Vil gi 50 milliarder til Siri Kalvigs Nysnø – pengene skal tas fra oljefondet

0
Hvorfor det da?

SV vil gi 50 milliarder til Siri Kalvigs Nysnø. Pengene skal tas fra Folketrygdfondet Hun ble lovet 20 milliarder for åtte år siden, men Siri Kalvig og Nysnø har kun fått tre. Nå vil SV utruste Kalvig med titalls milliarder. Dette skriver Stavanger Aftenblad.

Hvorfor dette? Hvorfor skal Siri Kalvig har 50 milliarder fra fellesskapet og hva er Nysnø?

Siri Kalvig er administrerende direktør i Nysnø, som ifølge Proff er et fond som er 100% eid av Næringsdepartementet.

Men Siri Kalvig har altså gjort det mesterstykket å få lange sugerør nede i statskassa og bli leder for et statseid fond som opptrer som om det var et privat fond. I 2022 sa hun:

Siri Kalvig og Nysnø: – Har krav om å tjene så mye penger vi klarer

– Måten du investerer på om du skal sysselsette 200 millioner kroner eller tre milliarder er helt forskjellig. Utfordringen vår nå er forutsigbarhet, for bare da kan vi lage en optimal investeringsstrategi. Det har vi klart, men det er et krevende kunststykke å bygge en organisasjon, en god investeringsstrategi og aldri vite hvor store vi skal være, sier Kalvig, og legger til:

– Jeg vil ikke at du skal vinkle på dette, fordi det er ikke slik at vi krever noe. Men det er behov for sinnssykt mye kapital i en klimavennlig retning. Nysnø er i posisjon til å bidra til betydelige kutt i CO2-utslipp, og samtidig sikre at velferdsstaten får sin del av den fremtidige avkastningen.

Meteorolog Siri M. Kalvig startet Storm Weather Center i 1998 med en egenkapital på 95.000 kroner, sammen med TV 2 og Idekapital. Siden vokste selskapet seg stadig større og byttet navn til StormGeo.

I januar 2014 vokste StormGeo seg dobbelt så stort ved å kjøpe den amerikanske værtjenesten Applied Weather Technology (AWT). Dermed fikk StormGeo totalt 320 ansatte på verdensbasis, som har forholdt seg til hovedkontoret i Bergen hvor 50 personer er ansatt. Oppkjøpet gjorde at StormGeo ble verdens største værvarsler for shipping- og offshorebransjen.

Wallenberg-selskapet EQT kjøpte så selskapet for 1,5 milliarder kroner før fradrag for gjeld.

Klimainvesteringer

Fondet Nysnø skal bidra til å hente inn utenlandsk kapital til såkalte klimainvesteringer, men det er ikke godtgjort at slike investeringer vil ha noe å si for eventuelle klimaproblemer eller at det er noe fornuftig sett fra skattebetalernes side at staten eier et investeringsfond som i realiteten opptrer som en privat risikokapitalist. At det bygger profilen og verdien til de statsfinansierte aktørene, er det jo ingen tvil om.

Og SV synes tydeligvis denne formen for statlig risikokapitalisme er gjeve greier.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNå er det full fart for insekter i norsk kosthold
Neste artikkelFrankrike sluttet aldri å plyndre Afrika, nå stokkes kortene på nytt