FBI hjelper ukrainsk etterretning med å slå ned «desinformasjon» på sosiale medier

0
llia Vitiuk, sjef for SSU Cyber Security Department (til venstre) poserer sammen med Timothy Langen, Executive Assistant Director for FBIs Criminal, Cyber, Response and Services Branch (til høyre) på RSA-konferansen i San Francisco, 26. april 2023. / Foto: Lee Fang

I et intervju definerte en høytstående ukrainsk tjenestemann «desinformasjon» som enhver nyhet som motsier hans regjerings budskap.

Av Lee Fang.

Federal Bureau of Investigation (FBI) presser Facebook til å ta ned påstått russisk «desinformasjon» etter ordre fra ukrainsk etterretning, ifølge en høytstående ukrainsk tjenestemann som regelmessig korresponderer med FBI. Den samme tjenestemannen sa at ukrainske myndigheter definerer «desinformasjon» bredt, og flagget mange sosiale medierkontoer og innlegg som han foreslo ganske enkelt fordi de motsier den ukrainske regjeringas fortelling.

«Når vi har et spor eller bevis på desinformasjonskampanjer via Facebook eller andre ressurser som er fra USA, sender vi denne informasjonen til FBI, samtidig som vi skriver direkte til Facebook,» sa llia Vitiuk, leder av avdelingen for cyberinformasjonssikkerhet i Ukrainas sikkerhetstjeneste.

«Vi ba FBI om støtte for å hjelpe oss med Meta, for å hjelpe oss med andre, og noen ganger får vi gode resultater med det,» bemerket Vitiuk. «Vi sier: ‘Ok, dette var personen som sannsynligvis var Russlands innflytelse’.»

Vitiuk sa i et intervju at han er en talsmann for ytringsfrihet og forstår bekymringer rundt sensur på sosiale medier. Men han innrømmet også at han og kollegene hans har et bevisst ekspansivt syn på det som regnes som «russisk desinformasjon».

«Når folk spør meg, ‘Hvordan skiller du om det er falskt eller sant?’ Det er faktisk veldig vanskelig i en slik informasjonsflyt,» sa Vitiuk. «Jeg sier: ‘Alt som er imot landet vårt, betrakt det som falskt, selv om det ikke er det.’ Akkurat nå, for vår seier, er det viktig å ha den typen forståelse, ikke å bli lurt.»

De siste ukene, sa Vitiuk, har russiske styrker brukt ulike former for desinformasjon for å skape falsk spenning mellom president Volodymyr Zelensky og Valerii Zaluzhnyi, den firestjerners generalen som tjener som øverstkommanderende for Ukrainas militære.

Faktisk har nylige rapporter fokusert på forholdet mellom de to ukrainske lederne. Den tyske avisen Bild rapporterte at Zelensky og Zaluzhnyi hadde kranglet om taktikk som ble utplassert i kampen om Bakhmut. Vitiuk sa at enhver forestilling om konflikt mellom Zelensky og hans militærsjef er falsk.

«De prøver å skape problemer i Ukraina, og de prøver å så frøene til misforståelser mellom Ukraina og våre partnere som støtter oss,» sa Vitiuk.

Vitiuk, en høytstående tjenestemann i Ukrainas innenlandske etterretningsbyrå, snakket med meg denne uken på RSA Convention i San Francisco, en årlig samling som samler en samling cybersikkerhetsfirmaer, rettshåndhevelse og teknologigiganter.

FBI har på det siste kommet i søkelyset for den innflytelsen byrået utøver på Twitter, Facebook og andre sosiale medieplattformer. En serie rapporter og kongresshøringer fordypet seg i byråets rolle i å forme beslutninger om innholdsmoderering knyttet til valget i 2020.

Bevis på FBI-press på sosiale medieselskaper kommer på et tidspunkt da disse selskapene allerede tar proaktive skritt for å jakte på påstått utenlandsk propaganda og fabrikkert materiale. Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, har sosiale medieselskaper vært på vakt for hack- og lekkasjeoperasjoner, falske profiler og andre triks på nettet som kan bli brukt av Moskva for å påvirke opinionen rundt konflikten. Men kritikere anklager Facebook og andre teknologifirmaer for å undertrykke uavhengig rapportering og avvikende synspunkter om krigen i arbeidet med å merke og fjerne innhold plantet av den russiske regjeringa.

I forrige uke brukte Facebook for eksempel begrensede delingsstraff og en «falsk informasjon»-etikett på lenker som inneholder journalisten Seymour Hershs Substack-historie som påsto NATOs involvering i ødeleggelsen av Nord Stream-rørledningen, ifølge Michael Shellenberger, en skribent som i stor grad dekker sensur i sosiale medier. Etter offentlig ramaskrik endret Facebook etiketten til «delvis falsk».

Det er uklart hvor mye av sosiale medieselskapers hardhendte tilnærming til innholdsmoderering er en direkte respons på myndighetenes hensikter.

Men det er et tilstrekkelig mønster av at FBI og andre nasjonale sikkerhetsbyråer legger press på teknologiselskaper for å antyde at disse teknologiselskapene bør bruke forhåndssensur for å unngå misnøye fra den føderale regjeringa. Basert på lekkede dokumenter fra Department of Homeland Security, rapporterte jeg i oktober om regjeringas planer om å legge større press på sosiale medieplattformer for å fjerne «desinformasjon» knyttet til «karakteren av USAs støtte til Ukraina».

E-poster avslørt gjennom Twitter-filene viser videre at en rekke FBI-agenter står i jevnlig korrespondanse med Twitter-ledere, og presser på for å oppdage og fjerne russisk innhold. I en meningsutveksling avslørt av journalisten Matt Taibbi, uttrykte Elvis Chan, en spesialagent tildelt feltkontoret i San Francisco FBI, frustrasjon over at Twitter-tjenestemenn «ikke hadde observert mye nylig aktivitet fra offisielle propagandaaktører på plattformen din.» Chan var en del av FBI-teamet som hadde ukentlige møter med Twitter for å advare om russisk desinformasjon frem mot valget i 2020. Etter gjentatte advarsler fra FBI om en potensiell russisk påvirkningsoperasjon, forbød Twitter koblinger til en New York Post-historie om innholdet på Hunter Biden-laptopen i ukene før valget.

Les: Tidligere CIA-sjef fikk agenter til å spre falsk info om Hunter Bidens laptop

I hvilken grad amerikansk militær og etterretning former samtalen i innenlandske sosiale medier om krigen mellom Ukraina og Russland er fortsatt uklart. Denne uka avslørte gransker Jack Poulson en presentasjon fra U.S. Army Cyber Command kort tid etter at invasjonen startet, der oberstløytnant David Beskow refererte til arbeid for å forsvare NATOs «merkevare» på tvers av sosiale medieplattformer.

Ukraina svarer visstnok delvis på en reell nasjonal sikkerhetstrussel. «Russiske desinformasjonskampanjer har vedvart i årevis og har tatt mange former,» sa Vitiuk. «Ukrainas avdeling for cyberinformasjonssikkerhet har tatt ned mange bot-nettverk brukt av russiske styrker for å skape forvirring og frykt i den ukrainske offentligheten,» bemerket han. «Russiske hackere har angrepet kraftproduksjon, infrastruktur og mye av Ukrainas sivile samfunn.»

Vitiuk sa at han ikke visste om Facebooks nylige struping av Hersh-artikkelen. Men han siterte den godt omtalte forfalskningen av de såkalte Discord Leaks, der pro-russiske stemmer på plattformen Telegram hadde manipulert et av de lekkede militærdokumentene for å feilaktig hevde høyere ukrainske og lavere russiske tapsnivåer under krigen, som en fremtredende eksempel på desinformasjon.

Under RSA-konvensjonen talte Vitiuk i et panel sammen med Bryan Vorndran, assisterende direktør for FBIs Cyber-avdeling; Alex Kobzanets, en FBI-agent med byråets San Francisco-kontor og Laura Galante fra kontoret til direktøren for nasjonal etterretning.

Under panelet takket Vitiuk den ukrainske regjeringas mange allierte i offentlig og privat sektor i USA, inkludert Mandiant, Cisco, CrowdStrike, Clearview, Google, Amazon og Starlink, blant andre. Cybersikkerhetsstøtte fra amerikanske partnere har bidratt til å hindre russiske cyberangrep på sivil og militær infrastruktur og har vært en «psykologisk game changer», sa Vitiuk. Han understreket at FBI har vært byråets «topppartner».

Krigsinnsatsen har også lært FBI nye leksjoner i privat-offentlige partnerskap, ifølge Kobzanets. «Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har ringt administrerende direktører her i San Francisco for å få ham til å kjøre til kontoret sitt på en søndag ettermiddag og virkelig engasjere seg med våre ukrainske partnere,» sa han.

Etter oppmuntrende avsluttende kommentarer fra Vitiuk sto flere FBI-agenter blant publikum, inkludert Elvis Chan, for applaus.

Chan og Kobzanets nektet å snakke med meg og henviste meg til FBIs mediekontor, som ikke svarte på min e-postforespørsel om kommentar til Vitiuks påstander. Facebook har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på www.leefang.com

Lee Fang er en uavhengig journalist med tusenvis av lesere.

Forrige artikkelDyrtid og mottiltak
Neste artikkelAndelslandbruk: – Duften av jord gjør oss lykkeligere!
Lee Fang
Lee Fang er en journalist med en langvarig interesse for hvordan offentlig politikk påvirkes av organiserte interessegrupper og penger. Han var den første som avdekket og beskrev i detalj rollen til milliardæren Koch-brødrene i finansieringen av teselskapsbevegelsen. Hans intervjuer og forskning på Koch-brødrene har blitt omtalt på HBOs «The Newsroom», dokumentarene «Merchants of Doubt» og «Citizen Koch», så vel som i flere medier. Han var en undersøkende blogger for ThinkProgress fra 2009 til 2011, og deretter stipendiat ved Investigative Fund of the Nation Institute og medvirkende skribent for The Nation. Han jobbet også for The Intercept.