Det geopolitiske utsynet utover den nylige Belle Époque

0

Hva vil etterfølge de destruktive sjokkene fra «The Deplorables», pandemien og krigen i Europa?

Essay

Av Dennis Riches og Johan Eddebo

«Tre hundre mil bortenfor enden av telegrafkabler og postbåtlinjer visner og dør de utslitte utilitaristiske løgnene til vår sivilisasjon, for å bli erstattet av rene fantasiøvelser, som har nytteløsheten, ofte sjarmen og noen ganger den dypt skjulte sannheten, av kunstverk
Joseph Conrad, Lord Jim, kapittel 29.

«Vi må slepe vår personlighets kjede og kule til slutten. Dette er prisen man betaler for tankens infernalske og guddommelige privilegium; så i dette livet er det bare de utvalgte som er straffedømte – en strålende gjeng som forstår og stønner, men som tråkker jorden rundt blant en mengde fantomer med maniske gester og idiotiske grimaser. Hvem vil du helst være: idiot eller domfelt?»
Joseph Conrad, rundt 1900, sitert i Zdzisław Najder, Joseph Conrad: A Life (Camden House, 2007).

Belle-époquisme: Dette er ikke et ord, men vi foreslår at det burde være det. Belle Époque refererer til perioden i Europa mellom 1871 og 1914 da det var en kombinasjon av kunstnerisk oppblomstring, økonomisk ekspansjon, varig fred og rask teknologisk endring (elektrisitet, fotografi, film, telefonen, bilen, havkryssere, fly, gummidekk, anestesi, aseptisk teknikk, sanitæranlegg, rørleggerarbeid). Komforten og underholdningen som et voksende borgerskap nøt, ga en illusjon om at Europas historie med krig, hungersnød og plager ble løst og at menneskeheten var inne i en tid med sann fremgang. Radikal revolusjon og kontrarevolusjon hadde endelig satt seg inn i det moderate idealet om liberalt flerpartidemokrati. Begrepet belle-époquisme som vi foreslår her refererer til denne prosessen med å være bevisst på å leve i en vakker epoke, men også til den traumatiske desillusjonen og forvirringen som kommer når en krise rammer og elendigheten begynner å berøre de tidligere upåvirkede. For det første er det manglende evne til å fatte muligheten for at dette gyldne riket på sin bane mot utopi noen gang kan vakle det minste, etterfulgt av den påfølgende kollektive derealiseringen og stadig mer desperate former for eskapisme når sprekkene endelig dukker opp.

Ikke desto mindre kan denne prosessen ikke skilles fra dens mediatiske innramming og reproduksjon. Belle-époquisme må derfor anses å referere til både den ideologiske reproduksjonen og utnyttelsen av fenomenets kulturelle kjennetegn så vel som den faktiske psykologien ved å leve i perioden og reagere på dens bortgang.

Belle Époque har en spesiell plass i den moderne fantasien, kanskje fordi en ny Belle Époque fant sted i Vest-Europa og Nord-Amerika nøyaktig et århundre senere i perioden 1970-2014, en epoke også preget av tro på nye teknologier og en antatt «slutt på historien». Dette var sannsynligvis mest markert på slutten av 1980- og 1990-tallet da triumferende vestlig kapitalisme plausibelt kunne erklære seier over «det onde imperiet», og potensialet for ytterligere økonomisk vekst var fortsatt betydelig. Betydelig nok er også midten av 2010-tallet preget av fremveksten av en sterk kulturell strøm av nostalgi, spesielt i forbindelse med den nevnte perioden.

Café Nope in Yoyogi

Men det er også en klar tilknytning til den tidligere iterasjonen av vår nylige «vakre æra», sannsynligvis gjennom lignende psykologiske mekanismer.

Det er en lang liste over nyere historiske, fiktive og biografiske filmer satt i den originale Belle Époque (overlappende med den edvardianske epoken i Storbritannia, 1901-1914), eller filmatiseringer av romanene skrevet av emnene til disse biopikkene: Colette, Toulouse-Lautrec, Oscar Wilde, Sarah Bernhardt, Joseph Conrad, Anatole France, Leo Tolstoy, Fyodore Dostoevsky, Anton Chekov, Sigmund Freud, Carl Jung, Nikola Tesla, Coco Chanel, Marcel Proust, en rekke filmer om livet til malere (Van Gogh, Cézanne, Renoir, Gaugin), Moulin Rouge, The Greatest Showman (basert løst på P.T. Barnum), Titanic, La Vie en Rose (om Edith Piaf), Gigi, Cheri (fiksjon satt i Belle Époque), 1900, en rekke filmer om Dreyfus-affæren, og en HBO-dramaserie med tittelen The Gilded Age (den amerikanske betegnelsen for Belle Époque laget av Mark Twain). The Age of Innocence var en annen film (og roman) med en tittel av interesse fordi uskyld kan være en nøkkel til å forstå den moderne fascinasjonen med denne epoken. Til tross for tragediene og samfunnskritikken som er skildret i disse historiene, fant de sted i en tid med optimisme, en lang fred der ingen kunne forestille seg hva som ennå skulle skje i skyttergravene under Den store krigen eller senere i Auschwitz og Hiroshima. Vi har en viss mengde misunnelse for denne uskylden, så lenge vi ikke ser for oss å jobbe i den som fattige tjenere.

Det er nostalgi etter en tid da verden ga mening, da de grunnleggende veiledende fortellingene om fremskritt og en kollektiv sivilisasjonsskjebne ikke bare var plausible, men tilsynelatende også belønnet med nye og uventede frukter for hvert år som gikk.

Denne listen over filmer kan være mye lengre, og den reiser andre spørsmål om hvorfor denne epoken er et så innbringende tema for filmindustrien. Det er relativt færre filmer om perioden rett før Belle Époque – for eksempel da den amerikanske borgerkrigen fant sted og Europa var i konstant omveltning da monarkier døde en langsom død og proletarisk revolusjon raste Tyskland og Frankrike (Les Misérables er et unntak). Det var mye drama i den epoken også, men det ser ikke ut til at vi ønsker å dra dit. Historiene til Belle Époque er kjent for å være historier for og om borgerskapet. Tilskuerne har kanskje ikke samme sosiale rangering eller sjeldne skjønnhet og talenter som hovedpersonene, men de er nærme nok til å finne historiene inspirerende og ambisiøse. Klassekamp, internasjonale spenninger og kolonialismens redsler er der, men de danner bakgrunnen for historier som først og fremst er biografier sentrert rundt kunst, litteratur, berømmelse, kjærlighet, ekteskap og familie. Dette er også fabelaktige historier i øynene til en samtidskultur som er opptatt av identitetspolitikk fordi Belle Époque var første gang intellektuelle og forfattere begynte å skrive om seksualitet og kjønnsroller. Colette og Oscar Wilde får velfortjent oppmerksomhet som pionerer som brøt sosiale tabuer, men det er talende at Hollywood aldri har laget en biografisk film om Vladimir Lenin – som ikke er å si at vi er ivrige etter å se hvordan den ville fremstilt hans livshistorie.

Skuespillets opptatthet av denne typen epoker avslører noen sentrale kjennetegn ved moderne integrasjonspropagandafortellinger generelt. Integreringspropaganda tjener til å forsterke vår identifikasjon med den sosiale orden og styrke våre roller i den, så den spiller på grunnleggende temaer i de dominerende metafortellingene til et samfunn (Ellul 1962).

Belle-époquisme som mediefenomen (forskjellig fra de kulturelle egenskapene til en slik æra) anses best som en viss underkategori av arven vår av triumfalistiske og progressivistiske fortellinger generelt, som de eksemplifisert av USAs president Johnsons Great Society (under krig mot Vietnam), det svenske etterkrigstidens Folkhemmet, eller Jackson-tidens Manifest Destiny (under folkemordet på urfolk).

(Wikipedia) American Progress (1872) av John Gast er en allegorisk representasjon av moderniseringen av det nye vesten. Columbia, en personifisering av USA, vises som leder av sivilisasjonen vestover med de amerikanske nybyggerne. Hun vises som lysbringer fra øst til vest, snor telegraftråd, holder en bok og fremhever ulike stadier av økonomisk aktivitet og utviklende transportformer.
På venstre side er urfolksamerikanere fordrevet fra hjemlandet.

Narrativ av Belle-époquisme-typen skiller seg fra disse mer generelle eksemplene på vestlig triumfalisme ved at den reagerer på en destabilisering av det mer generelle ideologiske rammeverket. Den tjener til å bekrefte den tilsynelatende håpefulle banen i roten til vårt samfunns selvforståelse i en situasjon der dets ideologiske stabilitet er truet. Det betydelige skjæret av nostalgi i den nylige iterasjonen av denne romantiske overnasjonalismen er en viktig indikator på at verdier oppfattes som truet.

Nøyaktig det samme fenomenet var til stede i nazistisk ideologi som påkalte tapet av en tidligere arisk perfeksjon for å etablere en ambisjonell skisse av fremtiden, og forbindelsene til den nylige gjenopplivingen av «tradisjonalisme» i Vesten er mange.

På en eller annen måte er vold like under overflaten av dette settet med historier, og reflekterer tilsynelatende vår vakre fortid.

Og følgelig var tragedien med den originale Belle Époque at den lange freden inneholdt mange ulmende konflikter og forbitrelse som førte til katastrofen i 1914, men få hadde ønsket å ta hensyn til dem. Mye av rikdommen i Europa ble generert av koloniseringen av Afrika som formelt ble etablert på Berlinkonferansen i 1884. Påskuddet var, nå som Europa hadde avskaffet slaveriet, at Europa var forpliktet til å avskaffe arabisk-muslimsk slaveri i Afrika og bringe sivilisasjon og fri og rettferdig handel til afrikanere.

Tegn på problemer var tydelige for alle som tok hensyn til innsatsen de europeiske maktene gjorde for å unngå diplomatisk isolasjon. Disse var stort sett for usmakelige til bry velgerne med. Det franske militære, diplomatiske og sikkerhetsetablissementet hadde en agenda de ønsket å følge utenfor de demokratiske institusjonenes øyne. De var fortsatt harme over tapet til Tyskland i 1871 og gjennomførte dermed sin egen «kalde krig»-planlegging for fremtidig konflikt med Tyskland. Tyskland, Russland, Frankrike og Storbritannia var alle på utkikk etter måter å unngå diplomatisk isolasjon på og å også oppheve de osmanske og østerriksk-ungarske imperiene for å få tilgang til olje i Midtøsten – det nye gullet i det 20. århundre.

Russland var den utstøtte som ingen ønsket å inngå en allianse med fordi det fortsatt var et autokrati som var for brutalt for de raffinerte følelsene til «europeisk demokrati», men det var for stort til å bli ignorert. Frankrike hadde anstrengt forholdet til Russland i flere tiår på grunn av Napoleon I og senere på 1860-tallet med Napoleon III etter at Frankrike, Det osmanske riket og Storbritannia hadde beseiret Russland i Krim-krigen. (Legg merke til ekkoet av alt dette i Europa i 2023.) Ikke desto mindre, for å motarbeide Tyskland, gjorde Frankrike store anstrengelser på 1890-tallet for å fornye økonomiske og diplomatiske bånd med Russland. Frankrike engasjerte seg også i det berømte hemmelige diplomatiet med Storbritannia, som satte scenen for den store krigen 1914-18 (ingen kalte det første verdenskrig før andre verdenskrig).

Nå som da spiller Russland (og i økende grad Kina) rollen som folien i historien om vestlig overherredømme og truede utopiske bane. Det blir fremstilt som en betydelig trussel mot «demokrati» og vestlige verdier. Russland er malt som en betydelig trussel mot overgangen til fornybar energi, en hindring for LHBTQ+-rettigheter, og regnes til og med som en betydelig kilde til en spredning av rasisme, anti-islamistiske følelser og antisemittisme i vestlige samfunn. Lignende kilder til konflikt knyttet til verdier og etnisitet var til stede i oppkjøringen til første verdenskrig.

Feillinjene i denne perioden ble tydelige under Dreyfus-affæren i Frankrike, en mindre spionasjeskandale som vokste til en stor politisk skandale, som varte i tolv år fra 1894 til 1906. Den jødiske offiseren Alfred Dreyfus ble feilaktig anklaget for å ha solgt hemmeligheter om fransk artilleri til Tyskland. Etter hans første forhastede rettssak ble det klart at militærrettssaken hadde tiltalt feil mann, men de ansvarlige for påtalemyndigheten kunne ikke innrømme feilen. Skandalen og tildekkingen avdekket rasemessige, religiøse og politiske skillelinjer som det høflige samfunnet hadde antatt ikke lenger eksisterte i denne opplyste epoken. En virulent antisemittisme kom til overflaten, det samme gjorde de republikansk-monarkistiske (konservative-progressive, religiøse-sekulære) skillelinjene et århundre før, under revolusjonen på 1790-tallet. De raske endringene i industrialiseringen hadde også skapt vinnere og tapere, og de etterlatte i denne gullalderen reagerte med å rette sin harme og sinne mot den «jødiske forræderen». Dreyfus ble frikjent, men den virkelige gjerningsmannen ble aldri forfulgt, og de som var skyldige i tildekningen slapp også tiltale. Krisen avslørte at alt ikke var bra i Belle Époque. Det var et nøkkeløyeblikk da vennskap og familier begynte å splittes uopprettelig over forskjeller i politisk mening. Det var ikke lenger så lett å nyte en bekymringsløs kveld med venner på Folies Bergère (Bredin 1993).

I Storbritannia ble lignende motsetninger avslørt av den voldsomme aktivismen til Edmund Morel mot den belgiske kong Leopolds private koloni i Kongo. Flere misjonærer og journalister hadde begynt dette arbeidet før Morel, men Morel forvandlet bevegelsen mot Leopold til en styrke som fikk den britiske regjeringen til å handle i forholdet til Belgia. Kampanjen spredte seg også til USA og andre nasjoner i Europa. De var splittet med sine egne motsetninger fordi alle nasjonene som protesterte mot kong Leopolds virksomhet begikk sine egne grusomheter mot urfolk på forskjellige deler av kloden. Dette var en epoke da rasemessig overherredømme ble tatt for gitt og diskutert eksplisitt, uten skam, i likhet med behovet for å konfrontere den «gule faren» (et begrep laget i 1897) og bevare overherredømmet til den hvite rasen.

Grusomhetene i Kongo overgikk alle andre begått av imperiemakter. Dermed ga kong Leopolds forbrytelser de andre kolonisatorene en følelse av overlegenhet. I disse motsetningene er årsaken til den store krigen klar. Hver kolonimakt ønsket å se seg selv som mer rettferdig enn de andre – en åpenbar psykologisk forsvarsmekanisme som var nødvendig for å unngå innrømmelse av deres egen brutalitet. Dette førte til at de europeiske maktene snudde seg mot hverandre. Rasehierarkiets logikk tilsa at hvis europeere var overlegne afrikanere, så var britene overlegne tyskerne, eller omvendt. Pankaj Mishra oppsummerte situasjonen i 1914 i et essay publisert for Remembrance Day i 2017:

Den første verdenskrig markerte faktisk øyeblikket da den voldelige arven fra imperialismen i Asia og Afrika vendte hjem og eksploderte til selvdestruktivt blodbad i Europa… vi bør huske hva Hannah Arendt påpekte i The Origins of Totalitarianism .. …at det var europeere som i utgangspunktet omorganiserte «menneskeheten til herre- og slaveraser» under deres erobring og utnyttelse av store deler av Asia, Afrika og Amerika… den ekstreme, lovløse og ofte vederlagsløse volden til moderne imperialisme gikk til slutt i en boomerang på opphavsmennene. Den indiske forfatteren Aurobindo Ghose var en av mange antikoloniale tenkere som spådde, selv før krigsutbruddet, at «beryktende, aggressive, dominerende Europa» allerede var under «en dødsdom», i påvente av «utslettelse» – akkurat som Liang Qichao kunne se, i 1918, at krigen ville vise seg å være en bro som forbinder Europas fortid med imperialistisk vold med fremtiden for nådeløst brodermord (Mishra 2017).

I 1909 hadde Belgia tatt Kongo bort fra Leopold og satt det under lovgivende kontroll. Kongo ble en vanlig europeisk koloni, med bare det vanlige nivået av urettferdighet, men nå fikk kongolesiske barn i det minste ikke hakket hendene av for forbrytelsen å ikke samle gummikvoten.

En av begrensningene til aktivistenes kampanje for afrikanere var at de bokstavelig talt tok kolonialismens løfte om at afrikanere ville bli opplyst mens de fikk lov til å drive frihandel. Dette betydde, ideelt sett, at de ville få lov til å selge gummi og kakao hvis de valgte det og hvis prisen gjorde innsatsen verdt for dem – hvis det var verdt å gi opp deres tradisjonelle livsstil. Det var en naiv oppfatning som ikke kunne realiseres i Kongo eller noe annet sted i Afrika. De edle intensjonene ble motarbeidet i et dikt fra 1899 av Wilfred Scawen Blunt der djevelen forteller Gud: «Den hvite manns byrde, Herre, er byrden av hans penger.»

På en måte viser dette oss hvor dypt penetrasjonen av den progressivistiske meta-narrativet har nådd, og hvordan selv kritikk av imperialismens utskeielser er preget av en tro på den grunnleggende integriteten til opplysningsidealene. Reformatorenes innsats blir effektivt avgrenset av den stilltiende antagelsen om at vi egentlig bare trenger å rydde veien for at fremskritt og demokrati kan utfolde seg på egen hånd.

Ved denne innrammingen av situasjonen blir en effektiv strukturell kritikk undergravd, og potensielle subversive krefter blir renset, redusert til indirekte tilhengere av systemet. Mer radikale og enkle tilnærminger blir sperret av og fremstilt som for overdrevne.

Mens Dreyfus-affæren avslørte spenningene som koker over i Frankrike, gjorde Morels aktiviteter i Storbritannia det samme. Med sine støttespillere og sin høye profil i media var han en kraft som valgte politikere og utenriksdepartementet måtte regne med, og han kritiserte dem nådeløst. Før krigen og etter den startet var han en kritiker av det hemmelige diplomatiet mellom Frankrike og Storbritannia (Entente Cordiale) som førte til krig, og etterpå så han at erstatningene som ble pålagt Tyskland ved Versailles-traktaten ville føre til en fremtidig katastrofe . Under krigen hadde respekten og beundring for ham forsvunnet ettersom landet ble feid opp i pro-krigsfeber. Han ble snart fengslet for det mindre forræderi å ha sendt «antikrigs»-litteratur til nøytrale nasjoner. Ikke desto mindre ble han et fremtredende parlamentsmedlem for Arbeiderpartiet etter krigen. Adam Hochschild, i King Leopolds Ghost, beskriver skiftet i Morels formuer da han ble kritiker av krigen:

Morel var blant de håndfulle på hver side i Europa som sa åpent at krigen var galskap. Gjennom en rekke traktater holdt hemmelig for offentligheten og parlamentet, hevdet han, hadde Storbritannia blitt fanget opp i en unødvendig katastrofe. Han var ingen pasifist; han sa at han ville kjempe hvis Storbritannia ble angrepet, men det hadde det ikke blitt. Han ble bedt om å fratre sin stilling som stortingskandidat for The Liberal Party. Med en liten, beleiret gruppe av likesinnede menn og kvinner, dannet Morel Union of Democratic Control (UDC), som raskt ble hovedstemmen for antikrigsmotstandere i England. UDC-aktivister fant ut at posten deres ble åpnet av Scotland Yard og telefonsamtalene deres ble avlyttet. Mobber brøt opp møtene deres… Snart var det ingen i London som ville leie møtesal til UDC. På alle sider forlot tidligere beundrere Morel. Da en gammel journal-venn, nå i uniform, verdiget seg til å hilse på ham på gaten, ble Morel så rørt at han gråt og sa: «Jeg trodde ikke noen ville snakke med meg nå.» … Om et av verkene Morel klarte å få publisert mens han holdt ut alt dette, Ten Years of Secret Diplomacy, skriver historikeren A.P. Taylor: «Alle senere studier av ‘krigsopprinnelse’ stammer fra [det]… mellomkrigshistorikerne var… som klippet fra kappen hans… Morel forårsaket mer enn en endring av metode; han forårsaket et endret syn.» I dag ser vi så tydelig at de mer enn 8,5 millioner døde og 21 millioner sårede under første verdenskrig var en unødvendig, unngåelig tragedie at vi glemmer hvor få mennesker som hadde mot til å kalle det det på den tiden (Hochschild 1999).

Hochschild siterer også Bertrand Russells vurdering av Morel på dette tidspunktet:

«Krigen 1914-1918 forandret alt for meg…» skriver Bertrand Russell, en annen mann som frimodig utfordret den sjåvinistiske feberen. «Jeg mistet gamle venner og fikk nye. Jeg ble kjent med noen få mennesker som jeg kunne beundre dypt, først blant dem skulle jeg plassere E. D. Morel… Med utrettelig energi og enorme evner i møte med alle hindringene av propaganda og sensur, gjorde han det han kunne for å opplyse den britiske nasjonen med hensyn til de sanne hensiktene som regjeringen drev de unge mennene i grus for. Mer enn noen annen motstander av krigen ble han angrepet av politikere og presse… Til tross for alt dette sviktet hans mot aldri.» Russell erklærte om Morel: «Ingen annen mann kjent for meg har hatt den samme heroiske enkelheten i å forfølge og forkynne politisk sannhet.» (Ibid.)

s

Et essay av Catherine Cline om Morels arbeid i førkrigstiden beskriver hans kritikk av utenrikspolitikk. Den er bemerkelsesverdig i sin tidløshet. Det kan like godt gjelde det amerikanske utenriksdepartementet og andre byråer i den permanente sikkerhetsstaten i det 21. århundre:

Utenrikskontoret var et aristokratisk område «lukket for menn med hjerne, utdanning og intelligens» som var uten rikdom eller de riktige forbindelsene. Denne diplomatiske «kasten» hadde en snever oppfatning av den nasjonale interessen. Mystikken rundt funksjonene tillot den å forfølge sine intriger i hemmelighet. Dens nære bånd med avisene gjorde det mulig for den å manipulere opinionen i krisetider og deretter unnskylde sine krigerske handlinger på grunnlag av det offentlige presset som den selv hadde skapt. Denne mistanken om profesjonelt diplomati var på ingen måte original, og Morels forslag til reform, som varierte fra en mer direkte parlamentarisk kontroll av utenrikspolitikken gjennom en «demokratisering» av utenrikskontoret til en styrking av det konsulære, i motsetning til det diplomatiske, tjenesten var vag og overfladisk. Timingen hans var imidlertid utmerket. Krigens utbrudd to år senere virket som en rettferdiggjørelse av de lidenskapelige advarslene han så nylig hadde gitt uttrykk for (Cline 1967).

I et av sine siste essays skrev Morel i 1924:

«Foreign Office» som nasjonen er tilfreds med å tolerere det, med okkultismen og hemmeligholdet som omgir det, dets mystiske forbindelser med Secret Service, avisene og «samfunnet», og dets ukontrollerte avhending av Secret Service-midler, er en økende trussel mot Demokratisk Regjering, en permanent hindring for effektiv kontroll av utenrikspolitikken (Morel 1924).

Catherine Cline bemerker i sitt essay at denne kritikken av utenrikskontoret hadde en innvirkning. De førte til at lovgivere og ministre ble mer selvsikre i diplomati, men hun bemerker at denne tilnærmingen også hadde sine mangler fordi de folkevalgte var uforberedte og handlet på politisk press. Hun nevner som eksempel statsminister Neville Chamberlains katastrofale diplomati med Tyskland på 1930-tallet.

Herdingen av ideologiske bruddlinjer og ortodoksi og tendensene til ekskludering av meningsmotstandere innebærer også en utelukkelse av potensielt forstyrrende kompetanse.

Oppfinnsomme tenkere som er flinke til å ta tak i uavgrensede problemer, som generelt også har uortodokse posisjoner, frarådes å ta posisjoner i maktstrukturen. Dette fratar også samfunnet den snarrådige og ressurssterke lederundergruppen som er uvurderlig i en krise.

Samfunnets tilknytning til den grunnleggende progressivistiske mytologien fungerer i hovedsak som et ideologisk statsapparat på makronivå. Det gir oss en mer eller mindre stabil meta-narrativstruktur som har som formål å lette reproduksjonen av produksjonsforholdene og borgernes roller i samfunnet. Historien om fremskritt er den viktigste delte fortellingen om den generelle samfunnsbanen, dens historie og legitime autoritet, og belle-époquisme er en spesiell manifestasjon av denne fortellingen, som dukker opp i en kontekst av strukturelle utfordringer.

Skjørheten og falsifiserbarheten til et meta-narrativ, basert på løftet om en verdslig utopi har faktisk den særegne egenskapen til å skape et marked for sin egen apologetikk.

At meta-narrativet er ustabilt, fører med seg et behov for stadig fornyelse av støttepropaganda. Dette kan godt tjene til å styrke massemediene og underholdningsapparatet på grunn av et forbrukerkrav om bekreftende og betryggende historier. I synergi med andre faktorer, som det generelle tapet av leseferdighet og kreativ kritisk tenkning, underskriver en slik etterspørsel sannsynligvis fenomener som de svart-hvite «Disney-narrativene» som manifesterer seg i en slags eksepsjonalistisk «sivilisatorisk jingoisme», som bekrefter vestlig overlegenhet, vitenskap og myten om fremgang.

Men baksiden av denne narrativskjørheten er den uunngåelige kognitive dissonansen som oppstår fra den skarpe kontrasten mellom ideelle og den faktiske virkeligheten av uoppfylte løfter, spesielt i en situasjon med betydelige strukturelle utfordringer.

Og det er nettopp innenfor rommet til en slik kognitiv dissonans at dyptgripende endringer i den kollektive bevisstheten kan oppstå.

Dette dissonante trekket ved belle-époquisme kommer effektivt til uttrykk i Chris Hedges’ forfatterskap om Marcel Prousts klassiske roman, À la recherche du temps perdu (På sporet av den tapte tid, red.) , og i et intervju han utførte med Justin Smith, en Proust-lærd, da sistnevnte forklarte:

I det syvende og siste bindet av À la recherche du temps perdu, Le temps retrouvé (Den gjenfundne tid), er det herjingene fra første Verdenskrig som blir fortalt og som virkelig får oss til å forstå hva det betyr at tingene vi setter pris på glir inn i fortiden og at verden vår kollapser… Gjennom de forrige seks bindene er det tidens mildere herjinger med la Berma [tidligere scenestjerne] som blir gammel og rynkete og flere små dødsfall av å bli forelsket i menneskene han i det minste hadde trodd han var forelsket i. .. og de uønskede minnene som kommer tilbake til oss for å få oss til å innse hva som har gått tapt. Men ingenting gjør det klarere enn hans spøkelseslignende forfølgelse gjennom hele Paris når det er portforbud på grunn av luftangrepene og hans følelse av at alt virkelig er i fortiden, og selvfølgelig hadde Proust, ikke fortelleren, allerede under første verdenskrig en skarp følelse av sin synkende helse og sin egen nesten-spøkelsesstatus allerede… Det er en veldig langsom oppbygging der du bare litt etter litt innser den fulle dybden eller den fulle awesomenessen – til temaene han utforsker (Hedges 2023).

Disse utdragene nedenfor fra Hedges’ essay beskriver videre hvordan Prousts roman var mye mer enn bare en selvoverbærende, sentimental historie satt i La Belle Époque:

Dødens spøkelse og den utløpende verdenen til La Belle Époque hjemsøker Prousts verk …

Sokkelen de mektige og de berømte står på – og tror er ubevegelige – går i oppløsning, og etterlater dem som kong Lear, nakne på heia. Når Swann fordømmer forfølgelsen av den jødiske hæren, kaptein Alfred Dreyfus, feilaktig anklaget for forræderi, blir han en ikke-person og blir sammen med andre «Dreyfusards» svartelistet. Émile Zola, Frankrikes mest kjente forfatter på den tiden, ble tvunget i eksil fordi han forsvarte Dreyfus.

«For instinktet av imitasjon og fravær av mot styrer både samfunnet og mobben,» bemerker Proust. «Og vi ler alle av en person vi ser bli gjort narr av, selv om det ikke hindrer oss i å ære ham ti år senere i en krets hvor han blir beundret.»

… Proust forteller om de giftige virkningene av første verdenskrig på det franske samfunnet, legemliggjort av vertinnen Mme. Verdurin, som bruker krigen til å heve sin sosiale prestisje mens selvmordstaktikken til franske generaler fører til seks millioner ofre, inkludert 1,4 millioner døde og 4,2 millioner sårede, sammen med en rekke hærmytterier. Generaler og krigsministre er kjendiser. Artister blir utskjelt eller ignorert, med mindre de produserer krigstids kitsch. Kvinner smykker seg i «ringer eller armbånd laget av fragmenter av eksploderte skjell eller kobberbånd fra 75 millimeter ammunisjon». De rike, sprudlende av patriotisme, mens de ofrer lite, er opptatt av veldedige organisasjoner for soldatene ved fronten, støtteforestillinger og ettermiddagste-fester. Krigstidsklisjeer, forsterket av pressen, blir tankeløst etterfulgt av publikum. «For tidens idioti fikk folk til å stolt gjenta tidens uttrykk,» bemerker Proust. Krigen utrydder grensen mellom sivile og militære. Det forringer språk og kultur. Det gir næring til en giftig nasjonalisme. Det innleder den moderne tidsepoken med industrikrig hvor nasjoner overgir ressursene sine til militæret og, med det, overdimensjonert politisk og sosial makt. Krigen, bakteppet for det siste kapittelet, signaliserer slutten på La Belle Époque …

Fiender legemliggjør ondskap ikke bare på grunn av handlingene de begår, men på grunn av deres iboende natur. Å utrydde ondskap krever derfor utryddelse av alle som er infisert med laster. Den eneste måten å overleve på er å gi avkall på og skjule essensen din … Disse mutasjonene, advarte Proust, gjør de velsignede og de fordømte til karikaturer som lett kan manipuleres av demagoger og mobben …

Men fordi Proust forventer så lite av oss, gir han medlidenhet, medfølelse og tilgivelse til selv de mest avskyelige karakterene hans, ettersom de forsvinner på slutten av romanen i en danse makaber … Proust minner oss om hvem vi er og hvem vi skal bli. Han løfter sløret for våre pretensjoner og kaller oss til å se oss selv i vår neste. Ved å udødeliggjøre sin forsvunne verden, avslører og gjør Proust hellig den forsvinnende verden rundt oss (Hedges 2022).

Det er lett å trekke paralleller mellom da og nå, selv om det kan være vanskelig å si akkurat når sansende mennesker begynte å bli som Proust i hans «spøkelseslignende forfølgelse gjennom Paris» under krigen. Noen vil kanskje si at illusjonene forsvant i 2001 da USA startet krigen mot terror, men den krigen hadde en bred folkelig konsensus bak seg, med de to partiene som kun var uenige om mindre detaljer. Livet i Amerika fortsatte i grunnen som det gjorde før. Barack Obamas presidentskap gjenopprettet illusjoner om amerikansk storhet og rettferdighet i noen år. Vi vil plassere øyeblikket for «endring vi kan tro på» i år 2014, nøyaktig et århundre etter utbruddet av første verdenskrig, da Obama-administrasjonen gjennomførte styrtingen av den ukrainske regjeringen.

Prosjektet med å gjøre Ukraina til en virulent anti-russisk-amerikansk nykolonial utpost hadde vært i arbeid i mange år, og kuppet gjorde det til en realitet. Det ville ikke ha skjedd uten amerikansk støtte, og det nye regimet kunne ikke ha styrt uten anerkjennelse av USA som den legitime regjeringen i Ukraina. Dette var øyeblikket da krigen mot terror tok slutt og anti-Russland-hysteriet tok tak og ga det politiske etablissementet et mentalt massesammenbrudd. Donald Trump raserte det republikanske partiet, hvoretter motstanderne hans begynte å lide av «Trump derangement syndrome» da han faktisk vant presidentskapet mot alle forventninger. De opprørende konspirasjonsteoriene og overdrivelsene om presidentskapet hans beviste at etablissementet i Washington ikke hadde noe ønske om å tilby løsninger for nasjonens dype systemiske problemer.

Den neste fasen av krigen innebar ødeleggelse av økonomien og sosiale bånd gjennom pandemiske nedstengninger, fryktkampanjer og de kriminelle vaksinemandatene som vendte innbyggerne mot hverandre. Ironisk nok har Chris Hedges (og mange andre kritikere av amerikansk imperialisme) ikke hatt noe å si om disse sakene, selv om han ofte har kommentert opioidkrisen og korrupsjonen til Food and Drug Administration som førte til godkjenning av Purdue Pharmas opioid OxyContin. Kritikk og skepsis ble ikke rettet mot Pfizer og Moderna mens en massiv propagandakampanje for produktene deres ble sluppet løs over hele verden.

Chris Hedges har skrevet så ettertrykkelig om forbrytelsene til det militære industrikomplekset (MIK), men har ikke klart å se hvordan bioterrorprogrammene til sikkerhetsstaten har slått seg sammen med MIK og avlet korrupsjon og kriminalitet i byråene som skal beskytte folkehelsa. Interessant nok støtter han også den offisielle fortellingen om hva som skjedde i den amerikanske versjonen av Dreyfus-affæren, det franskmennene kan kalle l’Affaire Oswald.

De som ikke gikk med på «Russiagate», den drakoniske pandemiresponsen, og Ukraina-operasjonen føler seg nå som Morel og Proust under krigsårene. Proustian danse macabre fremføres nå av kjendiser som Bono og Sean Penn under deres besøk i Kiev, og vi er forferdet over å innse hvor hult det er i de kunstneriske talentene vi en gang aktet. En verdifull, men skuffende leksjon har blitt lært under oppgivelsen og sviket av de vi trodde kunne forsvare visdommen i å følge den solide, lenge etablerte politikken for å beskytte folkehelsen under en viral pandemi. Vi trodde at enhver artist som noen gang skrev en protestsang kunne være i stand til å utrope løgnen om Russlands «uprovoserte» aggresjon. I stedet kysset de alle Zelenskys føtter.

Det er ikke som om kjendiser og artister ikke kunne ha visst bedre. Hvis de kan lese manus og skrive sangtekster, kan man anta at de har grunnleggende intelligens og leseevne. Det har vært en rekke bøker og filmdokumentarer som beskriver måten Ukraina har blitt brukt av vestlige makter siden 1920-tallet for å svekke Russland (Valentine 2016; Abelow 2022; Stone 2017; Lacroix-Rix 2022). Nasjonene i NATO-alliansen destabiliserte Ukraina, styrtet regjeringen i 2014, vekket rasehat mot russere, støttet en borgerkrig mot russisktalende minoriteter, bevæpnet og trente det ukrainske militæret – og gjorde det om til et de facto NATO-medlem – og provoserte til slutt Russland til å nøytralisere trusselen på sin grense – som var NATOs mål hele tiden. NATO gjorde alt dette uten å sette seg selv i en krigstilstand. 2014 er ikke på langt nær det samme som 1914 da millioner av europeere ble sendt for å dø i skyttergraver. I dette århundret har NATO utført den «storslåtte bragden» med å forfølge sine strategiske mål (applaudert av flere amerikanske kongressmedlemmer) ved å sende kun ukrainsk ungdom til å dø i skyttergraver – anslått til å være så mange som 400 000 når dette skrives. Ødeleggelsen som føles i NATO, den hallusinatoriske skumringen av vår Belle Époque, er den økonomiske og sosiale selvødeleggelsen som påtvinges for å forfølge geopolitiske mål mot Russland og Kina.

Denne krigen må være en langsom krig med lav intensitet, som føres mer i den økonomiske og propagandasfæren enn på slagmarken, sannsynligvis fordi eskalering til atomkrig må unngås. NATO håper å forringe Russland sakte over mange år, kanskje lenge etter at Ukraina-prosjektet har overlevd nytten. De som protesterer mot det møter all hån og isolasjon som Edmund Morel og Bertrand Russell følte et århundre tidligere.

Mens bakkekrigen går sakte, beveger informasjonskrigen seg mye raskere enn den gjorde for et århundre siden, og følgelig kan NATO miste kontrollen over fortellingen mye raskere enn imperialmaktene gjorde i første verdenskrig. Edmund Morel ble rettferdiggjort etter krigen, men Jeffrey Sachs, John Mearsheimer, Clare Daly og en rekke andre høyprofilerte røster av dissens blir rettferdiggjort i sanntid mens krigen er i gang. NATO prøvde å lamme Russland med sanksjoner, men den russiske økonomien viste seg motstandsdyktig, og overraskende nok har to tredjedeler av verden (Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og Sør-Asia) nektet å støtte NATO. Innenfor NATO er det millioner av innbyggere som, etter atten måneder med krig, blir forferdet over de økonomiske ødeleggelsene hjemme og gruer seg over de absurde pengesummene som sendes til Ukraina. Ukraina ser ut til å være den nye de facto 51. amerikanske staten med det ublu privilegium å få hele statsbudsjettet betalt av alle de andre statene. Meningsmålinger viser nå at mer enn 50 % av amerikanerne er motstandere av at mer penger settes til Ukraina (Agiesta 2023).

Dissidenter samhandler raskt med sine kolleger over hele verden, med frivillige som rapporterer og oversetter på tvers av barrierer som pleide å være mye høyere. Til tross for den enorme innsatsen myndighetene har gjort for å kontrollere sosiale medier, mislykkes de kontinuerlig med dette spillet med mule.

Sannheten kan seire mye raskere enn den gjorde for et århundre siden. Fremveksten av BRICS og en multipolar orden kan tenkes som dette århundrets versjon av den bolsjevikiske revolusjonen – ikke når det gjelder dens ideologiske substans, men i dens innvirkning som en radikal endring i maktbalansen som det amerikanske imperiet ikke så komme. .

Våre kollektive fordommer og den grundige ideologiseringen av det vestlige samfunnet vil ha en tendens til å utelukke fornuftige og balanserte tilnærminger til denne store endringsprosessen. Det vil kreve en dyp kollektiv metanoia, en grunnleggende tankeendring og rekonstruksjon av vårt grunnleggende syn på verden og vår plass i den, for virkelig å ta tak i vår nye virkelighet.

Forhåpentligvis kan dissidente stemmer som bruker den strukturelle kognitive dissonansen som ligger i skjørheten til våre stadig mer foreldede meta-narrativer, bringe oss en del av veien mot dette viktige målet. Ikke desto mindre er det en viss forstand der Vestens nesten uhengslet tror på sin egen overlegenhet og rettferdighet, oppglødd av følelsen av sin egen forestående bortgang, allerede har begynt å presse de historiske prosessene mot et blodbad som absolutt ville konkurrere med det for et århundre siden.


Referanser:

Abelow, Benjamin, How the West Brought War to Ukraine (Siland Press, 2022)

Agiesta, Jennifer, “CNN Poll: Majority of Americans oppose more US aid for Ukraine in war with Russia,” CNN, August 4, 2023.  https://edition.cnn.com/2023/08/04/politics/cnn-poll-ukraine/index.html

Ellul, Jacques, Propaganda and the Formation of Men’s Attitudes (Vintage Books, 1962), Chapter 1 Part 3.

Bredin, Jean-Denis, L’Affaire (Plunkett Lake Press, 1993, 2014).

Cline, Catherine Ann, “E. D. Morel and the Crusade against the Foreign Office.” The Journal of Modern History 39, no. 2 (1967): 126–37. http://www.jstor.org/stable/1877461

Hedges, Chris, “Reading Proust in War,” Scheerpost, November 22, 2022. https://scheerpost.com/2022/11/20/chris-hedges-reading-proust-in-war/

The Chris Hedges Report with Justin E. H. Smith on Marcel Proust’s masterpiece In Search of Lost Time, 5:05~ https://chrishedges.substack.com/p/the-chris-hedges-report-with-justin#details

Hochschild, Adam, King Leopold’s Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa (Mariner Books, 1999) pages 286-291. The documentary film based on this book is accessible free of cost:

Lacroix-Riz, Annie, Delobel, Robin (Interviewer), « Annie Lacroix-Riz : Il y a un contexte historique qui explique que la Russie était acculée » (“There is a Historical Context that Shows that Russia was Backed into a Corner”), Investig’Action, March 28, 2022. https://www.investigaction.net/fr/annie-lacroix-riz-il-y-a-un-contexte-historique-qui-explique-que-la-russie-etait-acculee/  

Mishra,  Pankaj, “How Colonial Violence Came Home: the Ugly Truth of the First World War,” The Guardian, November 10, 2017. https://www.theguardian.com/news/2017/nov/10/how-colonial-violence-came-home-the-ugly-truth-of-the-first-world-war

Morel, E. D. Morel, “The Foreign Office and the Zinovieff Letter,” Forward, Nov. 15, 1924.

Stone, Oliver Ukraine on Fire (Cinema Libre, 2017)

Valentine, Douglas, The CIA as Organized Crime: How Illegal Operations Corrupt America and the World (Clarity Press, 2016), Chapter 9.


Originalens tittel:

The Geopolitical Outlook Beyond the Recent Belle Époque

Oversatt for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.


På steigan.no finner du mange artikler av Chris Hedges.

Forrige artikkelØsten er fortsatt rød
Neste artikkelZelenskyj – avblås kampene nå
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.