Google-etablering vil øke strømprisene i Sør-Norge

0

Googles etablering av et stort datasenter i Skien kan føre til en betydelig økning i strømprisene i Sør-Norge. Det mener strømanalytiker Sigbjørn Seland. Dette skriver ABC Nyheter.

Strømanalytikeren i Storm Geo Nena Analysis sier til NRK at etableringen kan påvirke strømprisene til abonnenter i Sør-Norge.

Google skal investere nærmere 6,8 milliarder kroner i senteret, som kan bli en av verdens største.

Seland peker på at Google til første byggetrinn har fått innvilget tilgang på 240 megawatt av Statnett, men at selskapet har søkt om, og står i kø for hele 840 megawatt. Det tilsvarer 5 prosent av Norges strømforbruk i dag.

– Da er det kjempestort. Det vil bli Norges største kraftforbruker, isolert sett. Og det kommer til å påvirke strømprisene, sier Seland. Han mener det ikke er noen tvil om at dette vil øke strømprisene betydelig.

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug i Rødt er sjokkert og synes dette er helt vanvittig.

Hvorfor skal vi gi krafta vår til Google?

Dette skriver Eivind Salen i Motvind på Facebook:

Spørsmålene er mange. For eksempel kan et spørsmål gå til den norske statsforvaltningen: Hvordan kan dere love bort 240 MW kontinuerlig kraft til et selskap med en norsk leder som ikke kan forskjellen mellom effekt og produksjon?

Sånn blir Norge forvaltet nå. Og den kritiske logrebikkja, NRK, har ingen kompetente journalister til å arrestere Google-lederen i den elementære feilen. I stedet har de en bakgrunnsstemme, som får seg til å si at «Behover for å lagre dine og mine data bare vokser, men det trenger strøm» på TV.

Vår digitaliseringsminister, i regjeringen, hun klarer å si «datasenter og digitalisering» i samme setning, og sannelig putter hun inn «nye jobber» og «forbedre offentlig sektor» i samme suppa.

Det er altså Google. Verdens SUVERENT største reklameplattform. De lagrer alt hva vi gjør, absolutt alt vi gjør. De har operativsystemet på mobilen. De har søkemotoren på nettet. De har YouTube, gmail, Maps og Earth, skal du et sted, er det Google som viser deg veien, og lagrer at du ønsket deg dit.

De har også bøker, marked, Google Play, kalender, disk.

Alt dette gir dem et konkurransefortrinn INGEN andre kan drømme om. I Rogaland gikk Rogalands Avis konkurs, nå nettopp. Tenk om de kunne håndtere reklame som Google, og attpåtil kanalisere inntektene til Irland, sånn at de unngår skatt.

Visste du forresten at Irland har blant de høyeste BNP per innbygger nå om dagen? Det er mye høyere enn oss i Norge, mye høyere enn USA, mye høyere enn Sveits, og over dobbelt så høyt som UK. Tenk over det.

Nå velger Google å plassere et gigantisk datasenter – eller: datamaskin – i det området nord for Østersjøen som har de høyeste strømprisene. Hva slags avtale har de egentlig fått?

Vi i NO2 kneler under strømprisene og den dypt urettferdige konkurransen, der noen få kommer under politikernes og beslutningstakernes vinger, eller får digitalt monopol, sånn som Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Apple og kanskje flere har fått, hver på sin måte.

Og fortjenesten går til de vanlige mistenkte

Og hvem er det som eier Google/Alphabet?

Du har gjettet det allerede. De tre største eierne er Vanguard, BlackRock og State Street. Norge legger seg flatt for de rikeste av de rike. Nok en gang. Regninga går til norske strømkunder og norsk natur.

Forrige artikkelVestens vanære
Neste artikkelSverige legger ned Nord Stream-utredninga