Det kommende kongeriket Hawaii?

0
Wu Jianghao, Kinas ambassadør i Japan, og Yoshimi Teruya, viseguvernør i Okinawa

Av Godfree Roberts.

USAs territorielle integritet truet

Etter at Ukraina begynte å massakrere sivile i 2015, advarte president Putin om at Russland ikke lenger ville respektere Kievs territorielle integritet dersom drapene fortsatte. Ukraina fortsatte å drepe og mistet territoriell integritet da Donbas-oblastene flyktet inn i Putins armer.

Da Japan begynte å true Kinas territoriale integritet med Taiwan, bestemte Beijing seg for ikke å vente, men tok initiativet.

Japan annekterte Ryukyu-øyene da Kina var på sitt svakeste, i 1879, og ga dem det nye navnet «Okinawa Prefekturet». Før det var det Kongedømmet Ryukyu, en uavhengig stat under kinesisk beskyttelse. Den dag i dag har befolkningen ikke forsonet seg med sin kolonistatus og livet som en dumpingplass for USAs største baser og tiårene med voldtekt og drap som følger med dem – spesielt siden amerikanere er immune mot Okinawa-lover.

Deres tidligere beskyttere har hørt deres bønner.

Den 21. april, da han diskuterte Taiwan på Lanting-forumet, satte den kinesiske utenriksministeren Qing Gang den diplomatiske scenen ved å referere til Kairo-erklæringen og Potsdam-erklæringen – som begge tydelig sier at Ryukyu ikke er en del av Japan.

En uke senere, 28. april, snakket Wu Jianghao, Kinas ambassadør i Japan, og Yoshimi Teruya, viseguvernør i Okinawa, privat i tre timer. Da kunngjorde ambassadør Wu at Kina offisielt vil kalle Okinawa Prefekturet med sitt før-japanske navn «琉球», Ryukyu, og at Kina vil åpne et regionalt diplomatisk kontor i Ryukyu. Denny Tamaki, guvernør i Okinawa Prefekturet, vil besøke Beijing senere denne måneden.

Kunngjøringen fikk Okinawas uavhengighetsbevegelse til å slå gnister og reiste muligheten for at Russland – hvis Kuriløyer er krevd av Japan – også vil anerkjenne Ryukyu, et trekk som uten tvil følges av de fleste postkoloniale land.

Okinawas strategiske betydning er vanskelig å overdrive. Det er nesten innenfor synsvidde fra det kinesiske fastlandet, har den største konsentrasjonen av amerikanske baser i Stillehavet, og er i gang med å forberede angrepet gjennom en generalprøve:

29. april 2023 kl. 20.30 har US Army Special Operations Command (USASOC) for første gang gjennomført øvelser som simulerer deres respons på en kinesisk invasjon på Taiwan, som en del av USAOCs årlige kapasitetsøvelse ved Fort Bragg. Tropper øvde på å bli utplassert til Taiwan for å hjelpe til med å forsvare seg mot en kinesisk offensiv, ved å bruke en konkret modell av basen for å simulere miljøet der de ville kjempe mot Kina.

Hvordan ville de kjempe? Nøyaktig hvor?

Kinas dominans i det vestlige Stillehavet strekker seg til Darwin Port i Australia. Ingen krigsskip er trygge for anti-skip ballistiske missiler innenfor denne radiusen, absolutt ikke Ford-klassens hangarskip på 20 milliarder dollar, marinens stolthet.

I mellomtiden er Okinawa 90 miles fra Kinas 30 000 baseødeleggende missiler.

Asymmetriske mål

Kina kunne forebyggende angripe amerikanske baser av samme grunn som Russland gjorde i Ukraina: for å holde verdens mest aggressive makt på trygg avstand. Imidlertid er de amerikanske alternativene for gjengjeldelse alle dårlige:

  1. Å ikke gjøre noe, bli ydmyket og overlate verdensledelsen til Kina.
  2. Angripe et kinesisk mål og se at 54 minutter senere legger Kinas større, raskere og mer nøyaktige missiler UCLA-campus i ruiner.
  3. Gi full pinne og skyte alle atomstridshoder mot Kina. Men i likhet med folkehelsen er Kinas rakettforsvar mange ganger bedre enn det amerikanske, og det kinesiske samfunnet er kjent som motstandsdyktig mens USAs er farlig skjørt. Det er ingenting så effektivt som en tapt krig for å ødelegge stemningen i et land.

Eskalering og dominans

Hvis et nederlag i Ukraina og en trussel mot Okinawa ikke avskrekker Washington, kan Kina øke innsatsen enda mer.

I 1826 anerkjente USA Hawaii som et monarki, med sine egne internasjonale handels- og vennskapstraktater, men da USA så potensialet i Hawaiis landbruk og dets strategiske beliggenhet, styrtet USA dronning Liliʻuokalani (bildet over) og kongeriket Hawaii, koloniserte og annekterte det i 1893 – år etter at Japan annekterte Ryukyu-riket.

Til tross for øygruppas avslappende sjarm er det få haole (hawaiisk ord for utlendinger, særlig av europeisk opprinnelse, o.a.) som trives på Hawaii og en av grunnene til at de forlater landet er frykt. Jeg tok med meg væpnede vakter da vi besøkte en avsidesliggende strand på Kauai fordi lokale gutter myrdet haole på den tiden. Drapene har avtatt, men ikke hatet. Hawaiianerne har aldri tilgitt Amerika for deres underkastelse og marginalisering i deres eget paradis.

Så når skal vi se noe slikt som dette på CNN?

Kinas ambassadør i USA kunngjorde etter et tre timer langt privat møte med Hawaiis guvernør Waiheʻe at Kina fra denne datoen vil kalle Hawaii for «Kingdom of Hawaii». Talskvinnen for den ikke-statlige organisasjonen Independence Hawaii, Janeta Liliʻuoukalani sa: « Vi Hawaiianere takker president Xi for vår frigjøring og inviterer ham til vår uavhengighetsdag ».

Xis Ryukyu-initiativ ville lamme Biden og Tokyo i uker, ja måneder. Japan kan sparke ut basene og sannsynligvis beholde Okinawa, eller de kan beholde basene og miste Okinawa. Territoriell integritet er et viktig spørsmål.

Xis far var general under borgerkrigen og Kinas beste forhandler, sa Mao. Etter å ha motstått angrep i flere tiår, har Xi Jr. satte i gang en godt forberedt offensiv, og Tyrkias utenriksminister kunne ikke vært mer fornøyd: «Alle hater Amerika,» sa han til et henrykt publikum.

Vi lever i interessante tider.

Forrige artikkelSyrias tilbakekomst til Den arabiske liga er en svær sak
Neste artikkelRussiske flagg forbudt i Berlin 8. og 9. mai
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.