Når demokratiet svekkes, må folket vekkes

0
Illustrasjon: Shutterstock
Av Eirik Værnes.

Det gikk som vi hadde ventet: Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet stemte for å endre smittevernloven mandag kveld. Regjeringen får fullmakt til å innføre tiltak som isolasjon og karantene under en helsekrise. De trenger ikke å gå veien om Stortinget for å få innført inngripende tiltak. Vi så det under pandemien: bevegelsesfriheten ble innskrenket. Vi kunne ikke gå hvor vi ville, besøke venner eller familie når det passet eller reise til utlandet. Myndighetene visste best hvordan du skulle forholde deg til viruset kalt Sars-CoV-2. To år etter at utbruddet av Covid-19 ble definert som en global helsekrise, erklærte generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sykdommen apekopper også for en global helsekrise. Det gjorde han til tross for uenighet fra sitt eget ekspertpanel.

Nå blir det enda lettere for myndighetene å innføre disse tiltakene under en fremtidig pandemi.

«En svekkelse av demokratiet», sa Frp-leder Sylvi Listhaug om avgjørelsen, ifølge NRK. Hun kom med forslaget om at saken skulle stemmes over med fullsatt sal og navneopprop i Stortinget. Et forslag partiet Rødt støttet, fordi «saken er viktig for demokratiet».

Erlend Svardal Bøe fra Høyre sa at «endringene i smittevernloven er for å ha verktøyene klare om det oppstår en ny pandemi». Fortsatt virker det som om myndighetene tror at lockdown er det eneste som hjelper ved virusutbrudd.

Demokratisk problem

Jeg var på Stortinget i forrige uke, for å observere voteringen, og skildret besøket her: Media er med i kampen for demokratiet. Dessverre hadde jeg ikke mulighet til å ta turen på mandag.

At maktfordelingsprinsippet svekkes, og at Stortinget får mindre makt er ikke det eneste som er bekymringsfullt i denne saken. Avtalene Norge lager med WHO, som skal gi generalsekretæren i WHO rett til å innføre tiltak under en fremtidig helsekrise passer godt med beslutningen som ble tatt på Stortinget på mandag. Endringene i internasjonale helsereguleringer (IHR), som det skal stemmes over i mai 2024, vil føre til et krav om at medlemslandene tilpasser sitt lovverk slik at WHOs «anbefalinger» kan gjennomføres med umiddelbar virkning. Hvis forslagene til endringer i IHR går gjennom kan tiltak som isolasjon, karantene og krav om gyldig vaksinepass bli aktuelle.

To professorer i rettsvitenskap, Morten Walløe Tvedt og Hans Petter Graver, skriver i et debattinnlegg i Aftenposten at Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet setter Stortinget til siden.

«Den første måten Stortinget setter seg på sidelinjen ved å vedta paragraf 4-3a, er at den legger til rette for en mulig overføring av selvråderett angående isolasjon, karantene eller andre begrensninger i bevegelsesfriheten, til Verdens helseorganisasjon (WHO).»

Tvedt mener at endringene i IHR i sammenheng med disse endringene i smittevernloven kan gi WHO makt til å bestemme over smittevernregler i Norge. «Det er et kjempestort demokratisk problem.»

Alle andre representanter enn dem fra Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte i mot forslaget.

Det er fortsatt en mulighet for at saken blir stoppet.

Når det kommer til behandling av lovforslag er det litt andre regler som gjelder enn i vanlige saker, kan vi lese på Stortingets nettsider. Lovforslag må behandles to ganger i plenum for at loven skal bli vedtatt, med minimum tre dagers mellomrom.

I sitt debattinnlegg i Nationen stiller professor Morten Walløe Tvedt spørsmålet «Hva brast så høyt der i Stortinget mandag kveld?»

Kanskje det var lyden av Dovre som falt.

Vil gå utenom Stortinget

Det kreves altså en ny votering, som etter Stortingets regler kan skje først på torsdag, for at endringene skal gjelde. Men jeg har ingen tro på at innstrammingene ikke vil gå gjennom. Her virker det som at partilojaliteten går foran lojaliteten til landet.

Noe som er positivt med denne saken er at myndighetenes behov for makt og kontroll blir mer og mer synlig. Nå er hele resten av Stortinget i mot endringene som de to største partiene i Norge, sammen med Senterpartiet, vil få gjennom. De to største partiene i Norge gjennom de siste 100 årene vil gi seg selv muligheten til å ta avgjørelser uten å måtte gå gjennom Stortinget. Venstres Alfred Bjørlo var den som løftet saken frem og forklarte de alvorlige konsekvensene den kan ha for Norges befolkning og demokratiet vi er så stolte av. De største avisene har kommentert saken på lederplass, og har sluppet til debattinnlegg fra jusprofessorer. Nettavisa steigan.no har fulgt saken nøye.

I tillegg venter nå WHO-forhandlingene en avgjørelse i mai 2024. Endringer i IHR, en avtale Norge er bundet til, kan gi WHO mulighet til å bestemme om isolasjon og karantene-tiltak skal tas i bruk, om man må ha gyldig vaksinepass for å kunne bevege seg rundt, hvilke vaksiner eller medisiner du eventuelt må ta for å få gyldig pass. Det fra en organisasjon som mottar over 80 prosent av sin økonomiske støtte fra private sponsorer som kan ha interesse av hvilke legemidler som blir tatt i bruk.

Noen av konsekvensene kan være at WHO skal kunne bestemme hvem og hvor lenge folk skal sitte i isolasjon og karantene, hvilke vaksiner som skal godkjennes, at et globalt vaksinepass skal innføres, at friske mennesker ikke skal kunne reise inn i områder med smitte, om det vil bli tvangsvaksinering og om alle land må innføre en smittestopp-app hvor private helseopplysninger deles. Disse mulige konsekvensene av WHO-forhandlingene ble belyst og diskutert på Debatten på NRK, torsdag 19. oktober.

Hvor lang tid må det ta før det norske folket ser hva som skjer? Vi må jobbe på og informere om disse prosessene. Det er visst bare lyset som kan få dette glupske trollet til å sprekke.

Erna, Jonas og Trygve, hører dere meg? Dere er med på å gi landet vårt bort til globale organisasjoner som ikke har den norske befolkningens beste i tankene. Men alarmen går, og media og folket er visst lei av å trykke på slumre-knappen. God morgen.

Forrige artikkelCanada rapporterer 300 % økning i ‘uspesifiserte dødsårsaker’
Neste artikkelUkraina endrer planlagte militæroperasjoner på grunn av ammunisjonsmangel
Eirik Værnes
Eirik Værnes (f. 1988) skriver for Steigan.no og Binders.info. Til daglig jobber han på skole og har erfaring med barn som har spesielle behov. Tidligere har han vært medieovervåker for selskapet Yomando AB. Han er også musiker og har opptrådt med den kamerunske artisten Grace Eboué og det chilenske bandet Lecquian.