Saudi-Arabia i samtaler om å slutte seg til BRICS-banken

0
The New Development Bank

Ifølge en pressemelding fra BRICS-banken The New Development Bank (NDB) er Saudi-Arabia i samtaler med banken om å slutte seg til den. Dette skriver Financial Times.

The New Development Bank (NDB), også kjent som «BRICS-banken», er i samtaler med Saudi-Arabia om å innlemme Midtøsten-nasjonen som sitt niende medlem, noe som vil styrke NDBs finansieringsmuligheter midt i konsekvensene av konflikten mellom Russland og Ukraina, skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

«I Midtøsten legger vi stor vekt på kongeriket Saudi-Arabia og er for tiden engasjert i en kvalifisert dialog med dem,» sa NDB i en uttalelse.

NDB ble etablert i 2015 for å mobilisere ressurser til infrastrukturutvikling og bærekraftige utviklingsprosjekter i BRICS-landene og andre framvoksende økonomier, ifølge Kinas utenriksdepartement.

BRICS – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – representerer 25 prosent av globalt BNP. De er de grunnleggende medlemmene, mens UAE, Uruguay, Bangladesh og Egypt var den første gruppa av nye medlemmer av NDB.

Siden NDBs etablering har banken godkjent mer enn 90 prosjekter med lån på til sammen 32 milliarder dollar, rapporterte yicai.com i oktober 2022.

Eksperter bemerket at Saudi-Arabias potensielle tiltredelse til NDB ytterligere vil øke BRICS-landenes evne til å sikre seg mot risikoer midt i den omfattende globale bølgen av avdollarisering.

BRICS-banken avdollariserer: lover 30% av lånene i lokal valuta

Den nye sjefen for BRICS-blokkens nye utviklingsbank, Brasils venstreorienterte eks-president Dilma Rousseff, avslørte at de gradvis beveger seg bort fra amerikanske dollar, og lover minst 30% av lånene i lokale valutaer til medlemmene.

Dette skriver Ben Norton i GeoPoliticalEconomy. Her er et kort utdrag av artikkelen, se mer i vedlegget:

Den nye presidenten for BRICS Bank har avslørt at den globale sør-ledede blokken går videre mot avdollarisering, og gradvis beveger seg bort fra bruk av amerikanske dollar.

Den nye utviklingsbanken planlegger å gi nesten en tredjedel (30%) av sine lån i den lokale valutaen til finansinstitusjonens medlemmer.

Dilma Rousseff, den venstreorienterte tidligere presidenten i Brasil, tok over ledelsen av den Shanghai, Kina-baserte New Development Bank (NDB) i mars.

Forrige artikkelFinancial Times: USAs «unipolare» posisjon er forbi
Neste artikkelHvorfor er dieseldrivstoffet i Sverige dyrere enn i Norge, men motsatt for bensindrivstoffet?