Nå protesterer også bøndene i Sverige                   

0

Fredag 23. februar var den første traktordemonstrasjonen i gang i den skånske byen Hörby.

Av Romy Rohmann.

De siste månedene har bønder rundt om i Europa protestert mot EUs klimapolitikk. Bønder har fått nok av økte priser og tungt byråkrati som vanskeliggjør arbeidet. Men i Sverige har det derimot vært stille – helt til denne uken.

Demonstrantene krever flere tiltak som legger til rette for svenske bønders virksomhet.

Fredag ettermiddag var hundrevis av bønder samlet i Hörby i Skåne for å skape oppmerksomhet rundt landbruksspørsmål. Bøndene opplyste blant annet at mange slutter og at innenlandsk produksjon er i fare fordi lønnsomheten er dårlig. Dette er noe som skjer over hele Europa.

Vi skreiv om Landbruksmessen i Paris her på steigan.no i går hvor Macron blei buet ut av rasende franske bønder:

Hundrevis av protesterende bønder støtte sammen med politiet i Paris da Emmanuel Macron besøkte den årlige landbruksmessa lørdag. Den franske presidenten hadde åpnet messen mens sinte bønder blåste i fløyter og ropte fornærmelser, skriver The Guardian.

Opprørspolitiet holdt i utgangspunktet demonstrantene på trygg avstand mens Macron gikk omkring på messen, smakte honning fra Normandie og oster fra Alpene og håndhilste på utstillere. Men da han gikk inn på messens husdyrområde, stormet hundrevis av demonstranter portene og kolliderte med politiet.

Facebook-gruppen «Traktordemonstrasjon i Skåne» har samlet over 4300 medlemmer på kort tid.

Arrangørenes mål med demonstrasjonen er å synliggjøre betydningen av arbeidet som gjøres i landbrukssektoren, men også at stat, kommuner og myndigheter må bidra til å skape bedre muligheter for bøndene.

Mange bønder i Sverige og Europa generelt mener at det i dag er betydelig vanskeligere å utføre arbeidet sitt. De klager på EUs klimapolitikk, som resulterte i økte kostnader til diesel og frø, men samtidig kom det inn betydelig mindre penger fra melk, kjøtt og avlinger.

Bøndene i Skåne varsler at det til syvende og sist blir den vanlige mannen som vil lide dersom det blir færre bønder som produserer mat, noe som på sikt også forverrer Sveriges kriseberedskap.

På en flyer som ble delt ut i Hörby, står det at hva bøndene krever; «bedre lønnsomhet, mindre byråkrati, lempelse av lover og krav, gjeninnføring av tjenestemannsansvar og ingen ulv».

(Bilde fra Facebook)

Her kan du se en video fra demonstrasjonen; https://youtu.be/_4dqtlct6XM

og et klipp lagt ut på ei FB side: https://www.facebook.com/reel/1482564272472242

Skåna Dagbladet hadde også et oppslag om denne demonstrasjonen, men denne ligger dessverre bak betalingsmur.

https://www.skd.se/2024-02-23/upprop-samlade-hundratals-bonder-i-traktorer

Det er også en Facebook-side for de svenske bondeprotestene, men her må man bli medlem: https://www.facebook.com/groups/706275688351528/?ref=share

https://samnytt.se/video-stor-bondeprotest-i-skane-kraver-battre-lonsamhet

Forrige artikkelPropionsyre – til nytte og skade for hvem?
Neste artikkelAsymmetriaksen går i strupen på den ‘regelbaserte ordenen’