De ti mest leste i 2014 fram til juni

0

I januar 2014 nylanserte jeg denne bloggen slik at den framstår som et elektronisk tidsskrift. Det har fungert bra. steigan.no har nå flere lesere enn de fleste trykte norske tidsskrifter, og nye lesere kommer til hver uke. Ikke overraskende er det Ukraina som er det heiteste temaet i år. Hele fem av de ti mest leste artiklene handler om konflikten i Ukraina.

Jeg hadde aldri planlagt å skrive om Ukraina, men da demonstrasjonene begynte for alvor var det en leser som ba meg om å gi mine vurderinger av det som skjedde. Siden jeg ikke hadde lest så mye om landet på en god stund, tvang dette meg til å lese mye og prøve å analysere det jeg fant. Resultatet er at steigan.no har flere analytiske artikler om Ukraina enn svært mange nettaviser med betydelig større ressurser. Og fordi jeg alltid dokumenterer det jeg skriver, er artiklene fulle av lenker til de kildene jeg har brukt. Slik blir bloggen et aktuelt oppslagsverk om krisa i Ukraina.

ukraina svoboda bande

Her er de ti artiklene som har flest lesere i 2014

1. Vesten støtter «væpna revolusjon»…

20. februar 2014

…så lenge den gjennomføres av nazister som i Ukraina eller av jihadister som i Syria. EU og USA bærer et betydelig ansvar for å ha utløst noe som mer og mer likner en borgerkrig i Ukraina. Deres åpne og skjulte arbeid for å styrte en folkevalgt regjering ved hjelp av høyreekstremister og regelrette nazister kan ikke oppfattes på noen annen måte. Når nazister setter fyr på regjeringsbygninger og dreper for fote, vender Carl Bildt & co det blinde øyet til og gir regjeringa i Kiev eneansvaret for volden.

Les mer her.

2. Det norske kartellpartiet

19. januar 2014
Over hele den vestlige verden pågår det en uthuling av det tradisjonelle demokratiet. Partiene blir mer og mer like hverandre, fører mer eller mindre den samme politikken og viser at de egentlig forakter vanlige folk, som de bare trenger som passive velgere. Norge er ikke noe unntak.
Les mer her.

3. Statoils salg varsler røffe tider

6. januar 2014
De siste fire årene har Statoil solgt andeler i olje- og gassfelter for 110 millarder kroner. Statoilsjef Helge Lund begrunner salgene med at inntjening på investert kapital ikke er høy nok til at selskapet kan fortsette å utvikle dem. Dette er skriften på veggen for hele bransjen. Men norske politikere er ikke i stand til å lese skriften.

Les mer her.

4. De 90 klimaverstingene (…vi er med…)

24. november 2013
Det er nå allmennt anerkjent at menneskelige klimagassutslipp utgjør en alvorlig trussel mot menneskeheten. Og det har lenge vært mulig å påvise hvor mye klimagass som er sluppet ut i atmosfæren siden begynnelsen av den industrielle revolusjonen. Nå er det også mulig å blinke ut de største klimaverstingene, og det forbløffende er at bare 90 selskaper/enheter står ansvarlig for to tredeler av hele det historiske utslippet. Og, kjære venner, vi er med. Statoil holder en klar 34. plass.

Les mer her.

5. Vil Ukraina overleve?

24. februar 2014
Så lyktes den «revolusjonen» i Ukraina som USA hadde investert 5 milliarder dollar i og som USA og EU aktivt ledet fra sidelinja. Den korrupte og udugelige president Janukovitsj ble styrtet og demonstrantene i Kiev feirer seieren. Men alle Ukrainas problemer er bare blitt verre, og faren for storkrig i Europa er fortsatt til stede.

Les mer her.

6. Vesten samarbeider med nazistene i Ukraina

7. februar 2014
I en telefonsamtale mellom USAs assisterende utenriksminister Victoria Nuland og USAs ambassadør til Ukraina Geoffrey Pyatt går det fram at USA har en detaljert plan om hvem som skal lede Ukrainas neste regjering og at denne regjeringa skal omfatte det nazistiske Svoboda.

Les mer her.

7. The 0,00004% Community

1. februar 2014
Verdens 85 rikeste mennesker og deres familier rår i dag over like store verdier som den fattigste halvdelen av verdens befolkning til sammen, det vil si over 3,5 milliarder mennesker. Disse 85 personene ville fått god plass i en leddbuss. La oss se enda mer på de ekstreme forskjellene mellom rik og fattig.

Les mer her.

8. Ukraina: Sjokkdoktrinen, fase 2

28. februar 2014
Ukrainske oligarker og internasjonal finanskapital gjør seg nå klar til fase 2 i den ukrainske sjokkdoktrinen. Først har de i samarbeid med nazister og fascister klart å smadre det gamle regimet og satt landet i en sjokktilstand. Da er det klart for det som var det egentlige målet, nemlig å sikre seg Ukrainas marked og dets ressurser.

Les mer her.

9. Ukraina og den liberale intelligensiaens fallitt

12. mai 2014
Et statskupp er gjennomført i et at Europas største land. Det har brakt nazister og fascister inn i regjering for første gang siden 1945. De samme fascistene myrder politiske motstandere og henter fram retorikk og politikk fra den svarteste perioden av kontinentets historie. Og da står de vel på barrikadene mot fascismen; liberalerne, lederskribentene, humanistene og synserne? Nei, enten støtter de kuppet, eller så holder de kjeft. Ukraina er den liberale intelligensiaens fallitt.

Les mer her.

10. Muttern

6. april 2014
Muttern døde 6. april 1971 bare 54 år gammel. I kjærlighet og respekt for henne publiserer jeg dette kapitlet fra min sjølbiografi En folkefiende.

Les mer her.

Forrige artikkelArbeiderprotester «down under»
Neste artikkelVM i fotboll – segrarna presenteras
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).