket de senere årene, ved større muligheter for omkoblinger, vil jo frafall av kraftforsyningen over litt tid ha større konsekvenser samfunnsmessig, enn en selvmordsbomber «i ny og ne».

  Det er også ganske enkelt å sette strømforsyningen ut av funksjon; og det enkleste er å få mastene til å falle, – som dominobrikker. En behøver i det store og hele kun tære/syre av bardunene. Det finnes alltid steder hvor strekkene skifter retning, og her er det greit å ta bardunene eller wirene. Enten kan en bruke små sprengladninger, eller en kan ha med seg syre, noe tøy å binde rundt bardunene, og så en plastpose over. Dette er svært fint om vinteren, da det hele kan begraves ned i snøen, – og så kan en «la tiden jobbe». Dette må jo være langt «sikrere» enn å eksponere seg i en større folkemasse? Hva som kanskje «sikrer» høyspentmastene mot denne form for terror; er mest sannsynlig det at disse terroristene neppe «nedlater» seg til en skitur, – om de i det hele tatt vet hvorledes de skal kunne gå på ski.

  Når tilstrekkelig antall master og forsyningslinjer til de større transformatorstasjonene blir ødelagt; så begynner jo også problemene: Strømmen forsvinner eller blir utilstrekkelig, da forsvinner også det elektriske lyset, Internettilkoblingene, pengeoverføringsmulighetene; kortautomatene slutter å fungere, bensinpumpene på bensinstasjonene slutter å fungere, de elektriske bilene blir ikke ladet, varmeovnene slutter å varme, vifteanleggene slutter å fungere i bygningene, varmepumpene slutter, flyplasser må stenge om de ikke har større strømaggregater, ferger kan ikke gå da innkjøringslemmene ikke kan justeres efter vannstanden, togene slutter å gå, trafikklysene slutter å fungere, pumpeanleggene i dypvannstunnellene stopper slik at vannet begynner å stige, bedrifter må stenge da de ikke har strøm til maskinene, skoler stenger, kloakkanleggene slutter å pumpe, vannforsyningen til befolkningen stopper opp, osv., osv., osv.

  Alt dette vil ha langt større påvirkning på samfunnet enn om en selvmordsbomber blåser seg selv på Oslo Sentralstasjon, – folk flest tenker åpenbart ikke på dette.

  Alternativet er kanskje gift i drikkevannet; slik at folk blir redde for å drikke og spise!

  • Kort sagt, lar man alle sperrer fare og går logisk og systematisk til verks, er det veldig, veldig lett å gjøre forferdelig mye skade og elendighet. Det er ikke praktiske problemer som gjør at vi ikke tar hverandre av dage eller gjør hverandres liv til et helvete i enda større grad enn vi allerede gjør. Ei heller lover.

   Men det med å ta strømmen er uansett både veldig nærliggende og veldig kjipt. Lykken er en svartovn.

 3. To mill. mennesker på nærmest en øy bevisst fratatt strøm vinterstid, utvilsomt støttet av et regime (Ukraina): Dette utgjør så alvorlige kriminelle handlinger – alle fire hovedkraftlinjer er ødelagt i løpet av to dager – at det passer inn under «Forbrytelse mot menneskeheten». Sabotasjen bør henvises til og tas opp av ICC. – Det skjer neppe.

  Aftenposten presterer å skrive i sitt lille forsideoppslag på 6×8 cm om saken (rett under det fire ganger så store oppslaget «Argentineren som produserer engelske landslagsspillere») om de selvproklamerte, ubestridte gjerningsmennene: «Russiske medier hevder at strømforsyningen er ødelagt av ukrainske nasjonalister.»
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Unntakstilstand-pa-Krim-etter-strombrudd-8254443.html

  Man kvalmes, over Aftenpostens psykopatisk fordreiende empatisvikt. Om man har gangsyn.

  NRK på sin side (nettsiden) kopler sabotasjen skamløst til krigføringen mot «de prorussiske separatistene i Donbassområdet» – ca. 25 mil unna.

  Dette er likt krigsstils-beskrivelser av fienden, fra et Norge som ikke anser seg være i krig med noen. – Bare slipper noen bomber og støtter noen angrep på sivile i millioner her og der.

 4. «Det ukrainske fascister ønsker er å framprovosere nye kamper i Øst-Ukraina. De er misfornøyde med at den skjøre Minsk 2-avtalen fungerer på et vis og at europeiske land er kommet på talefot med Russland. Nå ønsker de ny krig, og har funnet ut at et sted å begynne er å ramme livsnødvendig strømforsyning til Krim.»

  Møkkafolk. Ukraina har dessverre fra før en stygg forhistorie med fascistdyrkelse, men at disse neo-naziene i vår tid skulle dyttes opp og frem av fler enn sine hjemlige supportere var et veldig stygt påfunn synes jeg. Men enhver synes jo best om sine egne.

 5. De gjorde det samme med vann i fjor. For øyeblikket finnes det også en mat-blokade mot Krim,det er ikke så mye rapportert om denne i vestlige media. Nynazister hindrer lastebiler med mat å dra til Krim.

  Russland bygger nye kraftledninger, noen vil være på plass neste måned. Neste år 2016 vil Krim være uavhengig av strøm fra Ukraina.

  Sprengingen av kraftlinjene skaper storeproblemer for kraftforsyningene i det sørlige Ukraina.

  Dette vil sikkert få folk på Krim til å virkelig elske Ukraina. En sjarmoffensiv uten like. Med slike tiltak er det ikke rart folk i Øst-Ukraina og Krim elsker regimet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.