Storbritannia nekter å undertegne WHOs pandemiavtale

0

Storbritannia nekter å signere Verdens helseorganisasjons pandemiavtale, skriver avisa The Daily Telegraph.

Avisen rapporterte onsdag at Storbritannia står «fast mot slike vaksinerelaterte forpliktelser, og vil ikke signere noen form for pandemiavtale som undergraver Storbritannias suverenitet».

Forhandlingene om den globale traktaten startet i mars i fjor, og brukte «nullutkastet» som grunnlag for å forhandle en avtale mellom WHOs 184 medlemsland. Traktatukastet er nå i sin niende og siste versjon, mens forhandlingene har nådd halvveis – nesten tre år etter at det kontroversielle initiativet først ble kunngjort.

Nå har en rekke land uttrykt bekymring for deling av «pandemi-relaterte produkter» skissert i det juridisk bindende dokumentet, og Storbritannia insisterer på at å signere avtalen ville bety at de måtte gi bort en femtedel av sine vaksiner, som rapportert av The Telegraph.

Dokumentet sier at WHO-land bør «sette til side en del av sine totale anskaffelser av relevant diagnostikk, terapi eller vaksiner i tide for bruk i land som står overfor utfordringer … og unngå å ha nasjonale lagre av pandemi-relaterte helseprodukter».

I henhold til vilkårene i det siste utkastet vil medlemslandene få påbud om å gi 20 prosent av «pandemi-relaterte helseprodukter» til andre land og vil bli forbudt å lagre forsyninger inkludert PPE og vaksiner.

En kilde sa til avisa at Storbritannia «ikke kunne godta disse forslagene i deres nåværende form» og la til: «Og de er ikke blitt enige».

Avisa melder at Storbritannia bare vil gå med på traktaten, eller samtykke, dersom det blir gitt en forpliktelse om at britiskproduserte vaksiner brukes til det Storbritannia anser som dets egne nasjonale interesser. Det er også forstått at Storbritannia ikke er villig til å gi opp «autonomi på sine egne eiendeler», med deling av helseartikler sett på som en sentral bekymring.

Det kommer fra leder av WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu, som oppfordret land til å gå med på traktaten for å «hjelpe med å bekjempe fremtidige pandemier» – mens fristen for å signere avtalen nærmer seg raskt.

Land har frist til i dag 10. mai til å fullføre forhandlingene, og traktaten skal formelt vedtas på Verdens helseforsamling i slutten av mai. Tedros, som oppfordret medlemslandene til å «vær så snille, få dette gjort» i forrige uke, har ikke vært i stand til å slukke flammene fra opposisjonen fra politikere og kommentatorer fra USA til Australia, som har hevdet at den juridisk bindende traktaten vil gi overdreven makt til et FN-organ. 

Det har også blitt hevdet at traktaten utvider autoriteten til Verdens helseorganisasjon, med borgerrettighetsforkjempere som siterer visse deler av dokumentet som dypt bekymrende, med spesielle bekymringer gitt uttrykk for global overvåking.

Den eneste gangen i organisasjonens 75-årige historie at WHOs medlemsland har vært i stand til å gå med på en juridisk bindende traktat som pandemiavtalen, var for en tobakkskontrolltraktat i 2003 – da eksperter advarte om at pågående samtaler vil mislykkes i å løse grunnleggende uenigheter mellom medlemslandene.

Uenighet mellom land kan bety at deler av avtalen skyves ut til 2026.

Forrige artikkelAdvokat: – Tvangsmedisinering er vår tids heksejakt
Neste artikkelUkraina mobiliserer fanger til fronten