Gunhild Stordalen og hennes EAT-milliardærer

22
Gunhild Stordalen på EAT-konferansen. Foto: EAT

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. januar 2019. Den er publisert på nytt i forbindelse med at EAT arrangerte sitt Stockholm Food Forum 12-13. juni 2019.)

Gunhild Stordalen og hennes EAT Foundation har fått stor mediadekning for sine ytterliggående forslag om hvordan verdens kosthold bør være. Det kan være lett å smile overbærende, trekke på skuldrene og tenke på noe annet. Det er det ingen grunn til. De som står bak Stordalen er en av de mektigste kapitalalliansene verden har sett, og de mener business – agrobusiness. De har tenkt å forandre ernæringssystemet over hele kloden og har samlet makt til å gjøre det. EAT Foundation er i ferd med å bygge opp ulike former for partnerskap som er et lite FN i seg sjøl, et kapitaldrevet FN som naturligvis vil infiltrere agendaer på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Dette er klart uttrykt i tipunktsplanen deres, som en kan lese her.

Handlingsplanen er uttrykt slik:

 1. EAT will work to reform global, national and local governance around food systems.
 2. EAT will influence and align political and business action.
 3. EAT will translate knowledge into action working through strategic partnerships.
 4. EAT will scan the horizon for new partners to drive reform in critical sectors and regions.

“Omforme kunnskap til handling”, det gjør de ved å gå i partnerskap med det prestisjetunge legevitenskapelige tidsskriftet The Lancet i det de kaller EAT-Lancet Commission. Det var den som ble lansert på møtet i Oslo og i mer enn 20 andre byer over hele verden.

Og hvem er så Stordalens strategiske partnere? De kaller seg FReSH og her er de:

Cecilie Børgund gjorde en veldig skikkelig jobb med å analysere hvem disse selskapene er og hva de representerer. Denne la hun ut på Facebook, der vi fant den. Vi har bare føyd til litt ekstra informasjon og lagt inn lenker til bakgrunnsinforasjonen.

Baker McKenzie er et av verdens to største advokatfirmaer. Kontorer i 47 land. 13.000 ansatte.
Basf er verdens største kjemiske konsern, med medisiner og plantevernmidler som hovedfelt. Etterkommer etter IG Farben.
Bayer er et av verdens største farmasøytiske selskaper. Også etterkommer etter IG Farben. Har kjøpt Monsanto.
BCG, Boston Consulting Group, verdens nest mest innflytelsesrike konsulentselskap. Jobber særlig med multinasjonale selskaper.
Buhler Group er et multinasjonalt selskap som lager landbruksutstyr og matproduksjon.
Cargill er det største privateide selskapet i USA, altså ikke på børs. Det er et av de fire mektigste selskapene i det globale kornkartellet. Distribuerer og prosesserer korn, palmeolje og ingredienser som stivelse, glucose sirup og vegetabilsk fett og oljer til matindustrien. Gigant også innen kjøttproduksjon.
Cermaq er verdens nest største på lakseoppdrett. Etterfølger etter det norske Statens kornforretning.
CP Group er Thailands største selskap og en stor internasjonal korporasjon med 300.000 ansatte. Driver med agrobusiness, mat- og fôrproduksjon, industrielt landbruk, reker, 10.000 seven eleven butikker osv.
Danone er verdens største produsent av meierivarer. Også stor innen salg av flaskevann og diettprodukter.
Deloitte er revisjon, rådgivning og advokattjenester. Regnes som en av de «fire store» i bransjen.
DSM multinasjonalt nederlandskbasert selskap innen ernæring og helse. 23.000 ansatte. Største aksjonærer ASR Nederland og BlackRock.
DuPont er et av verdens største kjemiske selskaper. Konkurrerer med Basf om å være størst. Fusjonerte med Dow Chemicals i 2017, Dow var en av de ansvarlige for giftsprøytinga med Agent Orange i Vietnam under krigen der.
Edelman er internasjonalt PR-byrå og reklamefirma.
ERM er et multinasjonalt rådgivningsfirma innen miljø, helse og sikkerhet.
Evonik Industries, tyskbasert multinasjonalt selskap. Et av de største innen spesialkjemikalier. En av forløperne til selskapet var største produsent av Zyklon-B.
Femsa,  multinasjonalt selskap basert i Mexico. Produserer øl og andre «leskedrikker», bl.a alle Coca Colas drikker.
Friesland Campina produserer meieriprodukter. Et av verdens største innen bransjen. Har avdelinger i 33 land. 21.000 ansatte.
Givaudan produserer smaks- og lukttilsetninger. Morselskapet deres var ansvarlig for Seveso-katastrofen i Italia i 1976.
Google er eid av Alphabet Inc, som er verdens største teknologiselskap.
IFF produserer smaks-og lukttilsetninger. Multinasjonalt selskap, et av USAs 500 største.
Kelloggs multinasjonal matvaregigant. 33.000 ansatte.
KDD matvaregigant i Kuwait med store markedsandeler i Gulfstatene.Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Olam, multinasjonalt selskap i agrobusiness, er storprodusent av bl.a ris og palmeolje. Hovedkvarter i Singapore. 35.000 ansatte.

Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Pepsico Selskapet produserer, markedsfører og selger et mangfold av leskedrikker, samt salte, søte og kornbaserte snacksvarer og andre matvarer. Nest største selskap innen mat og drikkevarer i verden. 263.000 ansatte.
Protix produserer insektsprotein til mat og fôr.
Quantis er rådgivningsfirma innen miljøsektoren.
Sigma produserer prosessert mat. Multinasjonalt selskap.
Solvay er et belgisk multinasjonalt kjemiselskap.
Sonae er et portugisisk multinasjonalt selskap som har hypermarkeder, supermarkeder og lignende 46.000 ansatte.
Stora Enso er et skogindustriselskap. Et av de to største papirindustriselskpene i Europa. 26.000 ansatte.
Symrise produserer smaks- og lukttilsetninger. Verdens fjerde største.
Syngenta produserer plantevernmidler og såkorn. Verdens største innen plantevernkjemikalier. Eid av ChemChina.
Team (?)
Unilever er en av verdens største produsent av dagligvarer. 169.000 ansatte.
Yara, produsent av gjødsel- og kjemikalievarer til landbruket. Hovedkvarter i Oslo. Den norske staten er største eier. 13.000 ansatte.

Oppsummert: Dette er en samling firmaer som alle er pådrivere for et kjemisk/syntetisk industrilandbruk, med stor vekt på vegetabilske ferdigprodukter.

Og da ble Gunhild Stordalens budskap plutselig helt logisk. Selvsagt vil både hun og rapporten, med disse firmaene i ryggen, forkynne et slikt kosthold, le/fnyse av kålrota og heller promotere selskapenes veggisprodukter som «… stadig blir bedre og flere.»

En uhyre mektig allianse

Med seg har hun firmaer som har erfaring fra DDT-produksjon, fra Agent Orange, fra «den grønne revolusjonen» og en samlet kapital på hundrevis av milliarder dollar. De ønsker å omforme verden i sitt bilde og de vil naturligvis også produsere all den ideologien som trengs for å selge dette i mediene, i skoleverket, i regjeringskontorene og så videre. Flere av selskapene vil man finne igjen på denne plansjen som viser hva de kontrollerer av internasjonale merkevarer:

Klikk her for større versjon.

Det er sant at verdens matvaresystem er skakkjørt og ikke bærekraftig. Ja, det er sant at kostholdet i verdens middelklasse er altfor kjøttbasert og ensidig. Ja, det er sant at kostholdet må bli mer plantebasert og allsidig. Ja, det er sant at industrijordbruket har utpint korda, skapt fedmerevolusjonen og ernæringsproblemer i hopetall.

Men de som har vært drivkreftene i å skape disse problemene er nettopp de selskapene som inngår i denne alliansen. Og nå skal vi altså ha tillit til at de skal løse de problemene de sjøl har skapt?

Det trengs en revolusjon i verdens matvareproduksjon, men den må komme nedenfra og den må rette seg mot de samme kapitalkreftene som nå sier at de skal frelse oss.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Start diskusjonen på forum.steigan.no

Historisk kommentararkiv

22 KOMMENTARER

 1. Om Gunnhild Stordalens velmente matprosjekt kan bidra til en viss ansvarliggjøring av monopolkapitalistene, så må vel dette delvis kunne betraktes som noe positivt? Lite tyder på at en matrevolusjon nedenfra som Steigan her foreskriver vil bli noen sikker vinner med det første uansett. Alle monner drar, og hva om det gikk an å spenne fanden foran plogen?

  • For å gjøre avtale med djevelen funker jo alltid så bra. Nei! Og atter Nei! Neste personen jeg treffer på som påstår at vi MÅ bare godta å bli trædd sinnsyke psykopatpåfunn over huet fra milliardærklubbene tror jeg får en fot i kjeften. I disse dager rulles det ut ny medidintype til en gruppe mennnesker som ikke lengre får lov til å velge medisintype selv om man dekker mellomlegget selv. Hvorfor? Fordi staten og blackrockvanguatd (apotekene) alke er enig i at LAR- pasienter ikke er å regne som mennesker og skal påtvinges hva faen som staten mener er besT for dem. Eller som AMS målere og 5g som staten også påstår er ufarlig og vet hva som er best. På tross av protester og faglitteratur som sier det motsatte. Gro og Eøs avtalen ,og jeg er sikker på at vi kan finne mange flere eksempler på hvordan disse «Fraglene» som Marie Lovise Widnes snakka om i boka fragglene – finst dei? Som kan anbefales. Kan alle disse forbaskede idiotene som tror de har gudegitt rett til å påtvinge andre mennesker sin vilje med makt vennligst gå å kjøpe seg sin egen øy hvor de kan begå kollektivt selvmord ved å regulere og lobbyere hverandre i hjel og la resten av oss folk som ikke har overpsykopatisk tenkemåte og bare vil ta vare på familien og være i fred(for det er det det er, vanlige folk som tror gud eller gamle erik har gitt dem lov til å påtvinge andre mennesker sin mening blir som regel kalt psykopat og diktator, mens søkkrikingene i pengeklubbene blir hyllet av sine egne medier.) være i fred.

  • Joda, det er på gang en matrevolusjon nedenfra. Økologisk produksjon, mer vegetabilsk, mer dyrevelferd etc. Det er monopolkaptalistene som har drevet fram det motsatte av disse verdiene. Det de driver med nå er å kuppe den kommende matrevolusjonen, slik at den kommer under deres kontroll. Sammenlign med finanskrisa: de som sto bak fikk lov til å komme med løsningen. Resultat: kapitalistene fikk tatt enda mer penger fra folket, og krisen ble bare forskjøvet frem i tid.

   Om man tok en titt på eierne av de selskapene som er listet opp her så tipper jeg man finner de samme som eier verdens drapsindustri. Nei, kom ikke med noe «alle monner drar»-naivisme. Mennesket må kjenne sin fiende.

   • «Økologisk produksjon, mer vegetabilsk, mer dyrevelferd etc. -naivismen» har vi også holdt på med en stund uten at dette har skremt rovkapitalistene nevneverdig. I påvente av verdensrevolusjonen og jesu tilbakekomst har det tross alt vist seg at kapitalismen til en viss grad kan la seg temme med reguleringer, antitrustlover og denslags. En sekterisk og angstbitersk venstreside blir aldri effektiv uansett.

    • Jeg har også stor tro på at markedet kan fungere bra med gode reguleringer. Problemet med gigantselskapene er at de har forlatt det frie markedet og opererer under egne spilleregler. Sammen med elitepolitikerne skriver de lover som er fordelaktige for seg selv.

     • Som John D, Rockefeller sa det: Competition is a sin!
      Frie markeder eksisterer ikke. At Adam Smith ikke klarte å få øye på hånda, betyr ikke at den ikke er der.

  • Blir ikke å spenne fanden foran plogen, det blir å krone fanden til konge å sikrer hans makt i overgangen som kommer med fallet av petro dollaren. Eller bare det neste kræsjet blir for hardt… tviler på at det blir bailouts igjen for å si det slik. Uansett, jeg vil ikke leve i et plutokrati, håper du tenker deg om angående dette. SLF

 2. «Det trengs en revolusjon i verdens matvareproduksjon, men den må komme nedenfra og den må rette seg mot de samme kapitalkreftene som nå sier at de skal frelse oss.»

  Ja, sist gang var det Totenåsens apostel som skulle frelse oss, nå er det monopol-kapitalistene, og jeg sitter her i bedehusgrenda, i den første av engene, og orker ikke å gå ut og sette så mye som en settepotet. Selvsagt, det er tele nå, men det blir det samme når våren kommer, historiemaleriet mitt er stein dødt. Å male videre på det er plent umulig, det har frosset til is av modernitetens krefter.

  Men det er det samme med Toten, Totenpark-prosjektet har kvalt Toten fullstendig, siste sjanse til å berge Toten var i 2015, hvor jeg skrev «Skreia er tapt i mitt hjerte». Nå er all urban og rural kultur utradert, kun en suburban kvasi-kultur er tilbake. Vi har nådd fullendelsen av Le Corbusiers profeti:

  «By og land vil forenes; fra mitt kontor skal jeg bo 30 kilometer i én retning, under et furutre; min sekretær vil også bo 30 kilometer unna, i motsatt retning, under en annen furu. Vi skal ha hver vår bil. Vi skal slite ut dekk og tannhjul, slite ned veidekket, forbruke olje og bensin. Alt hvilket vil medføre en mengde arbeid … nok for alle.» – Le Corbusier, 1935

  Nå ligger det børstekalkun-hauger overalt i kulturlandskapet, og mennesker raser rundt i landskapet i bilene sine dagen lang, i et liv preget av ekstrem soning og funksjons-segresjon.

  Og det er ikke lite som har gått tapt! Resten av bygde-Norge er ingen ting ifht. det gamle Toten, bare mjøslyset alene er nok til det. Ja, heller ikke Toscana, som alle påberoper seg å være en lokal versjon av, kunne måle seg med det gamle Toten. Noen vil kanskje kalle det flåseri, men jeg mener det av hjertet. Her er Mjøsa bredest, Totenåsen, med alle sine bekkedaler ned mot bygda, hvor grenda mi etter elva fra sagnomsuste Tjuvåsen, den grenda som når høyest opp mot åsen, hvor engene ligger, hvor Totenåsens apostel først ankom, er den mest unike, her åler Lenaelva seg gjennom kulturlandskapet, med sitt vinterslør, storgardene etter Balkehøgda, de mange husmannsplassene, de mange sætrene, alt tapt.

  Med dette gikk ikke kun Norges rurale sjel tapt, men hele Europas rurale sjel. Totenpark-prosjektet, utformet av den amerikanske bilindustrien, kvalte alt. Hver gang jeg svinger opp til enga mi og ser opp til naboenga, hvor Totenåsens apostel satt og så i stor byrgskap og kjærleik ned til enga mi, hvor apostelen han hadde kjær holdt til, får jeg en klump i halsen. Når jeg møtes av stabburet til min oldefar, som har 100-års jubileum neste sommer, ligger tårene i øyekroken.

  Her er ingen kultur tilbake, ingen stolthet, ingen identitet, all urban og rural kultur er vasket vekk, det har blitt sterilt. De unge, vakre kvinnene kommer til å flykte fra Toten, hvordan skal de kunne leve her uten en urban landsby, som Tolfa? Det er umulig. Når de unge kvinnene flykter, blir hele Toten til slutt kjøpt opp av den globale agro-industrien, på samme vis som svartjords-beltet i Ukraina. Jorda her er like fruktbar som der.

  Kommune-administrasjonen er en «safe space», de tåler ikke å utsettes for synspunkter som utfordrer Totenpark-prosjektet deres, og mitt synspunkt er at de er splintrende gale. Seinest i går ble jeg sjokkert over det enorme, sterile, modernistiske, dystopiske leilighets-prosjektet de bygger opp ved innkomsten til Lena-gata nordfra. Noe så deprimerende og identitetsløst:-( Samt det nye gamlehjemmet, enormt og dystopisk, hvor man samler alle de gamle gamlehjemmene, hvor de eldre sopes opp og plasseres på denne mega-institusjonen, istedenfor å være en ressurs i nærmiljøet.

  Jeg orker ikke mer. Jeg orker ikke å sette en eneste settepotet eller å delta i en eneste kulturell aktivitet. Det eneste som gir meg mening er kameramalerpenselen, med hvilken jeg forsøker å samle de siste lysstråler fra det gamle Toten, før agro-industrien kommer og legger alt under sine vinger.

  http://permaliv.blogspot.com/2019/01/bi-litt-pa-bilitt.html

  • Flere må returnere til hjemplassen å dyrke mat og holde dyr…:-) Det er framtida.
   Jeg kjenner litt til toten, min far kjørte og leverte frukt og grønt der for Gartnerhallen i alle år og jeg var med av og til som liten gutt.. Så toten er flott.
   Folk flykter ut , men kommer kanskje tilbake ….men ikke mange nok?, men norges byer og mange av europas byer er flotte steder hvor kulturliv blomster..Jeg tror vi er for få folk ? som erna sier, vi må få flere barn og hun skriver at damene må få barn i 20 årene og ikke i 30 årene…Når det gjelder flere barn ja, når det gjelder Toten og bygdene, som du er inne på må det bygges og satses , men flere og flere sykehus og sykehjem bygges(i hopetall)der er det vanvittig satsing.
   Dere har mye utbygging i området Toten i forhold til stille rolige valdres.

   Hilsen en kar fra valdres (boene i oslo)uten Tog linje til hjemstedet fagernes…

 3. Hva er det som har skjedd med nettsiden?
  Ingen nye artikler dukker opp i forumet!

  Er dette tilsiktet, eller er det en feil som har oppstått?

 4. «Bayer er et av verdens største farmasøytiske selskaper. Også etterkommer etter IG Farben. Har kjøpt Monsanto».
  Bayer som har kjøpt Monsanto er altså med på hennes EAT prosjekt. At Bayer navnet nå skal nevnes og ikke Monsanto når det gjelder genmodifisert mat gjør ikke saken bedre for GMO. Genmodifisert mat er den største trusselen mot naturlige kulturplanter som er frembragt ven kryssing med naturmetoden, og trussel mot ville plantesorter, og hva Monsanto har gjort her har ikke for ingenting gjort at Monsanto ble kåret til «verdens ondeste selskap».
  https://www.globalresearch.ca/the-complete-history-of-monsanto-the-worlds-most-evil-corporation/5387964
  Skal hennes EAT prosjekt nå gi genmodifiserte matplanter alibi? I så fall får hun hjelp av Bioteknologirådet ledet av Kristin Halvorsen, som er positiv til genmodifisert mat. De vil nå «myke opp» bioteknologiloven, hørt «myke opp» før?
  https://www.nrk.no/viten/bioteknologiradet-vil-apne-for-mer-genmodifisering-1.14258640

  Det er få ting det advares mer mot enn genmodifisert mat og produksjonen av den, bare se hva det har gjort med feks jordbruket i Argentina og andre steder. Skal genmodifisert mat nå få så god presse at folk tror genmodifisert mat har blitt sunt? Det blir i så fall som å grave sin egen grav med tennene.
  https://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/will-genetically-modified_b_145320.html
  https://foodbabe.com/monsanto/
  https://truthout.org/video/a-lively-day-at-monsanto-headquarters/

 5. «Bayer er et av verdens største farmasøytiske selskaper. Også etterkommer etter IG Farben. Har kjøpt Monsanto».
  Bayer som har kjøpt Monsanto er altså med på hennes EAT prosjekt. At Bayer navnet nå skal nevnes og ikke Monsanto når det gjelder genmodifisert mat gjør ikke saken bedre for GMO. Genmodifisert mat er den største trusselen mot naturlige kulturplanter som er frembragt ven kryssing med naturmetoden, og trussel mot ville plantesorter, og hva Monsanto har gjort her har ikke for ingenting gjort at Monsanto ble kåret til «verdens ondeste selskap».
  https://www.globalresearch.ca/the-complete-history-of-monsanto-the-worlds-most-evil-corporation/5387964
  Skal hennes EAT prosjekt nå gi genmodifiserte matplanter alibi? I så fall får hun hjelp av Bioteknologirådet ledet av Kristin Halvorsen, som er positiv til genmodifisert mat. De vil nå «myke opp» bioteknologiloven.
  https://www.nrk.no/viten/bioteknologiradet-vil-apne-for-mer-genmodifisering-1.14258640

  Det er få ting det advares mer mot enn genmodifisert mat og produksjonen av den, bare se hva det har gjort med feks jordbruket i Argentina og andre steder.
  https://www.organicconsumers.org/blog/monsanto-philip-morris-gmos-argentina
  Skal genmodifisert mat nå få så god presse at folk tror genmodifisert mat har blitt sunt? Det blir i så fall som å grave sin egen grav med tennene.
  https://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/will-genetically-modified_b_145320.html
  https://foodbabe.com/monsanto/
  https://truthout.org/video/a-lively-day-at-monsanto-headquarters/

 6. Personally, I think this woman is just trying to feel more important, to give great meaning to an otherwise sterile existence. Her sponsors, mainly bandit capitalists, get some pretty window dressing PR by associating with her cause. Changes in the food system must come from the bottom up, not from the cocktail party elite. Besides, bacon is great.

 7. […] “Gunhild Stordalen og hennes EAT Foundation har fått stor mediadekning for sine ytterliggående forslag om hvordan verdens kosthold bør være. Det kan være lett å smile overbærende, trekke på skuldrene og tenke på noe annet. Det er det ingen grunn til. De som står bak Stordalen er en av de mektigste kapitalalliansene verden har sett, og de mener business – agrobusiness. De har tenkt å forandre ernæringssystemet over hele kloden og har samlet makt til å gjøre det. EAT Foundation er i ferd med å bygge opp ulike former for partnerskap som er et lite FN i seg sjøl, et kapitaldrevet FN som naturligvis vil infiltrere agendaer på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.   Det er sant at verdens matvaresystem er skakkjørt og ikke bærekraftig. Ja, det er sant at kostholdet i verdens middelklasse er altfor kjøttbasert og ensidig. Ja, det er sant at kostholdet må bli mer plantebasert og allsidig. Ja, det er sant at industrijordbruket har utpint korda, skapt fedmerevolusjonen og ernæringsproblemer i hopetall.   Men de som har vært drivkreftene i å skape disse problemene er nettopp de selskapene som inngår i denne alliansen. Og nå skal vi altså ha tillit til at de skal løse de problemene de sjøl har skapt?   Det trengs en revolusjon i verdens matvareproduksjon, men den må komme nedenfra og den må rette seg mot de samme kapitalkreftene som nå sier at de skal frelse oss.” https://steigan.no/2019/01/gunhild-stordalen-og-hennes-eat-milliardaerer/?fbclid=IwAR3BuQwFQAiRfxmT-… […]

 8. Du burde lese boka hennes (som er utrolig bra). Gunhild Stordalen skriver selv i boka at hun kviet seg med å jobbe med «det mest forhatte selskapet» i verden (Nestle) og de har blant annet sagt nei til Coca Cola. Men Gunhild og EAT ville involvere de fleste i denne prosessen, også miljøsynderen, for de er jo en del av løsningen!! Det er ikke disse selskapene som skal LÆRE OSS å spise sunt, slik som du skriver i innlegget, det er EAT som skal LÆRE DEM å drive miljøforsvarlig og bærekraftig produksjon av sine produkter. Helt genialt av EAT, mener jeg. Dette handler jo om å skape bærekraftige løsninger for å redde verden først og fremst, og med det også sørge for et bedre og sunnere kosthold. . Ville vært fullstendig meningsløst å ikke involvere miljøsvina! Men om EAT’s visjon er gjennomførbar, det er også jeg, en stor Gunhild-fan, usikker på.

 9. CICERO hiver seg på karusellen. Dette er tydeligvis nøye planlagt, og EAT del av noe mye større.
  Robbie Andrew, a senior researcher at CICERO Center for International Climate Research in Norway, said farming practices that make animals grow faster and bigger may help limit emissions. But he said cows and other ruminant animals nevertheless produce a lot of methane, a powerful greenhouse gas.
  http://pulsedailynews.com

 10. Gunhild Stordalens bevegelse er et støtteredskap for et fremvoksende globalt føydalvelde basert på fascistiske praktiske styringsprinsipper der massene behandles som kveg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.