Hva er målet med Russlands massive rakettangrep på Ukraina?

0
Bombenedslag i høyblokk i Kiev. Skjermdump fra video.

Eksplosjoner i Kiev idet Russland starter massivt angrep over Ukraina, minst 30 døde, skriver den ukrainske avisa Kyiv Post.

Den ukrainske avisa skriver videre:

Ukrainas flyvåpentalsmann, Yury Ihnat, sa at russiske styrker brukte en rekke missiler og droner.

«Vi har ikke sett så mye rødt på skjermene våre på veldig lenge – på tvers av alle områder, i alle retninger. Opprinnelig gjennomførte okkupantene rekognosering gjennom kamp med Shaheds, og deretter skjøt de opp missiler av forskjellige typer.»

I en samtale med AFP sa han senere: «Dette er det mest massive missilangrepet generelt,» og la til at denne opptellingen ekskluderte de første dagene av krigen som ble lansert i februar i fjor, og som så «konstante og uavbrutt» angrep.

I et innlegg på sosiale medier fredag morgen sa president Zelensky at Russland hadde skutt opp rundt 110 missiler mot Ukraina.

Den proukrainske neocon tenketanken Institute for the Study of War skriver:

Russland vil fortsette å gjennomføre angrep mot Ukraina i stor skala i et forsøk på å forringe ukrainsk moral og Ukrainas evne til å opprettholde sin krigsinnsats mot Russland. Zaluzhny (Ukrainas militære sjef, o.a.) uttalte at russiske styrker målrettet kritisk infrastruktur og industrielle og militære anlegg i Ukraina 29. desember.

Ukraina har satset på å utvide sin forsvarsindustribase det siste året, og de rapporterte russiske angrepene mot industrianlegg betyr sannsynligvis å hindre Ukraina i å utvikle nøkkelkapasitet for å opprettholde operasjoner for en lengre krigsinnsats. Ukraina har også søkt vestlige partnerskap for felles produksjon i Ukraina, og russiske angrep på industrianlegg tar sannsynligvis sikte på å øke risikoen for vestlige partnere og selskaper over deres nåværende risikotoleranse for å operere i Ukraina.

Det virker som en realistisk vurdering.

Sivile områder skal være rammet og minst 30 er drept, som ukrainske medier skriver. Målt mot størrelsen av det massive bomberegnet er det likevel et forholdsvis lavt tall. Det tyder på at det faktisk først og fremst er militære anlegg og kritisk infrastruktur som har vært målet. Russland prøver å knekke ryggen til den ukrainske militærmaskinen, og ser ut til å være på vei mot å lykkes med det.

På østfronten fortsetter Russland å male i stykker de ukrainske styrkene. Slik gjengis ett frontavsnitt av ISW:

Og selv Richard Kemp i The Telegraph har begynt å ane tegninga, sjøl om det har tatt tid:

Forrige artikkelNy strømkabel settes i drift – vil gi enda dyrere strøm
Neste artikkelSenator Lindsey Graham ber USA blåse deler av Iran av kartet