Strømkrisen er politisk vedtatt

0

Av Thomas J. Middelthon, siviløkonom.

Vi har i løpet av den siste uken hatt kraftig nedbør i Sør-Norge og vi hører historier om magasiner som renner over pga store vannmengder. Likevel er strømprisen i det såkalte NO2, altså det sørlige Norge, nærmere 1 kr pr Kw/H. Produksjonspris er rundt 11 øre.

Vår energiminister uttaler seg til pressen i artikkelen nedenfor. For meg viser dette med all tydelighet at han ikke har forstått noe som helst. Enten fordi han rett og slett ikke evner å forstå. Eller fordi han ikke vil – fordi han har «en annen agenda» enn å sikre landet vårt tilstrekkelig mengde strøm til fornuftig pris.

En slik agenda kan feks handle om overdrevet tro på det såkalt grønne skiftet og et ønske om å tilpasse seg diverse agendaer som fremmes av bla. EU, FN, WHO og WEF. Som igjen i stor grad er dominert av og fremmer interessene til globale, ikke-demokratiske krefter som allerede preger verdenssamfunnet i altfor stor grad.

Vi kan derfor gjenta: Strømkrisen er politisk vedtatt, med nær uregulert tilknytning og store overføringskabler til et nå skakkjørt europeisk energimarked. Norsk energiproduksjon er og vil trolig alltid være altfor liten til å ha noen som helst innvirkning på europeiske energipriser. Ønsker og planer om å øke norsk energiproduksjon ved etablering av vind-industri på land og til havs er derfor meningsløse og utenfor enhver logikk. Dette er uansvarlig og ikke på noen måte bærekraftig med tanke på økonomi og miljø.

Det bør være åpenbart at vi trenger et kraftig skifte i norsk politikk. På dette og en rekke andre områder. Fordi vi er på ville veier. Dette etterlengtede og hardt tiltrengte skiftet må vi snakke mer og høyere om.

Se artikkelen i Aftenbladet her.

«KRISTIANSAND: – Vi kan ikke leve med den store prisforskjellen mellom landsdelene over tid. Jeg forstår frustrasjonen, men mener likevel det ville være dumt å ta politiske grep. Løsningen er å bygge ut mer fornybar energi. Det kanskje aller viktigste for å utjevne prisforskjellene vil være å bygge ut et bedre nett for kraftutveksling mellom landsdelene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Fædrelandsvennen.

Onsdag kveld besøkte statsråden Bare studenthus som nylig åpnet i de tidligere lokalene til Sørlandet kunstmuseum i Skippergata i Kristiansand. Der fikk han blant annet innspill fra studenter og ansatte på Universitetet i Agder som studerer fornybar energi og arealplanlegging.»

«Onsdag var strømprisen i Sørvest-Norge 93,9 øre per kilowattime, mens den både på Østlandet, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge var mellom 18,5 og 18,7 øre. Torsdag er forskjellene omtrent de samme.

Terje Aasland legger ikke skjul på at utenlandskablene som går mellom Agder og Danmark, Tyskland og Nederland gir høyere strømpriser i vår landsdel. Han legger til at krigen i Ukraina og den påfølgende kraftmangelen i Europa har forsterket dette.»

«Terje Aasland er ikke så bekymret for at de større kraftkrevende industribedriftene ikke skal klare å håndtere de høye strømprisene. Han viser til at de ofte har sikret seg langsiktige strømavtaler. Vanskeligere kan det være for mindre bedrifter som opplever å få høyere utgifter enn sine konkurrenter andre steder i landet.

– Jeg tror en storstilt utbygging av vindkraft utenfor kysten vil bidra til å dempe strømprisene i Sørvest-Norge, sier han.»

Les: La naturen leve!

AFTENBLADET MENER: Det er sterke krefter i sving når regjering, fagforeninger og lobby- og interesseorganisasjoner presser fram kontroversiell politikk.


Denne artikkelen er gjengitt etter et innlegg på Facebook av Thomas J. Middelthon med forfatterens velvillige godkjenning.

Forrige artikkelKrigshaukene i USA vil sende enda mer våpen til Ukraina
Neste artikkelFornybaradelen på Arendalsuka
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.