VM i fotboll – segrarna presenteras

0
Anders Romelsjö

Folket protesterar mot orättvisor, mot översitteri, korruption, ekonomisk och social utanförskap och för ökad demokrati och bättre miljö – i Turkiet, Ojnareskogen, Husby, Italien, Grekland och tidigare i USA (Occupy Wall Street). Detta är utmärkt tycker jag, och säkert alla vänner av demokrati=folkmakt.

Jag är intresserad av fotboll sedan ungdomsåren. Vem i min generation minns inte Sveriges VM-silver, Eusebio och Geoffrey Hurts ”hat tric” i WM-finalen 1966, Tysklands överraskande seger över Nederländerna 1974, Kempes 1978, Maradonnas (”Guds hand”=hands), Pelés 3 VM-guld, Ronaldos målrekord, Tysklands VM-triumf på hemmaplan under Beckenbauer 1990, Zidanes mål och Frankrikes stora triumf 1998, och nu senast Spaniens triumf i Sydafrika för 4 år sedan.

Och man har läst om den första VM-finalen i Montevideo 1930, där dubbla OS-guldmedaljörerna Uruguay, med José Andrade och José Nasazzi, vann över Argentina, Italiens dubbla triumfer 1934 och 1938 (Giuseppe Meazza och Silvio Piola).

Vi har läst om Sveriges VM-brons 1950 (Nacka Skoglund, Calle Palmer och Hasse Jeppson) och Brasiliens tragiska förlust mot Uruguay 1970 (följt av 7 självmord), samt Ungerns (Puskas, Kocksis, Boszik m.fl) lika överraskande förlust 1954 mot Västtyskland (målfantomen Toni Tûrek, tvåmålsskytten Helmut Rahn, speldirigenten Fritz Walter), som senare förlorade många landskamper i rad.

Men kapitalismens avigsidor drabbar även fotbollsvärlden.fifa vm

Den 25/6 förra året rapporterades bl.a. på denna blogg om demonstrationer i Brasilien. DN skrev ”De brasilianska massdemonstrationerna kan komma att samla en miljon deltagare på torsdag, genom upprop på sociala medier. En del av kritiken riktas mot president Dilma Rousseff, men både hon och hennes företrädare uttalar sitt stöd åt demonstranterna, som på sina håll bemötts med våld av polis. Man protesterar mot samhällsproblem på gator och torg, mot höjda busspriser i São Paulo, mot korruption och mot att så mycket (onödigt) satsas på VM i fotboll 2014. Och stora demonstrationer följde i ett åttiotal städer.

Man kan tycka att det är konstigt att protester sker i Brasilien (och Turkiet), länder med en bra ekonomisk utveckling, mätt med BNP per invånare. 30 miljoner brasilianer har tagit steget från fattigdom till lägre medelklass, vilket i praktiken innebär att en del av befolkningen som tidigare knappt hade mat för dagen nu kan köpa tvättmaskiner, mikrovågsugnar och persondatorer – om än ofta på kredit.
Enligt Världsbankens officiella statistik lever bara 11 % i fattigdom (mindre än 2 dollar/dag) och drygt 2 % i extrem fattigdom (mindre än 1,25 dollar/dag) av knappt 200 miljoner invånare i landet som är ungefär lika stort som (vardera) Europa, USA, Kanada, Kina, Indien och Australien till ytan. När Lula valdes till president 2002 hyllades han av IMF, vilket var illavarslande. Utländskt kapital, inte minst från USA har skaffat sig stort inflytande i landet, vilket i sig medför ökad ekonomisk sårbarhet. De ekonomiska skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Gini-koefficienten är till och med större än i USA! DN skrev ”Tvärtom verkar de flesta av demonstranterna förvänta sig mer jämlikhet: såväl ekonomisk sådan, i form av minskade klyftor (Brasilien är fortfarande ett av världens mest ojämlika länder), som politiskt i form av större möjligheter till demokratiskt deltagande och ett kraftigt ökat ansvarsutkrävande av korrupta och inkompetenta politiker.”

Korruption.
SvD skrev 23/6 2013 ”President Dilma Rouseff bröt sin långa tystnad – och försökte blidka demonstranterna med nya löften om krafttag mot korruptionen och bättre offentliga tjänster.” Hon har tidigare sparkat en rad ministrar som misstänktes för korruption. Men samtidigt är Rousseff den ytterst ansvariga för den mångmiljardsatsning på prestigeprojektet inför, som en del kritiker menar har lett till ökad korruption och ett gigantiskt slöseri med resurser. Och korruption är en integrerad del av kapitalismen, om än med variation mellan länder och över tid.

FIFA:s fotbollsimperialism.
FIFA, den internationella fotbollsorganisationen framstår som en imperialistisk diktator. FIFA har tvingat Brasiliens regering att acceptera ”Lei Geral da Copa”, allmänna regler för VM”. Denna kräver minskat antalet platser i arenorna och höjda biljettpriser för den ”folkliga” publiken, och tillåter alkoholhaltiga drycker på arenorna, samt arbetsfria dagar i de städer där det brasilianska laget spelar.

Förbudet mot försäljning av alkohol på brasilianska arenor upphävs för att skydda det lukrativa kontraktet mellan FIFA och det multinationella Anheuser-Busch, tillverkare av Budweiser, en av huvudsponsorerna till tävlingen. FIFA vill alltså främja fylleriet och bråken på fotbollsarenorna! FIFA upphäver också vinstskatten och finansiella avgifter för de företag som arbetar för VM (inklusive de som renoverar eller bygger arenor). Vidare blir det till ett brott att skada bilden av FIFA eller dess sponsorer. Vem misstänker inte att FIFA:s ledning är mutade?

Strejker och protester har förekommit på flera håll just före VM mot förhållanden som nämns ovan.
DN hade 11/6 en artikel med den betecknande titeln ”Polisens taktik: Våldet ska rädda VM”. Var finns idrottens förbrödning kan man då undra?

Ett axplock från Globalresearch artiklar om fotbolls-VM.
* Sabrina Fernandes skrev 12/6 att ”VM är främst för storkapitalet, stora byggföretag, fastighetsägare, och den elit som kan komma åt spelen och få förmåner. Det är i första hand ett VM för FIFA, vars förehavanden sakta har uppdagats.”
* James Petras skrev 3/6 att ”I decennier har sociala kritiker klagat på att sport och underhållning distraherar arbetare att kämpa för sina klassintressen. De hävdar att individer, manipulerade av massmedia, omvandlads till passiva konsumenter som identifierade sig med rika idrottshjältar, såpoperor och filmkändisar. Kulmen på detta var OS och VM i t.ex. fotboll.” Han fortsätter optimistiskt
”Brasilien är idag ett levande undantag från denna kulturpolitiska analys. Brasilianare har beskrivits som fotbollgalna och dess lag har vunnit flest VM. Ändå sker de största protesterna i VM:s historia nu i Brasilien. Redan ett år före VM har det varit massdemonstrationer med upp till en miljon brasilianare. Under de senaste veckorna, har strejker bland lärare, poliser, byggnadsarbetare och kommunanställda frodats.”

Kontrasten mellan omedelbar tillgång till stora mängder offentliga medel för VM och den eviga bristen på pengar till de försämrade grundläggande offentliga tjänster (transporter, skolor, sjukhus och kliniker) har varit en stor chock för brasilianare och en provokation till massaktioner på gatorna. Under årtionden har de flesta brasilianare, som var beroende av offentliga tjänster för transport, utbildning och sjukvård, (den övre medelklassen har råd med privata tjänster), fått höra att ”det inte fanns några medel”, att ”budgeten måste vara balanserad”, att ett ”budgetöverskott behövdes för att träffa IMF-avtal”.

Ska de internationella storbolagen tjäna på VM på folkets bekostnad!
Fotbollsvänner och -spelare i hela världen – förena er i kamp mot FIFA:s fotbollsimperialism och för ett folkets VM!

Forrige artikkelDe ti mest leste i 2014 fram til juni
Neste artikkelUSAs Irak-politikk ligger i ruiner