Kampen om maten – hvem står bak

0
Foto: Joe Urrutia, Nofima

I hver krig er det nødvendigvis en fiende, og i krigen om maten og vår rett til sjølforsyning er fiendene mektige, sterke og de samarbeider tett.

Av Romy Rohmann.

Tracy Thurman er en talsperson for regenerativt jordbruk, matsuverenitet, desentraliserte matsystemer og medisinsk frihet. Hun jobber med Barnes Law Firms avdeling for offentlig interesse for å sikre retten til å kjøpe mat direkte fra bønder uten innblanding fra myndighetene.

Hun har skrevet en artikkel om de som står bak de pågående angrepene på bønder over hele verden. Her er et knippe av disse aktørene.

Bayer/Monsanto

Bayer fusjonerte med Monsanto i 2018, og slo da sammen disse selskapene som har vært ansvarlige for Agent Orange (en ugressmiddelblanding brukt av det amerikanske militæret under Vietnamkrigen) og annen kjemisk krigføring.

I 1999 skrøt Monsanto-sjef Robert Shapiro av at selskapet planla å kontrollere «tre av de største næringene i verden» – landbruk, mat og helse – næringer som nå opererer som separate virksomheter. I dag kontrollerer disse kjemiske produsentene en stor prosentandel av verdens matforsyning.

Cargill og US Department of Agriculture (USDA)

Cargill er partner i World Economic Forum og det største private selskapet i USA. Denne giganten har kontroll over store deler av den globale matindustrien, inkludert kjøttforedling i USA. Cargills forretningspraksis, håndhevet av deres allierte ved United States Department of Agriculture (USDA), har ført til nedleggelse av mange lokale slakterier, og tvunget bønder til å være avhengige av noen få veldig store slakterier. Noe som gjør at bønder ofte må vente lenge for å få slaktet dyra sine og de må transportere dyrene sine hundrevis av mil. De høye avgiftene som Cargills slakterier tar, bidrar til skyhøye kjøttpriser, mens bøndene selv knapt får betalt nok til å dekke kostnadene ved å avle og fø opp storfeet. USDA sørger for lovgivning som hindrer bønder i å slakte og behandle kjøttet selv på sine egne gårder.

Wellcome Trust

Wellcome Trust finansierer Livestock, Environment and People (LEAP), en organisasjon som arbeider med å utvikle og teste atferdsendring for å tvinge publikum til å fjerne kjøtt og meieri fra diettene deres. En av LEAPs direktører, Susan Jeffs beklager at det ikke ser ut til å fungere for å motivere folk med miljøpåvirkningsmerker på maten: «Folk har allerede etablerte vaner» og foreslår i stedet å endre det bransjen tilbyr, og tvinge fran endringer i forbrukernes valg. Wellcome Trust-forskere anbefaler det de kaller  «tilgjengelighetsintervensjoner» for å redusere tilgangen til animalske matvarer. Forsker Rachel Pechey mener at å innføre avgifter på kjøtt kan være smart sjøl om det har vært mindre akseptabelt i undersøkelser.

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, vil få oss til å tro at matproduksjon er ansvarlig for nesten en tredjedel av de globale sykdommene. Han etterlyser en transformasjon av det globale matsystemet mot plantebasert mat, for å redusere inntaket av kjøtt og meieriprodukter, og å innføre politikk for å redde klimaet ved å begrense kostholdet. En WHO-rapport fra 2022 konkluderte med at «vesentlige bevis støtter endring av populasjoner mot sunne plantebaserte dietter som reduserer eller eliminerer inntak av animalske produkter».

World Economic Forum

Som du sikkert kjenner til, har World Economic Forum sin Great Reset-agenda. Ser du på hjemmesiden deres kan du lese artikler som «5 grunner til hvorfor å spise insekter kan redusere klimaendringer«, «Hvorfor vi trenger å gi insekter den rollen de fortjener i matsystemene våre» og «Hvorfor vi snart kan spise insekter«.

Deres planer for ditt framtidige kosthold er entydige.

Les mer på steigan.no om World Economic Forum

EAT Forum, The Lancet og deres partnere i Big Tech og Big Chemical

EAT Forum har som mål å transformere vårt globale matsystem gjennom solid vitenskap. EAT Forum  ble grunnlagt av  Wellcome Trust, Strawberry Foundation og Stockholm Resilience Centre. Deres FRESH-initiativ – Food Reform for Sustainability and Health – har som mål å transformere det globale matsystemet. Partnere i FRESH-initiativet inkluderer Google, Cargill, Syngenta, Unilever, Pepsico og flere prosesseringsselskaper som BASF, Bayer og DuPont, dette er en ganske merkelig samling av aktører til å utvikle en sunn og bærekraftig kostholdsplan. EAT Shifting Urban Diets Initiative tar til orde for at byer tar i bruk ulike helsedietter som erstatter kjøtt og meieriprodukter med ulike plantebaserte proteiner. De vil begrense inntak av rødt kjøtt til 30 kalorier per dag.

Rockefeller Foundation

Medlemmer av Rockefeller-familien kan bære mer skyld enn noen andre i historien for å transformere landbruket fra uavhengige familiegårder til store jordbruksbedrifter.

I 1947 grunnla Nelson Rockefeller International Basic Economy Corporation (IBEC) for å modernisere landbruket i Sør-Amerika, spesielt i Brasil og Venezuela. IBEC gjorde  landbruket avhengighet av dyrt utstyr og innsatsvarer, noe som gjorde det umulig for småbrukere å overleve. American International Association for Economic and Social Development (AIA), en Rockefeller-finansiert filantropisk organisasjon, bidro til å bygge markedet der IBEC kunne berike sine eiere. Mens IBECs markedsføringsmateriell hevdet at selskapet sjenerøst hjalp den tredje verden.

Tradisjonell landbrukspraksis som bruk av husdyrgjødsel som gjødsel ble erstattet med en modell basert på mekanisk og kjemisk landbruk, der Rockefeller-finansierte nye frøvarianter hadde blitt utviklet for å kreve petrokjemisk gjødsel og plantevernmidler for å gi betydelig høyere avlinger sammenlignet med tradisjonelle avlinger dyrket av småbrukere. Rockefellers, som oljeoligarker, hadde mye å tjene på den petroleumsbaserte gjødselen og sprøytemidlene som denne nye metoden krevde.

Mange steder ble det påvist at dette ga en økning i mat, men en nedgang i ernæring: med flere tomme kalorier.

Denne landbruksrevolusjonen ble hyllet som løsningen på verdens sult og fattigdom, forgiftet den også lokale vannforsyninger, utarmet jorda og etterlot bønder i gjeld da de ikke lenger kunne produsere gjødselen og frøene de trengte på egen hånd.

Vi veit at denne oppskriften har blitt brukt for landbruksendringene over hele verden.

I 2006 presset Rockefeller Foundation, Bill Gates og andre på for en slik landbruksrevolusjon i Afrika, eller AGRA, og de fulgte igjen denne velprøvde oppskriftsboka. Siden lanseringen av AGRA har det biologiske mangfoldet i Afrika gått ned og antallet alvorlig underernærte mennesker i Afrika sør for Sahara har økt med nesten 50 prosent, selv ifølge FNs egne rapporter. Hundrevis av afrikanske organisasjoner har bedt om en slutt på dette nykoloniale prosjektet og at fremtiden til afrikansk landbruk skal være i hendene på urfolksbøndene som kjenner landet best.

Bill Gates og Gates Foundation

Bill Gates har fulgt Rockefeller-modellen og blir bare rikere og rikere, på det som ofte kalles filantropiske investeringer. Hans innflytelse er sterk og i tillegg til å finansiere utviklingen av lab-kjøtt, står han bak det nevnte AGRA-programmet, han investerer i geoingeniørprogrammer for å kontrollere og endre været, og eier så mye dekar med jordbruksland i USA at han er den største private eieren av jordbruksland i landet.

USAID og BIFAD

En annen organisasjon som går i spissen for at vi skal spise insekter er USAID. Denne organisasjonen gir seg ut for å være en organisasjon dedikert til å hjelpe den tredje verden.

Styret deres for internasjonal mat- og landbruksutvikling, kjent som BIFAD, ga ut en rapport med tittelen «Systemic Solutions for Climate Change Adaptation and Mitigation.»

https://www.usaid.gov/sites/default/files/2022-12/Systemic-Solutions-for-Climate-Change-Adaptation-and-Mitigation-WORKING-PAPER-Oct-2022.pdf

Denne rapporten krever en fullstendig transformasjon av matforsyningen og globalt landbruk. De foreslår å gjøre dette gjennom ESG-score, karbonsporing og at vi skal spise insekter.

https://brownstone.org/author/tracy-thurman

Forrige artikkelJemen har angrepet 145 skip i Rødehavet og Indiahavet
Neste artikkelEtterforskning av Dr. Anthony Fauci for alvorlige forbrytelser