Financial Times: USAs «unipolare» posisjon er forbi

0

Den ledende vestlige finansavisa Financial Times slår fast både at USAs «unipolare øyeblikk» og G7s dominerende posisjon «er historie». En fordel ved avisa er at dens medarbeidere kan lese tall.

I kronikken The G7 must accept that it cannot run the world skriver Martin Wolf:

Både det «unipolare» øyeblikket til USA og den økonomiske dominansen til G7 er historie. Riktignok er sistnevnte fortsatt den mektigste og mest sammenhengende økonomiske blokken i verden. Den fortsetter for eksempel å produsere alle verdens ledende reservevalutaer. Likevel, mellom 2000 og 2023, vil andelen av global produksjon (etter kjøpekraft) ha falt fra 44 til 30 prosent, mens andelen for alle høyinntektsland vil ha falt fra 57 til 41 prosent. I mellomtiden har Kinas andel steget fra 7 til 19 prosent. Kina er nå en økonomisk supermakt. Via sitt Belt and Road Initiative har landet blitt en stor investor i (og kreditor for) utviklingsland … For noen fremvoksende land og utviklingsland er Kina en viktigere økonomisk partner enn G7: Brasil er ett eksempel.

I en graf viser FT hvordan andelen av verdens BNP har endret seg:

Avisa viser også at Kina nå for en del lands vedkommene er en viktigere handelspartner enn hele G7:

Og denne grafen tar ikke en gang med seg importen fra Kina.

Kinas posisjon er bygd på faktisk produksjon

I tillegg kommer det faktum at Kinas økonomiske posisjon for det meste er bygd på faktisk fysisk produksjon, mens Vestens posisjon i stor grad er bygd på gjeld og finans. Enn så lenge er Vesten først og fremst storeksportør av gjeld, ideologi og fargerevolusjoner.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNasjonal skam
Neste artikkelSaudi-Arabia i samtaler om å slutte seg til BRICS-banken