Vietnam – Agent Orange produsenter for retten

0
Vietnamkrigen 1972. Photo: Raymond Depardon/manhhai/flickr CC BY 2.0

For noen er Vietnamkrigen en historie, langt tilbake og kanskje også glemt. For andre er krigen over men etterdønningene er lys levende og fatale.

Av Albert Einarsson.

I Frankrike føres nå en sak for domstolene. Den tidligere journalisten Tran To Nga, nå 79 år gammel, anla i 2014 et søksmål mot firmaer som produserte og solgte Agent Orange ugressgiften. Blant disse er de amerikanske multinasjonale selskapene Monsanto (eies nå fra 2018 av det tyske konsernet Bayer AG) og Dow Chemical. 

Tran publiserte i 2016 sjølbiografien – “Ma Terre empoisonnée,” – der hun beskriver hva som skjedde da hun pustet inn Agent Orange gassen i 1966, da hun var medlem av den vietnamesiske frigjøringshæren som kjempet mot militærregimet i Sør-Vietnam og USA-imperialismen. 

“På grunn av giften mistet jeg et barn, på grunn av hjertefeil og to andre døtre er født med misdannelser. Også barnebarna mine,” sa Tran til Associated Press. 

Info:
Agent Orange, blanding av herbicider/ugressmiddel som amerikanske militærstyrker sprayet i Vietnam fra 1962 til 1973 under Vietnamkrigen. Målet var å fjerne blader på trær i som kunne skjule geriljasoldatene (FNL) og nordvietnamesiske styrker, men også å ødelegge avlinger og dermed skape hungersnød. 

Tran To Nga ble født i 1942, i det som var fransk Indokina. På det grunnlaget har Tran kjempet seg til å få saken tatt opp for domstoler i Frankrike. Kampen drives mot 26 multinasjonale storselskaper, og der er ikke bare for seg selv hun kjemper, men for tusener av ofre etter giften.

To Nga Tran, skjermdump fra France24.

I årene fra 1962 til 1973 ble millioner av liter med kjemikalier spredd over skogene i Vietnam. Det er anslått at mellom fire og fem millioner har dødd på grunn av Agent Orange giften. Dette har aldri vært anerkjent som en krigsforbrytelse. Selskapene som er saksøkt har forsøkt med alle midler å få saken utsatt og ødelagt. De har forsøkt å få Tran til å ta i mot erstatning på vegne av seg selv, men hun har nektet. Tran sier at “Historien om Agent Orange må være kjent over hele verden. Å gi meg erstatning er ingenting for disse multinasjonale selskapene. Men bak meg er mange tusen ofre. Jeg kjemper selvfølgelig for familien min, men jeg kjemper også for de andre ofrene, for å skape juridisk presedens. Målet mitt i denne kampen er å kreve rettferdighet for meg og min familie og etterpå å ha juridisk presedens slik at alle ofre for Agent Orange – ikke bare i Vietnam men også i andre land – kan ha en vei for å få rettferdighet.” 

Det fødes fortsatt ofre for Agent Orange. Skjermdump fra France24.

Vietnamkrigen var en brutal krig. Det var et fattig folk som kjempet mot verdens største militærmakt. USA-imperialismen hadde ingenting lært. Som den eneste militærmakt som hadde brukt atombombe i krig, fortsatte den med kjemisk krigføring og bruk av våpen som utelukkende hadde som formål å skade befolkningen. Agent Orange og napalm bomber, som svidde av og brente, er den skammen som aldri kan vaskes vekk. 

Saken Tran To Nga er ikke mot USA som militærmakt, som brukte giften, men mot selskaper som produserte og solgte giftstoffene. Hvis Tran klarer å vinne saken vil det bety at produsenter gjøres ansvarlige for det de produserer, også når produktene brukes av militærmakten. 

Etter planen skal rettens kjennelse komme 10. mai 2021. 

Mer om saken i disse medier: 

Humanity in Action
The WIRE  
BBC News 
The Connexion – french news and views 
abc NEWS 
France 24 

Denne artikkelener tidlligere publisert i Verden og vi.

Forrige artikkel«The Trial of the Chicago 7»
Neste artikkelTysk kriseplan for matforsyningen