Arbeiderprotester «down under»

0

Arbeiderprotester «down under»

Titusener av fagforeningsmedlemmer demonstrerte i Melbourne 11. juni 2014 mot den australske regjeringas budsjettkutt. Det var fagforeningene til lærere, elektrikere, offentlig ansatte, rørleggere og utrykningspersonell som deltok, foruten bygningsarbeiderne, som var de mest høylytte.

Når de ikke er opptatt med å angripe de sjuke, de gamle, og de lavtlønte familiene, driver den liberale regjeringa en ideologisk krig mot bygningsarbeiderne som der har truet med dommer og heftige bøter, sa bygningsarbeidernes leder John Setka.

Eierne av bygningsindustrien gikk i februar ut med et forbud for Setka og flere av hans militante fagforeningskolleger mot å vise seg på byggeplassene. På nettsida til forbundet slår Setka tilbake.

Nå er det den konservative regjeringa til Tony Abbott som driver nedskjæringspolitikken, men i 2012–13 var det den «rødgrønne» regjeringa som gjennomførte de største sosiale nedskjæringene i Australia til da. Financial Times skriver at i forhold til andre land har Australias lite gjeld, men at gruveindustrien har gått fra jubel til krise på kort tid.

Arbeiderklassen down under har ikke tenkt å gi seg, men sier til Tony Abbott: Can you hear, can you hear the thunder!

Forrige artikkel– Bare en brøkdel av gassfeltene vil bli bygd ut, sier Shell
Neste artikkelDe ti mest leste i 2014 fram til juni
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).