Zelensky sparker Zaluzhny som hærsjef og kaoset hersker i Ukraina

0
Zelensky vs Zaluzhny

Så kom den lenge varslede avsettelsen av Valerii Zaluzhny som sjef for de væpnede styrkene i Ukraina. President Zelensky erstattet ham med general Oleksander Syrsky. Beslutninga blir møtt med alt annet enn begeistring i det ukrainske kommentariatet:

Den pro-russiske kommentatoren Simplicius skriver på sin blogg: Zaluzhny Finally Dismissed as Chaos Reigns in AFU. (Utdrag.)

Han (Syrsky, o.a.) blir kalt en «slakter» og er kjent i andre kretser som en kjøttkverner som nektet å gi en tomme i Bakhmut mens han etterlyste frontale «kjøttangrep», noe som førte til utryddelsen av en hel felthærgruppe.

Zelensky på den annen side berømmer ham for hans store prestasjoner: Kiev-«forsvaret» og Kharkov-offensiven. Dessverre, som sektorsjef i 2015, var han også angivelig ansvarlig for den beryktede Debaltsevo-gryta:

Vi har samlet de mest kjente operasjonene til Syrsky, den nye øverstkommanderende for de væpnede styrker i Ukraina:

Debaltsevo-2015

Soledar-2022

Bakhmut-2022

Alle disse operasjonene til de ukrainske væpnede styrkene endte i omringing og nederlag for dem. To av dem store nederlag.

Dette er delvis grunnen til at noen kaller ham ‘General 200’ eller ‘Boiler Master’. Spesialiteten hans ser ut til å være å få troppene sine inn i «gryter» hvor han venter til siste øyeblikk med å trekke seg tilbake, når alle troppene allerede er nedkjørte.

Det er også det faktum at Syrsky ble født i Russland, ikke langt fra Moskva, og ble uteksaminert fra den prestisjetunge Moscow Higher Military Command School. Faktisk bor Syrskys foreldre og bror fortsatt i Russland, og faren hans er en pensjonert oberst i den russiske hæren.

I mellomtiden fortsetter Avdeevka å kollapse katastrofalt. Et av de nåværende ryktene som er brakt videre av RezidentUA-kanalen sier at Syrsky allerede har bedt om umiddelbare forsterkninger for å prøve å bryte nesten-blokaden i den omstridte byen:

«Vår kilde i generalstaben sa at Syrsky begynte å overføre reserver til Avdiivka for å bryte gjennom omringingen av byen og oppfylle løftet sitt til Zelensky. Den nye øverstkommanderende, i motsetning til Zaluzhny, motsetter seg ikke presidentens avgjørelser og vil holde Avdiivka som et nytt symbol på motstand».

Så fyren som er kjent for å komme inn i gryter i praktisk talt alle kamper han noen gang har ledet – og tape dem alle – skal nå etter sigende doble innsatsen i … enda ei gryte?

Avisa Kyiv Independent refererer også noe av den samme kritikken som Simplicius viser til.

Det pro-ukrainske neocon-nettstedet Institute for the Study of War gir også et inntrykk av at gryta ved Avdeevka er i ferd med å lukke seg:

Kommentatoren Alexander Mercouris snakker her om Avdeevkas fall:

Forrige artikkelSverige legger ned Nord Stream-utredninga
Neste artikkelTucker Carlsons intervju med Vladimir Putin