Mikroplast finnes overalt i naturen og i kroppen din

0

Kassert plast finnes overalt på kloden, kveler havene våre og forurenser matforsyningen vår, og finner til slutt veien inn i kroppen din hvor den kan samle seg over tid og gjør stor skade.

Av Romy Rohmann.

Forskere har oppdaget mikroplast i alle slags menneskelig vev inkludert morkake, lunger, milt, lever, nyre, hjerte, hjerne og avføring. I 2022 bekreftet nederlandske forskere også funn av mikroplast i kjøtt og melk, samt i blod fra både husdyr og mennesker.

Dr. Joseph Mercola skriver om dette i en faktasjekket artikkel 11. september:

Microplastics May Be Harming Your Body and Brain

Østerrikske forskere fant at plastmikropartikler trenger inn i hjernen til mus to timer etter at de har drukket vann forurenset med mikroplast. Slike plastmikropartikler øke risikoen for betennelse, nevrologiske lidelser eller nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers. Annen forskning viser også at mikroplastpartikler kan utløse atferdsendringer i likhet med demens.

Mikroplast er giftig for cellene og forskning viser at mikroplastpartikler kommer inn i cellene innen 24 timer etter eksponering, først og fremst samler de seg rundt cellekjernen. Når nivåene av mikroplast og eksponeringstiden øker, reduseres cellenes levedyktighet betydelig.

Kinesiske forskere har oppdaget mikroplast i hjertevevet til pasienter som gjennomgikk kardiovaskulær kirurgi, og noe av denne plasten så ut til å bli introdusert under selve operasjonen.

I 2020 estimerte forskning fra World Wildlife Federation International at en gjennomsnittlig person kan få i seg omtrent 5 gram plast hver uke, som er omtrent vekten av et kredittkort.

I gjennomsnittlig levetid vil en person konsumere rundt 40 pund (18,1 kg) mikroplast. Mens mye av dette vil passere gjennom deg, vil noe forbli og samle seg i organene dine.

Hvordan kan du redusere eksponeringen for mikroplast?

Mye av mikroplasten i kroppen din kommer fra inntak av mat og vann, det vil være lurt å bruke et vannfiltreringssystem av høy kvalitet og velge organisk mat når det er mulig.

Ved å unngå kjøtt eller animalske produkter fra husdyr (eller oppdrettsfisk) som har fått fôrpellets, vil du også redusere opptak av mikroplast fra matemballasje. Prøv også å redusere plastforbruket og mat pakket inn i plast generelt.

Du kan ta med drikkevann hjemmefra i glassflasker i stedet for å kjøpe flaskevann, og oppbevar mat i glass i stedet for plastposer.

Dette er bare en noen eksempler. Plast er rundt oss og kan være ekstremt vanskelig å unngå. Men hvis du begynner å se deg rundt, kan du finne mange områder i livet ditt hvor du kan redusere bruken av plast og erstatte det med noe som ikke skader miljøet og helsen din.

Vindturbiner er en stor kilde til spredning av mikroplast, og spres vidt og ukontrollert i naturen, og kan havne i nedslagsfeltet til folks drikkevann.

Jan Herdal skriver om dette på steigan.no 30 januar 2020: Vindkraft sprer mikroplast

Han skriver blant annet:

En bladlengde på ca. 70 meter og dermed en rotordiameter på 140 meter er vanlig størrelse på en vindturbin i dag. Det veier mange tonn. I løpet av noen år, avhengig av belastningen, kan slitasje redusere produksjonsevnen på et blad med inntil 30 prosent.

Vi har også skrevet om mikroplastfaren ved bruk av munnbind.

Her på steigan.no 10. april 2021: Munnbind kan føre til at farlige kjemikalier og mikroplast trekkes ned i lungene.

Vi puster inn mikroplast. Professor Michael Braungart, direktør ved Hamburg miljøinstitutt, siteres i Ecotextile News, at brukere av munnbind risikerer å puste inn kreftfremkallende stoffer, allergener og mikroplast. Det er rett og slett skremmende. Saken er også gjengitt i Daily Mail.

Forrige artikkelDe velvitende
Neste artikkelVærmanipulasjon er butikk