Andelslandbruk: – Duften av jord gjør oss lykkeligere!

0
Sarah og Tikki / foto: hemali

– Det er vist i forskning, sier Sarah og Tikki. Som sykepleier orket ikke Tikki å stikke flere pinner i friske neser. Nå stikker de to frø i jorden på Øverland andelslandbruk.

Av Julia Schreiner Benito, redaktør i hemali.

Habilitet: Hemalis redaktør er andelshaver på Øverland. Forleden gravde hun fram jordskokk av i fjor og er fortapt i jordskokksuppe og jordskokkchips bakt i ovnen.

Volvat medisinske: Det smertet Tikki (høyre over) hver gang hun tok en dyp neseprøve opp i hylende, fastholdte friske barns neser. Hun sa opp jobben som sykepleier etter 12 år i spesialisthelsetjenesten. På Øverland andelslandbruk er det andre pinner.   

Bordet er dekket av økologiske og biodynamiske frø som dynkes i mikroorganismer for mer kraft. Frøene skal snart i jorda.
– Å ha frøene i kaffefilter er vår egen patent. Når frøene har tørket, sår vi dem innen 48 timer. 

Sarah (v.) og Tikki har sine systemer for frøene

Tikki, Sarah og frøene er klare for en frodig sesong. Øverland i Bærum er smak, kvalitet, helse, bærekraft, fellesskap, økologi og framtid i én plante.
– Forskning viser at duften fra jorda gjør oss lykkeligere, sier de to.

– Orket ikke lenger å teste friske mennesker mens de syke ikke fikk hjelp

Det var i de dager i 2020 da de som trengte helsehjelp måtte holde seg hjemme mens de friske opptok ressurser. Tikki Sommerschield Matheson led ved hver pinne hun stakk i hver symptomfrie nese.
– Ut ifra vanlig praksis for sykepleie var det ingen fornuft. Sykehusene forfaller og syke får ikke hjelp, men vi skulle teste friske mennesker. Det var blodig urettferdig. Jeg kunne ikke lenger være med på det, eller bidra til at barn utviklet skrekk for hvite frakker ved å tvinge pinner i nesen deres. Til og med babyer stakk vi pinner i, de satt i babysetene sine og hylte … 

Tikki er også agronom, hun sa opp jobben, og sommeren 2020 fant hun veien til Øverland gård. Nå klargjør hun og daglig leder Sarah Danielsson frøene som skal i jord og til bord. 

Sesongen har startet!

Sarah er marinbiolog, i 20 år jobbet hun i Norske Veritas, men så ville hun «redde verden». Et møte med Tikki på jordet gjorde at Sarah ba om permisjon fra Veritas.
– Den dagen kom jeg rett fra et styremøte til Øverland der jeg var andelshaver. Jeg byttet fra drakt til gummistøvler og traff det ene mennesket som var der, Tikki. Skal vi finne på noe sammen? sa vi. Slik ble det.

– Savner ikke det store huset

Fra januar 2023 har Sarah vært daglig leder på Øverland.
– Her fant jeg alt det jeg har drømt om. Jeg kan kombinere administrativt og dyrking. Det har kostet økonomisk frihet, men jeg savner ikke det store huset på Røa som jeg hadde. Nå bor jeg på 39 kvadratmeter med to tenåringsbarn fordi jeg ville redusere gjelden. Jeg har mindre penger, men det tenker jeg ikke på. Å så tomater og vanne kjennes ikke som jobb, nå kan jeg ikke gjøre noe annet enn dette. 

Øverland gård ble et andelsbruk i 2006 som Norges første og er i dag det største.

– Målet er å gå i null, altså motsatt av hvordan samfunnet ellers driver, sier Tikki og Sarah. Vi har nå 340 andelshavere og håper på flere. Tusen mennesker er tilknyttet 30 dekar, vi har alt fra bær, tindved, svarthyll,  valnøtt, druer til rotgrønnsaker og ville vekster. Over 100 ulike sorter som vokser uten sprøytemidler.  

Andelslandbruk er frihet og fellesskap

Mer smak og næring, natur og fellesskap – det motiverer andelshaverne.
– Dette er et fristed, en oase av planter, bikuber, høner, sommerfugler og annet vilt liv. Den første salaten høstes allerede nå i april, siden kommer pastinakk, purre, jordskokk og vårløk. Utvalget her er mye større enn i butikkene, for eksempel har vi solmodne tomater i alle farger, runde agurker, gul squash  og tomatillo. Vi har bønner i alle farger og lilla blomkål, og nå prøver vi artisjokk for første gang. Dessuten lærer vi våre andelshavere å høste ville vekster og annet spiselig “ugress”. 

Jeg blir like overrasket hver gang vi planter ut 10 000 purreplanter på en dag

Sommeren gir lange arbeidsdager, da er det Tikkis ektemann som tar mest ansvar hjemme.
– Om vinteren er det jeg som er hjemme med syke barn. En katastrofedag på jobben er når ugresset vokser overalt mens småplantene trenger å komme i jorden. Da kaller vi inn andelshavere for hjelp. Når vi er mange, luker vi på null komma niks. Jeg blir like overrasket hver gang vi planter ut 10 000 purreplanter på en dag …

Helsa tilbake etter krystallsyken

På Øverland har Tikki fått mer enn frodige, frie dager. Hun har også fått helsa tilbake.
– Etter tre tette barn og mange år som «flink», fikk jeg krystallsyke. Jeg tror at det skyldtes kombinasjonen av stress, søvnmangel og dårlig samvittighet for pasienter og for dem hjemme. Nå er jeg helt frisk, jeg har gått barbeint her, fått sol, jeg har gravd i jorda og sikkert fått gode tarmbakterier fra den … 

Tikki og Sarah savner bærekraftige systemer for matproduksjon – uten gift og fordyrende mellomledd. Andelslandbruk er en del av framtidens løsning for matproduksjon, mener de.
– Andelshaverne kan selv følge hver grønnsak, kanskje har de til og med plantet den selv.  

– Matindustrien gir ekstremt usunne produkter som er ultra prosesserte og fulle av tilsetningsstoffer. Vi oppfordrer forbrukeren til å bruke  stemmen sin. Tenk at dagligvarebutikken ikke har lov til å selge kålen fra bonden som dyrker rett ved siden av! Som forbrukere vil vi ha det ferskeste og beste, ikke det som har ligget i ukevis på kjøl, sier Tikki og Sarah. 

Det venter dem og andelshaverne smakfulle sommerdager og en full jordkjeller til høsten. 


Om Øverland gård

  • Prinsippet er tillitsbasert fellesskap, alt dyrkes sammen i store felt hvor andelshavere kan høste selv og må bidra med 8 timers arbeidsinnsats i løpet av en sesong.
  • Risikoen er delt, som andelshaver er du garantert nok, men ikke nødvendigvis de vekstene du ønsker. 
  • En familie med to barn må bruke minst 30 000 kroner årlig dersom de kun skal spise økologiske grønnsaker. Liten andel koster 4900 kr og stor andel koster 6900 kr.
  • Prinsippene er biodynamisk, økologisk og regenerativt jordbruk: minimere pløying, tilbakeføring av næring, karbon (CO2) holdes nede i jorden.
  • Samarbeider med Horgen gård og Baden gressfora Storfekjøtt om kasseandeler med økologisk kjøtt og egg som kan hentes på Øverland gård. 
Portulak er sesongens første salat

Siste nytt fra Øverland:

Det er sådd rosenkål og salat til litt senere i vår.
Hvitløken som ble satt i fjor spirer nå grønt.
Valnøtt-trærne har overlevd både rådyr, jordrotter og frost. Om syv år kan vi høste valnøtter.
Denne helgen er det fruktdag, ifølge Maria Thuns biodynamiske såkalender. Det betyr at andelsbruket følger månens rytme og planetenes konstellasjoner etter hvilke aktiviteter som er gunstige til hvilken tid.
Jordbærplantene som ble plantet i fjor trenger nå kjærlig stell.


Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro?
 Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hva ble og blir sensurert?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er «god moral»?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Denne artikkelen ble først publisert i magasinet hemali.

Forrige artikkelFBI hjelper ukrainsk etterretning med å slå ned «desinformasjon» på sosiale medier
Neste artikkelUkrainakrigen forandrer det politiske landskapet i Tyskland