Juge-Juncker får mer trøbbel i EU

0

Den nyvalgte presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, er allerede i trøbbel. Det viser seg at han, mens han var mangeårig statsminister i Luxemburg, sørget for å få vedtatt lover som gjorde storhertugdømmet til et skatteparadis. I disse krisetider faller det mange EU-ledere tungt for brystet.

juncker skatteskandale

28.000 sider avslørende dokumentasjon lekket

Det er The International Consortium of Investigative Journalists som har gjort det journalister burde gjøre, nemlig gravd for å finne fakta. 5. november 2014 kunne de dokumentere at:

  • Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank, Abbott Laboratories og nesten 340 andre selskaper har ordnet seg hemmelige avtaler med Luxemburg som gjør det mulig for dem å slippe unna skatt.
  • PricewaterhouseCoopers har hjulpet multinasjonale selskaper med å ordne gunstige skatteavgjørelser i Luxemburg. Disse avgjørelsene er bygd opp slik at de sikrer drastiske skattekutt. Og selskapene fikk skriftlige garantier fra Luxemburg om dette.
  • Selskapene har kanalisert hundrevis av milliarder dollar gjennom Luxemburg og slik sikret seg milliarder av dollar i skattekutt. Noen selskaper har klart å redusere skatten sin til under 1% på denne måten.

Blant de selskapene som har sikret seg skatteparadis i Luxemburg finner vi også: Accenture, Abbott Laboratories, American International Group (AIG), Amazon, Blackstone, Deutsche Bank, the Coach handbag empire, H.J. Heinz, JP Morgan Chase, Burberry, Procter & Gamble, the Carlyle Group og Abu Dhabi Investment Authority. 

På lista står også DNB Nor, som sikret seg en slik avtale i 2008.Kan ikke noen spørre Arbeiderparti-mannen Rune Bjerke om dette? Han har jo en ganske fet lønn og må da kunne svare på dette.

ICIJ har lagt alle avtalene ut i en database som er søkbar etter en rekke kriterier. Der kan man for eksempel finne ut at Guardian Media Group, som eier The Guardian, har en slik avtale. Og det er jo litt spesielt, siden det er nettopp den avisa som har publisert mest om denne skandalen.

Junckers fingeravtrykk

Det å gjøre Luxemburg til et slikt skatteparadis skjedde under Jean-Claude Junckers periode som statsminister og under hans personlige overvåking. Da EU-parlamentet skulle velge ny president i EU-kommisjonen, og var i følge Der Spiegel Juncker Angela Merkels kandidat. Er det en person som mer enn de fleste er en personifisering av alt det EU-skeptikere over hele Europa hater, så er det Jean-Claude Juncker.

Under den greske økonomiske krisa i 2011 skrev Der Spiegel at det hadde vært et hemmelig møte mellom finansministrene i EU om den alvorlige situasjonen. Da sa Jean-Claude Juncker:

Jeg benekter kategorisk at det har vært et slikt møte. Rapportene om dette er falske.

Så viste det seg naturligvis at møtet hadde vært holdt og at Juncker var til stede. Det kommenterte han med de historiske ordene:

Når det blir vanskelig er du nødt til å juge.

Så noen tror altså at rett mann til å løse tillitskrisa mellom EU-eliten og folket er en mann som ser det som sin oppgave å juge for de samme velgerne.

Eliten toer sine hender

Skatteskandalen har derimot blitt i meste laget for eliten. Nå snubler de over hverandre for å late som om de ikke visste noen ting. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, Franrikes finansminister Michel Sapin og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem,som også leder Eurogroup, som er fellesorgan for alle finansministrene i eurosonen, tar nå alle avstand fra skattemanipulasjonene.

Hallo! Dette er bull! Selv jeg, som ikke har tilgang til EUs interne dokumenter visste at Luxemburg er et skatteparadis. Et par kjappe søk på nettet viser meg at det finnes lett tilgjengelige og troverdige kilder som rangerer Luxemburg over det bryktede skatteparadiset Cayman Islands som skatteparadis. Jeg finner nettsider som gir investorer råd om å bruke Luxemburg for å slippe skatt, og de går mange år tilbake. Så sier Schäuble, Sapin og Dijsselbloem at dette ante de ikke noe om. Hvis de får slippe unna med det, er mediene mer korrupte en selv jeg hadde trodd.Etter at eliten har investert så mye for å innsette Juge-Juncker som EU-president, vil det jo ta seg litt rart ut om de dumper ham etter et par måneder. Men sånt har jo skjedd før. Jeg undres på om ikke også SYRIZA sitter med litt blandede følelser, siden jo de også stemte for ham.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.