Jemen har angrepet 145 skip i Rødehavet og Indiahavet

0
Talsmann for Jemen sier at landets militære styrker har angrepet 145 skip i Rødehavet og Indiahavet siden kampanjen begynte.

Lederen for Jemens regjerende motstandsbevegelse Ansarallah, Abdul-Malik al-Houthi, avslørte 13. juni at de jemenittiske væpnede styrkene hadde angrepet 145 skip knyttet til Israel, USA og Storbritannia siden starten av Sanaas pro-Palestina operasjoner i november. Dette skriver nyhetsdesken til The Cradle.

Tallet inkluderer 11 marineoperasjoner og to militære operasjoner «dypt inne i Israel» utført den siste uka, som brukte «31 ballistiske og bevingede missiler, droner og militærbåter».

Den siste av disse operasjonene fant sted torsdag, da jemenittiske kryssermissiler traff M/V Verbena et kommersielt bulklastskip i Adenbukta, og angivelig satte den i brann og såret minst ett besetningsmedlem.

I følge den amerikanske sentralkommandoen (CENTCOM) er Verbena et Palauansk-flagget, ukrainsk-eid og polsk-operert bulklastskip som hadde «dokket til Malaysia og var på vei til Italia med trevirke».

Avsløringene fra Ansarallah-lederen kom timer før en rapport fra AP der amerikanske marinesjefer beklager den «dødelig alvorlige» trusselen som den arabiske verdens fattigste land utgjør.

«Jeg tror ikke folk virkelig forstår akkurat hvor dødelig alvorlig det er hva de gjør og hvor truet skipene fortsetter å være», sa kommandør Eric Blomberg ved USS Laboon til AP.

«Vi trenger bare å ta feil en gang», sa han. «Houthiene må bare få en gjennom». 

Rapporten beskriver intensiteten av de jemenittiske angrepene, og fremhever at medlemmer av det USA-ledede marineoppdraget «har sekunder på seg til å bekrefte en oppskyting av houthiene, konferere med andre skip og åpne ild mot en innkommende rakettild som kan bevege seg nær eller over lydens hastighet».

«Det er hver eneste dag, hver eneste vakt, og noen av skipene våre har vært her ute i over sju måneder og gjort det», sa kaptein David Wroe, kommodøren som fører tilsyn med Washingtons guidede missildestroyere.

Bryan Clark, en tidligere marine-ubåter og seniorstipendiat ved Hudson Institute, bekreftet tidligere uttalelser fra topp CENTCOM-tjenestemenn som sa at sjøslaget mot Jemen er det største Washington har deltatt i siden andre verdenskrig.

«Dette er den mest vedvarende kampen som den amerikanske marinen har sett siden andre verdenskrig – enkelt, ingen tvil», sa Clark til AP. «Vi er liksom på grensen til at houthiene kan utføre den typen angrep som USA ikke kan stoppe hver gang, og da vil vi begynne å se betydelig skade. …Hvis du lar det feste seg, kommer houthiene til å bli en mye mer dyktig, kompetent og erfaren styrke».

Fem måneder etter at amerikanske og britiske jetfly begynte å bombe mål over hele Jemen til støtte for Israel, har angrepene fra de jemenittiske væpnede styrkene fortsatt med uforminsket styrke. Sent i forrige måned startet Sanaa to angrep mot hangarskipet USS Eisenhower, og bare dager senere startet landet sin første felles operasjon med den islamske motstanden i Irak (IRI).

Jemenittiske myndigheter demonterte også nylig et omfattende spionnettverk som drives av amerikanske og israelske etterretningsbyråer.

Forrige artikkelPsykologisk vaksinering – åpen uttalt strategi fra EU
Neste artikkelKampen om maten – hvem står bak