Verdens fem rikeste menn dobler formuene sine mens de fattigste blir fattigere

0
Dubai city center skyline and famous Jumeirah beach in the morning, United Arab Emirates

Verdens fem rikeste menn har mer enn doblet formuen til 869 milliarder dollar (8920 milliarder kroner) siden 2020 mens verdens fattigste 60 % – nesten 5 milliarder mennesker – har tapt inntekter.

Detaljene kommer i en rapport fra Oxfam mens verdens rikeste mennesker samles fra mandag i Davos, Sveits, til det årlige World Economic Forum-møtet med politiske ledere, bedriftsledere og superrike.

Det enorme gapet mellom fattig og rik vil sannsynligvis øke, heter det i rapporten, og vil føre til at verden vil krone sin første dollartrillionær innen et tiår. Samtidig advarer den om at hvis dagens trender fortsetter vil verdens fattigdom ikke bli utryddet før om 229 år.

Oxfam framhevet en dramatisk økning i ulikhet siden Covid-pandemien, og sa at verdens milliardærer ble 3,3 milliarder dollar (33,8 milliarder kroner) rikere enn i 2020, og formuen deres hadde vokst tre ganger raskere enn inflasjonsraten.

Rapporten Inequality Inc. viser at sju av 10 av verdens største selskaper har en milliardær som administrerende direktør eller hovedaksjonær, til tross for stagnasjon i levestandarden for millioner av arbeidere rundt om i verden.

Noen av funnene i rapporten

  • Siden 2020, og begynnelsen av dette tiåret med økning av forskjellene har de fem rikeste mennene i verden sett formuen sine bli mer enn doblet, mens nesten fem milliarder mennesker har sett rikdommen sin falle.
  • Hvis hver av de fem rikeste mennene skulle bruke en million amerikanske dollar daglig, ville de bruke 476 år å tømme sin samlede rikdom.
  • Sju av ti av verdens største selskaper har en milliardær CEO eller en milliardær som deres hovedaksjonær.
  • Globalt eier menn 105 billioner dollar mer rikdom enn kvinner – forskjellen i formue er tilsvarende mer enn fire ganger størrelsen på USAs økonomi.
  • Verdens rikeste 1% eier 43% av alle globale finansielle eiendeler.
  • Den rikeste 1 % globalt slipper ut like mye karbonforurensning som de fattigste to tredjedeler av menneskeheten.
  • I USA, rikdommen til en typisk svart husholdningen er bare 15,8 % av den for en typisk hvit husholdning. I Brasil har i gjennomsnitt hvite mennesker inntekter som er mer enn 70% høyere enn de med afrikansk opprinnelse.
  • Bare 0,4 % av over 1600 av verdens største og de fleste innflytelsesrike selskaper er offentlig forpliktet til å betale sine arbeidere en lønn å leve av og støtte utbetaling av en slik lønn i sine verdikjeder.
  • Det ville ta 1200 år for en kvinnelig arbeider i helse- og sosialsektoren for å tjene hva en administrerende direktør i de største Fortune 100-selskapene tjener på gjennomsnitt på ett år.

Klassekrig

Rapporten fra Oxfam bekrefter det vi har påvist i steigan.no så lenge vi har eksistert. Det pågår en brutal klassekrig der ute og det er de superrike som vinner.

Og ikke bare det, fordi de eier eller kontrollerer mediene, klarer de å framstille sine interesser som menneskehetens interesser og får regjeringer over hele verden til å fremme politikk og reformer som forsterker denne plyndringa av verden. Og deres kaniner i medier og i de politiske partiene fordømmer enhver som påviser eller avslører overklassens krig mot menneskeheten som konspirasjonsteoretikere.

Enten det gjelder koronadiktaturet, «det grønne skiftet», The great reset eller krigen mot bøndene handler det om det samme: hvordan gjøre de rike enda rike og mesteparten av menneskeheten fattigere. Ingen av de «redaktørstyrte mediene» i Norge setter søkelyset på dette, ganske enkelt fordi deres lojalitet ligger hos milliardærklassen.

I Norge har vi for eksempel et kronprinspar som begge er lojale mot milliardærklubben i Davos og de kritiseres ikke for det av noen av partiene på Stortinget.

Forrige artikkelVanviddet i det «grønne skiftet»
Neste artikkelHvordan bryte den onde sirkelen av underutvikling i Det globale sør?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).