Ny strømkabel settes i drift – vil gi enda dyrere strøm

0
Finansministeren er kjent for sitt brede smil, men forbrukerne i Norge har lite å smile over.

Ny milliardregning til norske forbrukere, skriver Nettavisen.

Fredag 29. desember settes den nye strømkabelen Viking Link, som forbinder England og Danmark, i drift.

Kabelen har samme kapasitet som de nye kablene Norge har til England og Tyskland, men vil bare gå på halv kapasitet det første året.

Ifølge analyseselskapet Volt Power Analytics vil den nye kabelen sørge for prissmitte fra England til Danmark. Danmark har satset på et strømsystem som nesten utelukkende består av vindkraft, og er derfor avhengig av utveksling med andre land.

Høyere strømpriser i Danmark vil igjen smitte over til Norge.

Slik ser det ut i Stortinget når utenlandskablene tas opp til debatt.

Ifølge bransjenettstedet Europower viser analysen at Sørvest-landet vil få en økt strømpris på ca 1 øre uten avgifter som følge av den nye kabelen neste år, og 1,5 øre i 2025.

– En slik prisøkning høres beskjeden ut, men det vil faktisk gi produsentene i NO2 en ekstra inntekt neste år på 500 millioner kroner som følge av høyere strømpris – om analysene treffer, skriver bransjenettstedet Europower.

Har Fellesforbundet sovnet?

Et av LOs mektigste forbund, med 170.000 medlemmer, krevde på sitt landsmøte i høst at Norge går ut av Acer og EUs energiunion. I uttalelsen som ble vedtatt på forbundets landsmøte heter det:

«Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime».

Kraftopposisjonen fikk et like stort flertall med seg på å gå inn for å reforhandle avtalene om kraftkabler til utlandet.

I tillegg vedtok forbundet at:

  • Strøm skal være en strategisk samfunnsressurs under demokratisk kontroll.
  • Prisdannelsen i kraftsystemet må settes med basis i produksjonskostnadene, ikke slik dagens børsdrevne marked fungerer, der prisen styres av høyeste budgiver i Europa.
  • Strøm er en strategisk innsatsfaktor for industrien og et grunnleggende gode for husholdningene.

Men hvor blir det av Fellesforbundet og resten av LO? Har de sovnet? Vet de ikke at medlemmene deres bokstavelig talt lider under Jonas Gahr Støres nyliberale kraftregime? Har de ikke tenkt å gjøre noe for å sette makt bak kravene? Og hva med det flertallet som vant avstemninga på Fellesforbundets landsmøte med så solide stemmetall, har de også gått i hi?

Forrige artikkelPutin løfter krigens tåke i Ukraina
Neste artikkelHva er målet med Russlands massive rakettangrep på Ukraina?