Dødstallene øker i Kenya

0

Det nyliberale regimet i Kenya øker fattigdommen ved hjelp av USA og IMF. Når folk protesterer blir de møtt med grov politivold. 19. juli ble seks demonstranter drept.

Etter at kenyansk politi intensiverte innsatsen mot protestene mot det USA-IMF-støttede skatteregimet, øker dødstallene. 19. juli ble seks demonstranter drept av politiet, mens flere enn 300 mennesker ble arrestert. Etter denne aksjonen advarte Kenyas venstreorienterte og flere menneskerettighetsgrupper om at en autoritær politistat er i ferd med å gjenoppstå i landet. Kenyanerne protesterer mot President William Rutos finanslov, en lov som øker skattene på livsnødvendige varer.

Etter at en ny finanslov for 2023 ble introdusert i Kenya, en lov støttet av USA og Det internasjonale pengefondet (IMF), har de vært omfattende protester i landet. I en voldsom aksjon mot disse protestene 19. juli drepte politiet seks demonstranter og arresterte flere enn 300 demonstranter.

Den nye finansloven ble introdusert av president president William Rutos regjering og har innført skatt på inntekt og livsnødvendige varer i en tid da kostnadene for livsopphold allerede er svært høye, samtidig som den ifølge kritikerne gir etter for utenlandske kapitalkrefter.  Loven er midlertidig stanset av en domstol, men regjeringen har likevel innført skattleggingen loven legger opptil.

Så mange som 23 mennesker skal ha blitt drept under politiets aksjoner mot protestene tidligere denne måneden, nærmere bestemt 7. og 12. juli. Blant de drepte var den populære boksemesteren Raphael Shigali.

Før protestene som ble gjennomført 19. juli, uttalte Kenya Medical Association (KMA) at «våre medlemmer har behandlet hundrevis av skadede kenyanere og vært vitne til flere titalls dødsfall. Trusselen om at dette vil fortsette er bekymingsverdig».

Også torsdag 20. juli ble det meldt om sammenstøt mellom politi og demonstranter, denne gangen i byen Kisumu og i to slumområder i hovedstaden Nairobi. Presset fra myndighetenes tilstedeværelse har bidratt til aksjoner i andre deler av landet har avtatt.

I forbindelse med volden har Amnesty International uttalt at «den foreløpige etterforskningen har avdekket at politiet har benyttet vold, gjennomført vilkårlige arrestasjoner av demonstranter og gått til ukritisk og overdreven bruk av tåregass og vannkanoner, i tillegg til å begå andre alvorlige menneskerettighetsbrudd i håndteringen av protestene.» Organisasjonen krever umiddelbart opphør av politiets voldsomme fremferd og kriminaliseringen av protestene.

Det skytes med skarpt mot demonstrantene, men det er faktisk meldt at den hyppigste dødsårsaken i forbindelse med politiaksjonene er kvelning på grunn av tåregass. Politiet benyttet blant annet tåregass i en barneskole i Nairobi, der 50 barn ble rammet. Også barnehagebarn er blitt ofre for denne fremgangsmåten.

Independent Medico Legal Unit (IMLU), et nettverk av leger og advokater i Kenya, har kommet med en uttalelse der de advarer mot at Kenya langsomt er på vei til å bli en politistat. De er dessuten skremt av det økende antallet «ikke-uniformerte politibetjenter» som benytter «kjøretøyer med uleselige eller manglende registreringsskilt» og «slenger demonstranter i bagasjerommet og dumper dem på ukjente steder».

19. juni gikk politiet til angrep på to menneskerettighetsaktivister på deres kontor, og dagen etter bortførte de en mann. Det er fremdeles ukjent hvor denne mannen befinner seg. Dessuten har den panafrikanske menneskerettighetsorganisasjonen Haki Africa meldt om at et menneskerettighetssenter 19. juli ble nedbrent, angivelig etter at politiet kastet tåregassgranater inn i lokalene og satte fyr på stedet.

Harris Ochieng, medlem av det kommunistiske partiet i Kenya (CPK), ble skutt og drept 7. juli. Dessuten ble 37 av partiets medlemmer holdt i varetekt i to netter. Ochieng fordømte selv fremveksten av en «undertrykkende politistat». Partiet «oppfordrer alle kenyanere til å intensivere massemobiliseringen inntil det iverksettes tiltak for å avskaffe den umenneskelige politikken som er iverksatt av Kenya Kwanza-regimet».

Noen av de lovbestemmelsene som i sterkest grad har opprørt kenyanere, er doblingen av merverdiavgift på drivstoff, en avgift for bygging av billige boliger og skatt på basisvarer som mais og sukker.

Forrige artikkelUSA fører en teknologikrig mot Kina
Neste artikkelHunter Biden betalte halliken sin fra farens konto