Nå er det full fart for insekter i norsk kosthold

0
Illustrasjon: Invertapro

Vi må normalisere bruken av insekter og larver i matlaging, sier Alexander Solstad Ringheim, gründer og CEO i Invertapro. Målet er å produsere 70 tonn i uka i 2025.

Av Romy Rohmann.

Dette skriver connectvest på sine hjemmesider og de skriver videre: Det er han ikke alene om å mene. For at verden skal kunne produsere nok mat på en bærekraftig måte, må vi se på alternative proteinkilder. Neste år får Voss en larvefabrikk som skal produsere 10 tonn larver i uken. Fabrikken vil bli den første insektfabrikken i Norge.

Invertapro produserer:

Insekter til produksjonsdyr: insektbaserte fôrprodukter til laksefisk og fjørfe.

Insekter til kjæledyr: bærekraftig næringsrikt hundefôr.

Insekter til mat (larveriet.no)

BLØME som er ekstret fra insekter som fremmer vekst, styrker planter og bidrar til å bedre mikrolivet i jorda.

Invertapro og Larveriet er samme organisasjon. Mens Invertapro står for oppdrett av insekter, og utvikling av fôr- og gjødselprodukter, driver Larveriet  med å utvikle matprodukter.

Invartapro skriver på sin hjemmeside:

Etter 7 år med innovasjon, gjennom 14 forskningsprosjekt og 15 000 operasjonstimar, er me klare for å skalere opp og levere sirkulære insektsprodukt til mat- og fôrmarkedet. Du kan lese mer om Invertapro her:

https://www.invertapro.com/

Larveriet er firmaet som skal produsere innsekter som skal brukes i matproduksjon. Larveriet på Voss er i gang med solide støttespillere i blant annet Norgesgruppen.

I januar 2022 inngikk Invertapro et samarbeid med NorgesGruppen, målet var å bygge en fullskala fabrikk på Voss. Selskapet skal hente rundt 40 millioner kroner for å finansiere fabrikken, som skal stå klar med første del i 2022/2023. Produksjonen starter med ti tonn larver i uken, og skal økes til 70 tonn i uken i 2025.

Norgesgruppen skriver om dette samarbeidet her i januar 2022.

Vi skreiv artikkelen: De vil tydeligvis at vi skal leve av larver, insekter og kunstig kjøtt, her på steigan.no 24.januar i år da skreiv vi bla:

Nysgjerrig på fremtidens mat? MENY relanserer det helt unike brødet som er bakt med mel fra melbillelarver. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. I 2023 relanseres brødet og vil selges i ALLE butikkene våre.

Vi har gleden av å presentere en smak av fremtidens mat!

Brødnyheten Mjølmums er et smakfullt grovbrød som inneholder en liten andel tørkede og malte melbillelarver, og dermed det første lille steget på veien til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat.

Melbillelarvene øker proteininnholdet i brødet med ca. 10%, det er utviklet av Bakehuset og larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

I et bærekraftperspektiv er larver definert som fremtidens mat. Mel fra melbillelarver er proteinrikt og næringsrikt, og er et rent produkt – kun knuste larver – som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.

Invertapro/Larveriet åpner snart for folkefinansiering skriver de den 13. juli i år. De ønsker å utvide produskjonen og har sjølsagt fått med seg NRK på laget for å framsnakke insekter til menneskemat. I episode 4 av Larveskolen handler det om produksjonen på Voss.

Larveriet skriver på sine hjemmesider:

Berekraftig mat

Larvar er heilt i særklasse når det kjem til berekraft. Det er hovedgrunnen til at FN og EU seier larvar er mat for framtida.

Larvane treng mykje mindre vatn, fôr og areal enn kjøt, og slepp ut langt mindre drivhusgassar.

I tillegg er Larveriet spesialistar på å bruke ressursar som elles ville blitt matsvinn. Matvarer som er gått ut på dato og restar frå matindustri blir sortert, kvalitestsikra og stabilisert for å bli trygt og varig larvefôr.

Larvane frå Larveriet er difor sirkulærøkonomi i praksis, som gjer at mindre ressursar går til spille, og at Noreg kan produsera meir mat utan å bruke meir areal.

Du kan lese mer her: https://www.larveriet.no/

Målet er altså 70 tonn larver i uken i 2025.

«Eat ze bugs» var et satirisk uttrykk brukt om Klaus Schwab og World Economic Forum sin «The Great Reset», nå også med  Norgesgruppen og NRK med på laget.

Fra World Economic Forum:

5 reasons why eating insects could reduce climate change

Les også: Italia og Ungarn vedtar lover for å beskytte innbyggerne mot insekter i mat

Forrige artikkelKrisa i Niger handler også om gassrørledning til Europa
Neste artikkelVil gi 50 milliarder til Siri Kalvigs Nysnø – pengene skal tas fra oljefondet