Sverige legger ned Nord Stream-utredninga

0
Foto: August Håkansson (montasje)

«Den svenske åklagaren Mats Ljungqvist har beslutat sig för att lägga ner utredningen om grovt sabotage efter sprängningarna av Nord Stream 1 och 2″. Dette skriver Sveriges Radio.

Utredningen har inte visat på att någon svensk medborgare deltagit i sabotaget, eller att Sveriges territorium varit inblandat.

– Nu är den samlade bilden sådan att det finns grund för att säga att Sverige saknar jurisdiktion för att gå vidare med det här ärendet, säger Mats Ljungqvist.

Säkrat bevis

Men åklagaren tycker att man har en ”god bild” av vad som hänt, och utredarna har lämnat över material till Tyskland.

Där fortsätter den tyska förundersökningen, bland annat med det som kan bli svenska bevis. Kustbevakningen och Försvarsmakten var tidigt på plats och man har hittat spår av sprängämnen.

– Det är mycket rimligt att tror att den här den svenska utredningen är den som faktiskt har samlat in mest och bäst information om vad som hände på botten, säger Hans Liwång, docent på Försvarshögskolan.

Sverige vet opplagt hvem som sto bak

Det var den verdensberømte journalisten Seymour Hersh som avslørte at det var USA med støtte fra Norge som gjennomførte sabotasjeaksjonen mot Nord Stream.

Han skriver på årsdagen for denne avsløringa artikkelen THE NORD STREAM PIPELINES AND THE PERILS OF CONTAINMENT.

Der skriver han om Sveriges og Danmarks rolle også. Her følger et utdrag av artikkelen.

Seymour Hersh.
Seymour Hersh.

Sverige og Danmark, hvis regjeringer hadde all grunn til å vite hva som hadde skjedd, kunngjorde i løpet av dager etter eksplosjonene at de ville samarbeide for å etterforske eksplosjonene. 2. oktober sa Tyskland at de ville samarbeide med Sverige og Danmark om henvendelsen. Tolv dager senere uttrykte det russiske utenriksdepartementet sin «forvirring» over å bli ekskludert fra undersøkelsen. Også den dagen sa Sverige at de ikke ville delta i henvendelsene fordi det ville innebære overføring av informasjon knyttet til Sveriges nasjonale sikkerhet.

Ingenting mer om årsaken til undervannsbombingen har siden blitt hørt fra verken Sverige eller Danmark, selv om begge nasjoner visste, som jeg har skrevet, at USA praktiserte undervannsdykking i Østersjøen i flere måneder før eksplosjonene. At de to nasjonene ikke fullførte sin undersøkelse, kan ha stammet fra det faktum, som jeg ble fortalt, at noen høytstående tjenestemenn i begge land forsto nøyaktig hva som foregikk.

USA har siden nedlagt veto mot minst ett forsøk fra Russland på å få til en uavhengig FN-etterforskning av eksplosjonene. Og det amerikanske etterretningsmiljøet har gitt støtte, sammen med tyske tjenestemenn, til journalister som skriver alternative beretninger om rørledningsbombingen. Slike historier siterer alltid en 49-fots yacht som sies å være fartøyet for høyrisiko-teknisk dykking.

Det er ingen bevis for at president Biden, i løpet av de seksten månedene siden rørledningene ble ødelagt, har «pålagt» (amerikansk: «rasked») – et kunstferdig ord i det amerikanske etterretningssamfunnet – sine eksperter å gjennomføre en undersøkelse av eksplosjonene med alle kilder. Og ingen høytstående tyske ledere, inkludert kansler Olaf Scholz, som er kjent for å være nær president Biden, har gjort noen betydelige fremstøt for å avklare hvem som gjorde hva. En påfølgende etterforskning etterspurt av noen medlemmer av Forbundsdagen, Tysklands parlament, ble iverksatt, men konklusjonen er holdt tilbake fra offentligheten av det som sies å være sikkerhetsmessige årsaker.

Det siste ordet om alt dette tilhører Emmanuel Todd, en fransk demograf og statsviter som ble viden kjent i Europa i 1976, da han var tjuefem år gammel, for sin spådom, delvis basert på økende spedbarnsdødelighet, at Sovjetunionen var dømt til å mislykkes. Han har blitt mer og mer kritisk til amerikansk utenrikspolitikk, spesielt dens fortsatte støtte til Ukraina, som han syrlig har beskrevet som «et nederlag for Vesten uten å være en seier for Russland».

Han hevdet i et nylig intervju at «et av de store målene for amerikansk politikk, og derfor NATO, var å stoppe den uunngåelige forsoningen mellom Russland og Tyskland» da Russland, til tross for amerikanske sanksjoner, vant krigen i Ukraina og nok en gang «demonstrerer økonomisk stabilitet».

«Dette var en stor kilde til frykt», sa Todd, «og det er grunnen til at amerikanerne» – han siterte min Nord Stream-eksponering – «sprengte Nord Stream-rørledningen».

På det tidspunktet Biden beordret ødeleggelsen av rørledningene, var den amerikanske frykten at kansler Scholz, som på anmodning fra Washington hadde stengt av 750 miles med russisk gass i den nye Nord Stream 2-rørledningen som var klar høsten 2021 til å bli levert til en havn i Tyskland, kan ombestemme seg og la gassen strømme, lette Tysklands økonomiske bekymringer og gjeninnføre en viktig energikilde for tysk industri. Man ville ikke tillate at det skulle skje, og Tyskland har vært i økonomisk og politisk uro siden.


Les mer på steigan.no om Nord Stream.

Forrige artikkelGoogle-etablering vil øke strømprisene i Sør-Norge
Neste artikkelZelensky sparker Zaluzhny som hærsjef og kaoset hersker i Ukraina