50 ganger dyrere strøm i sør enn i øst 

0

Fredag betalte sørlendinger ti ganger så mye for strømmen som innbyggere på Østlandet. Det skriver Fædrelandsvennen.

På Østlandet koster strømmen i snitt 11,8 øre per kilowattime inkludert moms, mens sørlendingene betaler 118 øre per kWh.

Forskjellen skal bli enda større lørdag. Da vil snittprisen på Østlandet være nede i 2,2 øre, mens den på Sørlandet vil ligge på 105,6 øre inkludert moms.

Det vil si at strømmen i sør blir nesten 50 ganger dyrere enn i naboregionen.

Hva er årsaken?

«Årsaken er at Sørlandet har hatt mindre regn og har lavere fylling i magasinene», sa nyhetsoppleseren på NRK. Det hadde hun fått beskjed om å si fra noen, for det er ikke faktabasert. Det er ganske enkelt fullstendig usant.

Eivind Salen, Motvind, kommenterer på Facebook:

Dette er sitat fra NRK Dagsrevyen i kveld, og det blir ikke mer sant av at NRKs programleder må lese opp en melding hun har fått fra hvem vet hvem. Folk bør skrive til NRK og informere dem, ringe dem ned og klage, det går ikke an å gi folk og næringsliv i hele Rogaland, Agder, Telemark, Vestfold og Sunnhordland sånne betingelser, og så la nyhetsopplesere i Oslo lese opp at det regner for lite her hos oss. Derfor må vi betale 50 ganger mer for strømmen.

I morgen skal vi betale 60 ganger mer. Det er et resultat av løgn på løgn. Det er den verste type løgn, den som har konsekvenser for millioner av mennesker og naturen vi lever i, og som får fortsette selv når den er avslørt.

Østlandet har hatt regn og flom så det holder. Kraftselskapene skulle ha sikret seg bedre med å ha lavere fylling før flommen kom, og når den kom, så skulle sikkerheten være første prioritet, og dernest produsere strøm av vannet som renner gjennom turbinene. Den kunne vi tatt i mot i NO2, og hatt lav strømpris vi også. Men vi har sendt den videre, og fylt på med det doble og triple og mer enn det også, på vei ut i Europa.

To uker på rad har vi eksportert over 1 milliard kilowattimer, netto. Det aller meste går ut fra NO2, og til Europa. Dette er avtaler gjort i 2013, 2015, og flere år systematisk, alltid forsøkt sementert før det kommer til overflaten og folk får sjansen til å skjønne hva det er.

Nettoperatøren Statnett, skilt ut fra Norges Vassdrag og Energidirektorat (NVE) (en gang en del av direktoratet, altså), de skrev i 2013 at kablene til England og Tyskland ville føre til økt strømpris på cirka 3-4 øre/KWh, sammenlignet med om kablene ikke ble bygd. De skrev også at det ville være bra for forsyningssikkerheten, for stabil kraftproduksjon i Europa ville kunne supplere Norge om det ble mangel på vann her.

Faktum er at Europa legger ned den stabile kraftproduksjonen sin. Tyskland har greid kunststykket å gjøre seg selv til nettoimportør av kraft, de har lagt ned den utslippsfrie kjernekraften, og kjører på med brunkull mer enn dobbelt så forurensende som gasskraftverk Norge nå driver og elektrifiserer.

Det er politikken til Solberg, Støre & co som gir oss vanvittige strømpriser

Når de skylder på «lav fyllingsgrad» med alt det regnet vi har hatt i sommer skjønner de fleste at de bløffer. Dette er en villet politikk og ingen naturkatastrofe, og det er meningen at det skal fortsette slik, hvis altså ikke det norske folket våkner opp av tornerosesøvnen og reagerer mot denne plyndringa av norske vannkraftressurser til Støres venner på kontinentet slik at de kan få sitt vanvittige «grønne skifte» til å fortsette litt til.

Forrige artikkelKina bygger Sør-Amerikas portal til Asia
Neste artikkelMysteriet i Maui – hvor er alle barna?