Europa har 421 millioner færre fugler enn for 30 år siden

5

Fuglepopulasjonene i Europa forsvinner i et urovekkende tempo, En studie fra universitetet i Exeter viser at Europa har 421 millioner færre fugler i dag enn for 30 år siden, og det er de vanligste fuglene som forsvinner fortest.

lerkefugl

Vanlige fugler

Studien viser at 90% av tapet i antall fugler rammer de 36 vanligste fugleartene, inkludert spurver, lerker, rapphøne og stær. En del av de sjeldne fugleartene viser faktisk en økning, noe man regner med skyldes at det er tatt særskilte tiltak for å verne dem.

Forskeren Richard Inger, som leder prosjektet sier:

Det blir stadig mer klart at samspillet med naturen og dyrelivet er sentralt for menneskers velvære og at et betydelig tap av vanlige fugler kan være svært skadelig for samfunnet.

Fugler bidrar til økosystemet og til samfunnet. De bidrar til å redusere tallet på skadedyr i landbruket. De er viktige for å spre frø. Rovfuglene bidrar til å fjerne åtsler. Og for svært mange mennesker betyr det mye å kunne oppleve fugler, høre fuglesangen og se på fugler, både ute i naturen og rundt hushjørnene.

Lederen for Species Monitoring and Research Richard Gregory sier:

Dette er en advarsel til oss fra fugler over hele Europa. Det er åpenbart at vi bestyrer omgivelsene og miljøet på enmåte som ikke er bærekraftig for en lang rekke av våre vanligste arter.

Det er særlig det intensive landbruket som får skylda for den største nedgangen i tallet på vanlige fugler. Nesten halvparten av fugleartene i Europa er i fare,  og noen er i fare for å forsvinne helt, sa forskerne alt i 2004: Alt i alt står 226 arter, eller 43% av Europas fugler overfor ei usikker framtid.

Dette er en del av et globalt mønster. Mer enn 10% av verdens fuglearter er truet med utryddelse. En fjerdedel av pattedyra kan forsvinne i løpet av noen få tiår. Tretti prosent av verdens blomsterplanter kan være i fare.

Selv konservative anslag peker på at den sjette store utryddelsen er i gang.

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Helt enig, Klausen! Både utviklingen fir fuglebestandene og også fokuset på C02, er tragisk.
  CO2 og «klima» representerer abstraksjoner og har for de fleste intet reelt innhold eller noe håndfast man umiddelbart forstår og kan knytte seg til.
  Jeg mistenker at «klima» benyttes så ofte på grunn av at innholdet stadig kan omdefineres. Det har jo til og med skjedd ei stor utvikling på engelsk, fra at de kalte det «Global Warming» til at de nå kaller det «Climate Change», som senere kom på norsk også. Det er en meget vesentlig endring, siden det både kan bety det samme og også to helt forskjellige ting. Det kan f.eks være klimaendringer uten oppvarming.
  Dessuten tjener alle disse «NGO’ene» store penger på å henvise og gnåle om «klima» i stedet for håndfaste og konkrete ting som ikke kaster av seg i samme utstrekning.
  (Jeg skriver NGO med hermetegn, siden de alle i hovedsak er finansiert over statsbudsjettet og de som livnærer seg av dette gjerne arbeider på begge sider av bordet, om man kan bruke den metaforen overhodet. De er vel alle på samme side)

  Et annet og meget hjemlig tragisk eksempel, er norske jorder.
  Hvor lenge siden er det man har sett jorder fulle av markblomster og ikke bare monokulturer med raigras osv?
  Jeg husker barndommens jorder svært godt, med steder man fant ville jordbær, ville blomster og det var et fargerikt skue.
  Idag drepes alt av Round-up med jevne mellomrom. Det er bare i veikantene og plasser de ikke gidder å sprøyte hvor man finner et visst artsmangfold.

 2. Jeg vil anta dette er ganske fælt, men denne artikkelen er dessverre meningsløs så lenge den ikke sier noe om hvor mange fugler det var i Europa for 30 år sia. Jeg har ikke noen som helst formening om det. 421 millioner færre, javel, men var det 422 millioner eller 100.000 millioner fugler i Europa på 80-tallet? Det første ville bety at fallet i antall er total katastrofe, det andre at det er neglisjerbart.

 3. Gjør som meg: Bidra til å bremse masseutryddelsen ved å bygge fuglekasser, mate fuglene og aller viktigst: Ikke få barn. Jo flere mennesker vi blir, jo dårligere går det med fuglene. (Og de aller fleste andre dyr.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.